Δοκιμάσαμε

Zaz: Αεράτο dining κάτω απ’ τ’ αστέρια

Από -

Αυτό που χαίρομαι περισσότερο είναι ότι μπορέσαμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο μαγαζί στη γειτονιά που μεγάλωσα», λέει με ικανοποίηση ο Βίκτωρας Κουρούπης, βετεράνος της εστίασης εντός κι εκτός Αθήνας και ο ένας εκ των ιδιοκτητών, όταν μας υποδέχεται στον όμορφο, άνετο χώρο του «ZAZ». Κι αυτό είναι ακριβώς το στοιχείο που δίνει σ’ αυτό το πολυπρόσωπο στέκι της Κάντζας τον πυρήνα της χαλαρωτικής αύρας του: Ατμοσφαιρική, κομψή, μοντέρνα κι αεράτη, η χωρισμένη σε διάφορα επίπεδα αυλή του είναι προικισμένη με αυτή την αδιόρατη, αλλά αισθητή χάρη των μαγαζιών που έχουν αγαπηθεί από τη γειτονιά τους τόσο, ώστε μια τυχαία Τετάρτη του αποκαλόκαιρου να είναι σχεδόν γεμάτα, με θαμώνες που απολαμβάνουν την οικειότητα ενός χώρου τον οποίο νιώθουν πραγματικά δικό τους.

Νεαρά ζευγαράκια, διάσπαρτα στο open air κομμάτι της αυλής, χαζεύουν τη φεγγαράδα ή επιβλέπουν το πηγαινέλα του μαγαζιού απ’ τα μεταλλικά stools, ενώ ευδιάθετες γυναικοπαρέες, σε mood σβησίματος από τις διακοπές, κυριαρχούν στο χώρο του εστιατορίου, όπου τα απλόχωρα τραπεζάκια κρυφοκοιτούν προς το μεγάλο bar με τα ρετρό πλακάκια. Εδώ, ο Louis Rofy δίνει ρέστα με πειραγμένες εκδοχές κλασικών κοκτέιλ, αλλά και πρωτότυπες δημιουργίες που συμπυκνώνουν τη γεύση του καλοκαιριού, δίνοντας ωραίο lead in στα πιάτα που ετοιμάζει η κουζίνα.

Δοκιμάστε το φρουτώδες αλλά στιβαρό Stomp That που, με βάση το ρούμι και τον πουρέ ανανά αλλά και νόστιμες πιπεράτες νότες από τζίντζερ και triple sec spicy syrup, προετοιμάζει με χάρη την παλέτα για τις γεμάτες φρεσκάδα γεύσεις και τα αρώματα που φέρνει στο τραπέζι η αριστοκρατική Burrata, με προζυμένιο ψωμί και ψητά ροδάκινα να απογειώνουν τη βουτυρένια εκφραστικότητα της mozzarella buffalo, σιγοντάροντας τις φρουτένιες νότες από τα ντοματίνια.

Το καλοκαιρινό κι ανάλαφρο Salmon Bowl, με άριστα ψημένο σολομό, μάνγκο, αβοκάντο και φρέσκα αρωματικά, παίρνει ενδιαφέρουσες ελληνικές στροφές χάρη στο φαγόπυρο που αντικαθιστά συνήθεις υπόπτους όπως οι κινόες και τα τσία, ενώ η περιπετειώδης διάθεση που μπορεί να μη «βγαίνει» σε πιάτα όπως η ταλιάτα μόσχου με φάβα wasabi και wakame, κερδίζει τις εντυπώσεις σε άλλες της εκφράσεις – το μοσχαρίσιο φιλέτο με ζωμό μπέικον, λόγου χάρη, ή ο σολομός με κέτσαπ παντζαριού, χάρη στην παιχνιδιάρικη τσαχπινιά τους αποσοβούν τις όποιες μικροαστοχίες στα ψησίματα, γυρίζοντας την παρτίδα υπέρ τους.