Τεφαρίκι

13 ↑

Μια ψαγμένη ταβέρνα –με άποψη– στο πουθενά είναι το κρυμμένο μυστικό ποιοτικής κρεατοφαγίας και ιδιαίτερης, χαλαρής ατμόσφαιρας.

Τεφαρίκι

Tηλ:

Τιμές:

€20 - €25

Μια ψαγμένη ταβέρνα –με άποψη– στο πουθενά είναι το κρυμμένο μυστικό ποιοτικής κρεατοφαγίας και ιδιαίτερης, χαλαρής ατμόσφαιρας.

Τεφαρίκι - εικόνα 1

Παράγκα με άποψη: ­Ούτε που ψυλλιάζεσαι ότι μέσα σε αυτήν τη λυόμενη ιδιοκατασκευή υπάρχει ένα από τα πιο αξιόλογα μαγαζιά για κρέας στην ευρύτερη περιοχή την Αθηνών. Ίσως η τεράστια πινακίδα του με τον μπαλτά να τραβάει λίγο την προσοχή, μεγαλύτερη εντύπωση όμως σου κάνουν τα πολλά αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα απέξω.
Ξέρω ότι ο εσωτερικός χώρος μπορεί να διχάσει. Κάποιοι τον θεωρούν πρόχειρο και στα όρια του αποδεκτού, με τόσο γυμνό κοντρα­πλακέ και άβαφο ξύλο. Αν βέβαια ακριβώς το ίδιο μαγαζί με τόσο καλό φαγητό το έβρισκαν σε ένα νησί το καλοκαίρι, θα εκστασιάζονταν­ με την ιδιορρυθμία του. Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι ο χώρος είναι επιμελημένα ατημέλητος. θα έλεγα ότι πρόκειται για μια καλύβα σκανδιναβικού ύφους, με άποψη. Γύρω γύρω στους τοίχους οι παλιές καδραρισμένες διαφημίσεις δημιουργούν ατμόσφαιρα. Το φως της ημέρας μπαίνει γλυκά μέσα από τα τζάμια και φιλτράρεται από μια όμορφη κουρτίνα. Η κρεμάστρα δίπλα στην πόρτα είναι γουστόζικα φτιαγμένη από λυγισμένα κουταλοπίρουνα.
Υπάρχουν πολλές τέτοιες­ λεπτομέρειες που γλυκαίνουν την αυστηρότητα του χώρου. Στα τραπέζια του, ανάλογα με την ημέρα φυσικά, συχνάζουν μεγάλες παρέες οικογενειών και φίλων (ειδικά τα σαββατοκύριακα το μεσημέρι), ενώ τις καθημερινές είναι στέκι των επαγγελματιών που κινούνται έξω από τα όρια του λεκανοπεδίου προς το αεροδρόμιο και τη Βάρκιζα.

Τεφαρίκι - εικόνα 2

Μερακλαντάν: Ο προσανατολισμός των εδεσμάτων στο κρέας είναι σαφής. Καταρχάς, το «Πιάτο του χασάπη» με τα διάφορα καλούδια πάνω σε ξύλο. Τα μπιφτεκάκια τους έχουν ανατολίτικο χρώμα και θυμίζουν «Θανάση» Μοναστηρακίου, ζουμερά, ερεθιστικά καρυκευμένα και σερβιρισμένα πάνω σε πίτα με ψητή ντομάτα με κρεμμύδι και σουμάκ. Αξίζει όμως να ρωτήσεις τι άλλο παίζει εκτός καταλόγου. Δοκίμασα, λ.χ., ένα σουβλάκι από πρόβατο μαριναρισμένο (ζημιά!) και είδα να περνάει δίπλα μου πρόβειο παϊδάκι­ που το λιμπίστηκα. το κρέας ήταν τολμηρά και σωστά ψημένο, σχεδόν medium rare, είχε μεγάλη νοστιμιά και προκλητικό άρωμα. Το ίδιο άψογα ψημένη και νοστιμότατη η σπαλο­μπριζόλα, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι το «Τεφαρίκι» είναι μαγαζί με άποψη. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που το επιβεβαιώνουν.
Η γραβιέρα Κρήτης δωδεκάμηνης ωρίμανσης από ιδιωτική τυροκόμηση είναι ένα εξαιρετικό βουτυράτο διαμαντάκι που σ’ το φέρνουν και με πολύ στιλάτο μαχαίρι τυριού. Τα σπιτικά αβγά μάτια με πολύ γευστικό σπιτικό λουκάνικο πάνω σε πίτα με σάλτσα ντομάτας και τριμμένη κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας είναι από τις δημοφιλείς νοστιμιές που δεν πρέπει να χάσεις.
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη μαγκιά με αβγό, από αυτές που διαδίδονται στόμα με στόμα: μόνο­ κρόκοι, τηγανητοί και δουλεμένοι με διάφορα μυρωδικά, που πέφτουν σαν σάλτσα πάνω σε ωραίες τηγανητές πατάτες. ή ακόμη ψητά μανιτάρια σερβιρισμένα με guanciale (μπέικον από χοιρινά μάγουλα), ρόκα και τριμμένη γραβιέρα Αμφιλοχίας. Το «Τεφαρίκι» διευκρινίζει σε μαυροπίνακα –για να δώσει το μήνυμα ότι δεν είναι συνηθισμένη ταβέρνα– ότι δεν σερβίρει φέτα, χωριάτικη και τζατζίκι­. Έχει ωστόσο μια απλώς συμπαθητική «γιαουρτάδα» αντί τζατζικιού, που δεν ξετρελαίνει, και μια ωραία ιδέα για σαλάτα (τριμμένη ντομάτα και θρούμπα, τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας και ρόκα πάνω σε παξιμάδια μαριναρισμένα σε λάδι). αν οι ντομάτες ήταν ανώτερες, θα μπορούσα να βγάλω το καπέλο. Δεν ήταν – και δεν το έβγαλα...

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 9/2.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Τεφαρίκι

Λεωφ. Βάρης Κορωπίου 193, Κορωπί
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια