Nέα

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Ο Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απονέμει το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο της χώρας, το «Etrusco», στον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλλη
Ο Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απονέμει το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο της χώρας, το «Etrusco», στον Έκτορα Μποτρίνι και τον Νίκο Μπίλλη

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

To κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας πιστοποιώντας για άλλη μια φορά την σταθερή δυναμική του. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων.

Ο Έκτορας Μποτρίνι ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, αφού όχι μόνο απέσπασε την κορυφαία των διακρίσεων για το κερκυραϊκό «Etrusco», αλλά επιπλέον είδε αφενός το αθηναϊκό «Botrini’s» και αφετέρου το «Fresco» της Χαλκιδικής, του οποίου υπογράφει το μενού, να μοιράζονται τη δεύτερη θέση των κορυφαίων της χώρας, με τη «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside».
Ο Έκτορας Μποτρίνι ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, αφού όχι μόνο απέσπασε την κορυφαία των διακρίσεων για το κερκυραϊκό «Etrusco», αλλά επιπλέον είδε αφενός το αθηναϊκό «Botrini’s» και αφετέρου το «Fresco» της Χαλκιδικής, του οποίου υπογράφει το μενού, να μοιράζονται τη δεύτερη θέση των κορυφαίων της χώρας, με τη «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside».

23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση Top Notch, η οποία καθιερώθηκε πέρυσι, κατέκτησαν 31 εστιατόρια. Η διάκριση Top Notch απονέμεται στα εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Τρεις ήταν οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους («Hervé», «Santoro» και «The Ziller’s»)ενώ απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού στο εστιατόριο «Apiri» του Ηρακλείου Κρήτης. Συνολικά βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά, όσο και για την ίδια την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος.

banner
Το εξαιρετικό μενού της βραδιάς, με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι, αποθέωσε σπάνια ελληνικά προϊόντα.
Το εξαιρετικό μενού της βραδιάς, με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι, αποθέωσε σπάνια ελληνικά προϊόντα.

Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό… χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο, έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας μας πως «η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα». Αυτά τα ορόσημα, τα μανιφέστα και τα συνθήματα παρέλασαν από τα κείμενα και το video wall της τελετής, μέσα από 15 ιστορικούς σταθμούς που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο είτε διεθνώς είτε εδώ στην Ελλάδα. Γαστρονομία και επανάσταση συναντήθηκαν με χιουμοριστικό τρόπο, οι πρωτεργάτες χειροκροτήθηκαν και το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το ότι η γαστρονομία είναι μια διαρκής επανάσταση που συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή καθώς τώρα άλλη μια επανάσταση, αυτή της «Ηθικής Γαστρονομίας» βρίσκεται προ των θυρών έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σε του πλανήτη

Το μενού του diner de gala της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, δημιούργησε ο ρηξικέλευθος Έκτορας Μποτρίνι, σεφ-ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας τα τελευταία εννιά χρόνια, του «Etrusco» στην Κέρκυρα.

Η κουζίνα της Μεγάλης Βρεττανίας σε αναβρασμό.
Η κουζίνα της Μεγάλης Βρεττανίας σε αναβρασμό.

Σε μια περίοδο έντονων αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που βάζει στο επίκεντρο την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών στη γαστρονομία, ο Έκτορας Μποτρίνι εξέφρασε με τις ιδέες του και την δημιουργία των πιάτων του, μια άλλη επανάσταση, την Επανάσταση των Υλικών στην Νέα Ελληνική Κουζίνα. Για τη βραδιά των Χρυσών Σκούφων ο Μποτρίνι δημιούργησε ένα μενού με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος αλλά του σπάνιου και μοναδικού. Δικαίως χειροκροτήθηκε με πάθος από σύσσωμη την αίθουσα στο τέλος του δείπνου.

Παρόντες στην τελετή, εκτός φυσικά από τους βραβευμένος, ήταν υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και διακεκριμένοι επιχειρηματίες.

Ο 'Εκτορας Μποτρίνι που υπέγραψε το μενού της βραδιάς σε συνεργασία με τον Αστέριο Κουστούδη καταχειροκροτούνται. Μαζί τους ο γευσιγνώστης του «α» Δημήτρης Αντωνόπουλος.
Ο 'Εκτορας Μποτρίνι που υπέγραψε το μενού της βραδιάς σε συνεργασία με τον Αστέριο Κουστούδη καταχειροκροτούνται. Μαζί τους ο γευσιγνώστης του «α» Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η γαστρονομία είναι για την Περιφέρεια ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της προβολής του brand name της Αττικής, έτσι ώστε να καταστεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός για όλον τον χρόνο.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μαρία Κυριάκου, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Group Brand Manager Nestlé Waters Ρόη Φίλου, η Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας Μαρίλη Αργύρη,ο Upfield Professional Lead Greece & Cyprus Χαρίλαος Τζανετάκης, o Γενικός Διευθυντής Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Marketing Manager Δωδώνη Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Marketing Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου και ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Σε ένα ταξίδι στο χρόνο και τις επαναστατικές στιγμές της παγκόσμιας γαστρονομίας μας παρέσυρε ο Master of Ceremony, Γιάννης Στάνκογλου
Σε ένα ταξίδι στο χρόνο και τις επαναστατικές στιγμές της παγκόσμιας γαστρονομίας μας παρέσυρε ο Master of Ceremony, Γιάννης Στάνκογλου

Η τελετή απονομής των Ελληνικών Γαστρονομικών Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων
S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry
Kaiser
Pilsner
Nespresso Professional
Upfield Professional
Nestlé Desserts
Δωδώνη
Ιωνίς
Miele
Chefs' Brigade Slow food Community - Ε.Δ.Ο.Κ.

Yποστηρικτής
Argyros Estate

Φωτό: Λεωνίδας Τούμπανος / Studio Panoulis

Σχετικά Θέματα

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των 28ων Χρυσών Σκούφων

15/09/2021

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των 28ων Χρυσών Σκούφων

Η δημιουργία εν καιρώ κρίσης είναι μια πράξη επανάστασης: αυτό υπενθύμισαν οι Χρυσοί Σκούφοι 2021 που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής γαστρονομίας.

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των 28ων Χρυσών Σκούφων

15/09/2021

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των 28ων Χρυσών Σκούφων

Η δημιουργία εν καιρώ κρίσης είναι μια πράξη επανάστασης: αυτό υπενθύμισαν οι Χρυσοί Σκούφοι 2021 που τίμησαν τους καλύτερους της ελληνικής γαστρονομίας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2021: Εσείς κάνατε την κράτησή σας;

14/09/2021

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2021: Εσείς κάνατε την κράτησή σας;

Τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας είναι έτοιμα για το μεγαλύτερο γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, από το «αθηνόραμα» και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2021: Έτοιμοι να απολαύσετε βραβευμένες γεύσεις στο 50%;

10/09/2021

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2021: Έτοιμοι να απολαύσετε βραβευμένες γεύσεις στο 50%;

Το «αθηνόραμα» και η Τράπεζα Πειραιώς σάς στρώνουν τραπέζι για το πιο πολυαναμενόμενο γαστρονομικό ραντεβού της χρονιάς.