Ρεπορτάζ

Χαρτογραφήσαμε τη vegan Αθήνα

Από -

Τη δική του μυζήθρα αμυγδάλου παρσκευάζει το νεανικό «Lime Bistro» στο Γκάζι
Τη δική του μυζήθρα αμυγδάλου παρσκευάζει το νεανικό «Lime Bistro» στο Γκάζι

Όγδοη πιο vegan-friendly πόλη του πλανήτη αναδείχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η Αθήνα, σύμφωνα με την online έρευνα βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου, ξεπερνώντας στην κατάταξη τη μητρόπολη Νέα Υόρκη και κοντράροντας στα ίσια τον τουριστικό γίγαντα Ορλάντο. Μια επιτυχία που, σε δεύτερη σκέψη, δεν είναι και παράλογη για την πρωτεύουσα μιας χώρας της οποίας η εθνική κουζίνα πατά γερά στη γη, με όσπρια, λαχανικά, χόρτα και γεωργικά παράγωγα να αποτελούν διατροφικό θεμέλιο.

Και παρά το γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, η κουλτούρα της χορτοφαγίας και οι απαιτήσεις του σύγχρονου βιγκανισμού συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από την ευρεία βάση των επαγγελματιών της εστίασης με αντιδράσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα από την αμηχανία μέχρι την καχυποψία, παραδοσιακά προπύργια της ανερχόμενης αυτής διατροφικής φιλοσοφίας διευρύνουν συνεχώς την γκάμα των προϊόντων και τη βάση των πελατών τους, ενώ νέες προσθήκες πλουτίζουν τον γευστικό χάρτη της πόλης με πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις που ξεχειλίζουν φρεσκάδα.

Με πιάτα χωρίς λακτόζη ηγείται του vegan κύματος στα νότια προάστια η «Γη»
Με πιάτα χωρίς λακτόζη ηγείται του vegan κύματος στα νότια προάστια η «Γη»

Χορτοφαγία στο downtown

Το «Local Green», για παράδειγμα, άνοιξε τον φωτεινό, μοντέρνο χώρο του στα μέσα της περασμένης χρονιάς, με το μότο «Say Goodbye to Boring Salads» να καθοδηγεί την ευρεία βεντάλια από σαλάτες και χορτοφαγικά πιάτα που ξεδιπλώνει στη μεγάλη μαρμάρινη μπάρα του. Το Akai Bowl είναι το gluten free φαβορί ενός μενού που έχει για πυρήνα του τα φρέσκα, υψηλής ποιότητας υλικά, παραγμένα με ορθές, βιώσιμες πρακτικές. Παραδοσιακό σημείο αναφοράς της χορτοφαγικής κοινότητας του κέντρου παραμένει, φυσικά, το διώροφο «Avocado», τυλίγοντας τη streetfood μενταλιτέ γύρω από έναν veggie άξονα που εκφράζεται με πιάτα όπως το signature Avocado burger με μπιφτέκι από γλυκοπατάτα και ρεβίθι, βάση από βιολογικό κρητικό αβοκάντο, αλλά και χειροποίητες νιφάδες γλυκοπατάτας.

Ανατολίτικες γεύσεις με μεσογειακές αναφορές μιξάρει το «Mama Tierra» στα Εξάρχεια
Ανατολίτικες γεύσεις με μεσογειακές αναφορές μιξάρει το «Mama Tierra» στα Εξάρχεια

Στο νεανικό Γκάζι, πάλι, το «Lime Bistro» είναι ένα καθαρόαιμο plant based, gluten και sugar free εστιατόριο low waste προσανατολισμού, που παρασκευάζει τη δική του μυζήθρα από αμύγδαλο, αλλά και νόστιμα ψωμιά, τα οποία χρησιμοποιεί σε πιάτα όπως το Surfing burger με μπιφτέκι φασολιών.

Ο παλμός του μοντέρνου βιγκανισμού, πάντως, φαίνεται να χτυπά πιο δυνατά στα Εξάρχεια, με επίκεντρο το «Bamboo Vegan» (Σόλωνος 102, 2103300018), το πρώτο vegan παντοπωλείο της Αθήνας, που ζει δεύτερη νιότη στη νέα έδρα του. Σταθερά στην πρώτη γραμμή της αθηναϊκής χορτοφαγίας, είναι σημείο συνάντησης της vegan κοινότητας της πόλης, αλλά και pit stop για λιχουδιές, όπως η vegan μπουγάτσα ή τα σάντουιτς με φυτικά nuggets από σόγια, που πωλούνται και συσκευασμένα για το σπίτι.

