Focus
Χρυσοί Σκούφοι 2014: Το μενού της βραδιάς
Από
κεν
-
Η γευστική παράδοση και οι τοπικές κουζίνες της Ελλάδας έγιναν πηγή έμπνευσης για έξι βραβευμένους σεφ, οι οποίοι δημιούργησαν ειδικά για τη βραδιά της απονομής των Χρυσών Σκούφων 2014 εκσυγχρονισμένες εκδοχές κλασικών σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας σε ένα εξαιρετικό μενού Νέας μεταμοντέρνας ελληνικής κουζίνας που κέρδισε τους διεθνείς υψηλούς προσκεκλημένους και τους δημοσιογράφους γεύσης απ' όλο τον κόσμο. Τους καλεσμένους υποδέχτηκαν ευρηματικά κοκτέιλ με το εμβληματικό METAXA, ενώ το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino και το βελούδινο φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna ανέδειξαν τα γευστικά χαρακτηριστικά των πιάτων αλλά και των οινικών επιλογών.
Χωριάτικη σαλάτα (από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και τον Νίκο Ρούσσο)
Ντομάτα, αγγούρι, ελιά, φέτα, πιπεριά είναι τα κλασικά υλικά μιας από τις πιο διάσημες παγκοσμίως σαλάτες. Παρουσιάστηκε σε μια απρόσμενη, αέρινη μορφή όπου τίποτε από τα παραπάνω δεν ήταν ορατό, τα αρώματά τους όμως έγραψαν ερεθιστικά στον ουρανίσκο.
Λαχανοντολμάς με γαρίδες, αβγολέμονο (από τον Λευτέρη Λαζάρου)
Ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα, σε μια φίνα, αρμονική θαλασσινή παραλλαγή με την πιο χαρακτηριστική γαλανόλευκη σάλτσα, που η απαλά ξινή γεύση της συνδυάστηκε άψογα με την υψηλή οξύτητα του φρουτώδους και ανθώδους Μοσχοφίλερου σταφυλιού.
Κτήμα Σπυρόπουλου 2012, ΟΠΑΠ Μαντίνεια (white)
Φασολάδα, ταραμάς, ταρτάρ μπακαλιάρου (από τον Νίκο Πουλιάση)
Το κατεξοχήν εθνικό φαγητό των Ελλήνων μετατράπηκε από σούπα σε απαλό βελουτέ συνδυασμένο με μια σύγχρονη εκδοχή του αλίπαστου που παραδοσιακά το συνοδεύει. Δίπλα του, ένα πολύ όμορφο ροζέ από Ξινόμαυρο σταφύλι με την πρέπουσα δροσιστική οξύτητα.
Ακακίες Κυρ-Γιάννη 2013, ΟΠΑΠ Αμύνταιο (rosé)
Κερκυραϊκό σοφρίτο, αέρας μαϊντανού, ζελέ ξιδιού (Έκτορας Μποτρίνι)
Το εμβληματικό επτανησιακό πιάτο μεταφέρθηκε στη σφαίρα της υψηλής κουζίνας με μελωμένο μάγουλο μοσχαριού και μαεστρικές αντιστίξεις ξιδιού και μαϊντανού. Μαζί του σερβιρίστηκε ένα έντονα φρουτώδες κρασί από Ξινόμαυρο Αμυνταίου (παλαιά κλήματα) σε στιλ Βουργουνδίας.
Καλή Ρίζα Κυρ-Γιάννη 2011, ΟΠΑΠ Αμύνταιο
Γλυκό τζατζίκι (από τον Έκτορα Μποτρίνι)
Κι όμως είναι δυνατόν! Tο δημοφιλέστατο ορεκτικό έδεσμα μετατράπηκε σ’ ένα τολμηρό, δροσιστικό επιδόρπιο που οι υφές του παιχνίδιζαν στο στόμα. Μαζί του σερβιρίστηκε το παγκοσμίως δημοφιλές Μοσχάτο της Σάμου, σε μια ραφινάτη εκδοχή με αρώματα εξωτικών φρούτων.
Grand Cru ΕΟΣ Σάμου 2012, ΟΠΕ Σάμος
Καρυδόπιτα, παγωτό ρυζιού, κρέμα ρυζόγαλου, κρύσταλλοι κανέλας, κουμκουάτ (από τον Απόστολο Αλτάνη)
Πρωτότυπη σύνθεση δύο διαφορετικών αγαπημένων ελληνικών γλυκών, με το ρυζόγαλο σε μορφή παγωτού και κρέμας, που συνοδεύτηκε από το μοναδικό γλυκό κρασί της Σαντορίνης φτιαγμένο από λιαστά σταφύλια των αυτοχθόνων ποικιλιών Aσύρτικο, Aθήρι και Aϊδάνι.
Vinsanto Γαβαλά 2005, ΟΠΑΠ Σαντορίνη
Κοκτέιλ MeMaYo
Λεμόνι, μαστίχα, γιαούρτι (!) και φυσικά ΜΕΤΑΧΑ ήταν τα δομικά υλικά αυτού του ισορροπημένου σούπερ αρωματικού κοκτέιλ, που δημιούργησε ο Άρης Χατζηαντωνίου ειδικά για την τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων με βάση το εμβληματικό ελληνικό απόσταγμα.
Metaxa Tonic
Είναι απίστευτο το πόσο ταιριαστό ήταν το πάντρεμα του METAXA με την ορεκτική πικράδα του tonic και λίγες μαγικές σταγόνες bitter περγαμόντου. Ένα απεριτίφ αξιώσεων.
S. Pellegrino
Το ελαφρώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό που προτείνει η Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (A.S.I.). Η κρυστάλλινη, ντελικάτη γεύση του και οι εκλεπτυσμένες φυσαλίδες, ανέδειξαν στο μέγιστο τις γεύσεις και τα αρώματα των πιάτων και των κρασιών, βοηθώντας να γίνει εμπειρία το γαστρονομικό γεύμα.
Acqua Panna
Το Acqua Panna, προτεινόμενο μη Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (A.S.I.), χάρη στην απαλή, βελούδινη γεύση του, συνοδεύει ιδανικά λευκά αφρώδη κρασιά και λευκά παλαιωμένα σε βαρέλι.
Υποστηρικτές της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2014