Η Σκορπίνα πλέει στα δημιουργικά νερά της επικής head to tail ψαροφαγίας

σκορπίνα1

Εστιατόριο αναφοράς όχι μόνο για τη γαστρονομική εξέλιξη της ψαροφαγίας, αλλά και για την ανάδειξη της ελληνικότητας των πρώτων υλών, η Σκορπίνα κολυμπάει στα νερά του Ψυχικού και δεν σταματά να ανανεώνει με φρέσκες ιδέες μια ήδη δυναμική γευστική πρόταση που βασίζεται στην πρωτοτυπία, τη νοστιμιά και, βέβαια, στην εκλεκτή ποιότητα.

σκορπίνα3

Το μεράκι της ομάδας όπως μας μεταφέρει ο ένας εκ των τριών ιδιοκτητών, Μπάμπης Ευστρατίου αποτελεί την κινητήριο δύναμη που όχι απλώς τα κατάφερε μέχρι εδώ μετά από συνεχόμενα lockdown και διάφορες προκλήσεις αλλά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έπεισε το κοινό ώστε να το εμπιστεύεται με κλειστά τα μάτια. Ο ίδιος μας εξηγεί τις διαφορές προ και μετά καραντίνας "Η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει οι ώρες τους βραδινού και πλέον πολλοί επιλέγουν τα τρώνε πιο νωρίς, περίπου στις 7 το απόγευμα. Επίσης το μεσημέρι τυχαίνει συχνά να δουλεύουμε περισσότερο απ’ ότι το βράδυ. Οπότε βλέπεις παρέες ακόμη και με νεαρόκοσμο να έρχονται όλες τις ώρες της ημέρας και συνεχώς μας ρωτούν αν υπάρχουν νέες προσθήκες στο μενού. Διψούν για νέες διαφορετικές γεύσεις, είναι γαστρονομικά ανήσυχοι".

σκορπίνα2

Την αντίστοιχη διάθεση για να εξελίξουν μια εύληπτη και κατανοητή, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική κι ευφάνταστη κουζίνα σαφών θαλασσινών βάσεων, διατηρούν στην Σκορπίνα με αξιώσεις. Εκεί που ο νεορεαλισμός συναντά την άφιλτρη απόλαυση, ένα μοντέρνο εστιατόριο φροντίζει να την πάει και ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με τον Μπάμπη Ευστρατίου βασικό χαρακτηριστικό "είναι η φρεσκάδα και η προσοχή στην επιλογή της πρώτης ύλης αφού η προκλητική ψαριέρα είναι από μόνη της αριστούργημα. Όχι βέβαια ότι στην περίπτωση του ψαριού η μαγειρική δεν δείχνει σημάδια μοντέρνας σκέψης και διάθεσης, αφού φροντίζουμε να αξιοποιούμε όλα τα μέρη του ψαριού αναδεικνύοντας το κατάλληλο για κάθε παρασκευή".   

Δηλαδή, είναι προτιμότερο να μην αγγίζει η φωτιά μια σπουδαία πρώτη ύλη; Να ψηφίσουμε την εμπειρία της ωμοφαγίας; Η απάντηση είναι διαφωτιστική "Εμείς σου δίνουμε τη δυνατότητα να διαλέξεις το ψάρι που σου άρεσε από την ψαριέρα αλλά και να διαλέξεις και τον τρόπο που θέλεις να το απολαύσεις. Καρπάτσιο ή σεβίτσε, στη σχάρα, μαγειρευτό ή γιουβέτσι, εμείς θα βρούμε το τρόπο να το αποδώσουμε".

σκορπίνα5

Μπορεί η ψαροφαγία να αποτελεί κομμάτι μιας ξεχωριστής εμπειρίας που θα βιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις σε εγρήγορση, όμως και το νερό διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα ώστε να καταφέρει να μπει για τα καλά στον κόσμο της απόλαυσης. Ο Μπάμπης Ευστρατίου βλέπει μέλλον στην επικαιροποίηση της κουλτούρας του νερού. "Όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται ‘’διαβασμένος’’ και γνωρίζει τις διαφορές των εμφιαλωμένων νερών. Για παράδειγμα μας ζητούσαν το AQUA Carpatica και ήξεραν ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου νιτρικά, πριν τους το πούμε εμείς. Ασφαλώς το προτιμούν με το ψάρι γιατί η ήπια γεύση του αναδεικνύει περισσότερο την ιδιαίτερη γεύση του ψαριού".   

Κάποιοι προβοκάτορες θα έλεγαν πως το νερό μπαίνει αφοπλιστικά στο εστιατορικό παιχνίδι και κερδίζει έδαφος εις βάρος του κρασιού… Για τον Μπάμπη Ευστρατίου πρωταγωνιστής θα είναι το κρασί αφού "φυσικά κανείς δεν σκέφτηκε ότι το εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό σε οποιαδήποτε μορφή του θα αντικαταστήσει το κρασί. Ωστόσο τα εμφιαλωμένα νερά με τις διαφορές τους ως προς τα pH, TDS, μεταλλικά στοιχεία ανοίγουν μια κουβέντα για τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να συνοδεύει το γεύμα του. Προφανώς και κάθε νερό έχει τις ιδιαιτερότητές του. Όπως για παράδειγμα το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica με την φίνα αίσθηση που αφήνει στο στόμα δίνει έξτρα πόντους σε ένα ντελικάτο σεβίτσε με μαγιάτικο. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον κόσμο των ιδιαίτερων premium νερών καταλαβαίνουμε πως αποτελούν μία ακόμα προσφορά στο παιχνίδι των γεύσεων και των συνδυασμών που μας αρέσει να παίζουμε. Και αξίζει να επενδύσουμε σε αυτό τον κόσμο".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".