Παράλληλα, το «Cookoomela Grill», αν δεν είναι το μόνο χορτοφαγικό σουβλατζίδικο στον κόσμο, είναι σίγουρα ένα από τα ελάχιστα, σερβίροντας τέσσερις vegan εκδοχές του αρχετυπικού ελληνικού streetfood, βασισμένο στο βαθύ γευστικό προφίλ του μανιταριού, που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη του μενού.

Μεσογειακός βιγκανισμός στο «Mystic Vegan» των Εξαρχείων
Μεσογειακός βιγκανισμός στο «Mystic Vegan» των Εξαρχείων

Λίγο πιο πέρα, σε στιλ κομψής νεο-ταβέρνας, το «Mystic Vegan» ακολουθεί μια χορτοφαγική προσέγγιση της μεσογειακής παράδοσης με πληθωρικά πιάτα όπως τα σουτζουκάκια φακής με πουρέ μελιτζάνας, αλλά και τακτικά σεμινάρια βιγκανισμού, ενώ το «Mama Tierra» μιξάρει ανατολίτικες γεύσεις, λατινοαμερικανικές αναφορές και πρώτη ύλη από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, σε signature πιάτα όπως ο χορτοφαγικός μουσακάς με μαύρα φασόλια και μπεσαμέλ από γάλα καρύδας.

Φάρος εξωστρέφειας της πόλης, το Κουκάκι δεν θα μπορούσε να μην έχει τους vegan εκπροσώπους του, με το «Peas» να πρωτοστατεί στην ενσωμάτωση διεθνών trends, όπως το jackfruit και τα χειροποίητα τέμπε (από ζύμωση ρεβιθιών) και σεϊτάν (από σιτάρι ολικής άλεσης), τα οποία πρωταγωνιστούν σε wraps, burgers και sandwiches με bio και homemade υλικά.

Στο δρόμο προς το Μετς, το «Veganaki» (Αθανασίου Διάκου 38 & Καλλιρρόης, 2109244322) ανοίγει ακόμη περισσότερο την γκάμα της χορτοφαγικής ευρηματικότητας, με πληθωρικούς vegan μουσακάδες με κιμά κόκκινης φακής και μπεσαμέλ αμυγδάλου ή μπαμπάτσικα φαλάφελ όχι μόνο από ρεβίθι, αλλά και ροβίτσα, ενώ λαχταριστές είναι και οι αφράτες vegan ομελέτες, με σπόρους τσία και cream cheese από κάσιους.

Σε bio χυμούς ψυχρής έκθλιψης ειδικεύεται το «Βαζάκι Juice Bar» στο Χαλάνδρι
Σε bio χυμούς ψυχρής έκθλιψης ειδικεύεται το «Βαζάκι Juice Bar» στο Χαλάνδρι

Vegan έξω από το κέντρο

Στα βόρεια, το «Βαζάκι Juice Bar», που ειδικεύεται σε βιολογικούς χυμούς ψυχρής έκθλιψης από εποχικά φρούτα και λαχανικά, ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση της ευζωίας, συνδυάζοντας τα raw vegan γλυκά του με καθημερινά workshops και μαθήματα μαγειρικής.

Στα νότια, του χορτοφαγικού κύματος ηγούνται spots όπως το «AVIT» (Μαραγκού 19, Γλυφάδα, 2108949381) με τα νόστιμα vegan burgers, η «Γη», με το φινετσάτο μενού που αφήνει και τη λακτόζη εκτός πιάτων όπως η μανιταρόσουπα με καραμελωμένα agaricus, αλλά και το «The Plant Kingdom», η ανοιχτή κουζίνα του οποίου σερβίρει πιάτα όπως σπαγκέτι από ωμό κολοκύθι ή σούσι με ρύζι ολικής άλεσης, αποτελώντας πραγματικό βασίλειο της χορτοφαγίας.

Σούσι με ρύζι ολικής, αλλά και σπαγκέτι από ωμό κολοκύθι δικαιολογούν το όνομα του «The Plant Kingdom» στο Π. Φάληρο
Σούσι με ρύζι ολικής, αλλά και σπαγκέτι από ωμό κολοκύθι δικαιολογούν το όνομα του «The Plant Kingdom» στο Π. Φάληρο


Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων