Δοκιμάσαμε

Το «NOR Project» πλουτίζει τον κοσμοπολιτισμό της Ρόδου

Από -

Ζωντανό κύτταρο της καθημερινότητας των Ροδιτών, με ζηλευτή θέση στην αθλητική ταυτότητα της πόλης και ιστορία που κρατά από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου το 1947, ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου βρίσκει φέτος μια δεύτερη νιότη, με τις εγκαταστάσεις του να έχουν περάσει στα χέρια του Κώστα Αποστολίδη, έμπειρου επιχειρηματία της εστίασης με ποικίλη βεντάλια δραστηριοτήτων σε σημεία – κλειδί του νησιού.

Ο άνθρωπος πίσω από την αναβίωση του εμβληματικού «Ακταίον», αλλά και εμπνευστής άκρως δημοφιλών spots της Ρόδου, όπως το «Amalfi» στην Ιαλυσσό και το «Ramal» στην Τσαμπίκα, ανέλαβε να μεταμορφώσει τον μέχρι πρότινος αρκετά παραμελημένο δημοτικό χώρο του Ν.Ο.Ρ. σε ένα πολυπρόσωπο hotspot στιλάτου beachlife. Και μπολιάζοντάς τον με εστέτ αισθητική και αέρα μεσογειακού κοσμοπολιτισμού, αυτό ακριβώς φαίνεται να καταφέρνει, χωρίς όμως να αφαιρεί από το εμβληματικό σημείο τον ροδίτικο χαρακτήρα του – πώς θα μπορούσε, άλλωστε, έτσι όπως ξεδιπλώνεται με φόντο την επιβλητική σκιά της μεσαιωνικής πόλης.

Απλωμένος στο ίσως καλύτερο σημείο της Ρόδου, πλάι στην πατημασιά του μυθικού Κολοσσού και στη σκιά απ’ τα ελαφάκια που σημαίνουν την είσοδο στο νησί, σαν ένα μικρό, αυτόνομο νησάκι κι ο ίδιος στη μπασιά του λιμανιού, ο χώρος του «NOR Project» έχει το στιλάτο beachside με τα αφράτα sunbeds και τις boho chic μαξιλάρες του για κύριο δέλεαρ, ενώ η open air clubbing εμπειρία που προσφέρει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στην πίσω πλευρά, είναι ήδη μια από τις πιο εστέτ προτάσεις nightlife του νησιού. Τα σχέδια του project περιλαμβάνουν ακόμη υπηρεσίες spa, yachting service και ένα highend εστιατόριο θαλασσινών πάνω στην προβλήτα του Ν.Ο.Ρ., όμως το κεντρικό εστιατόριο του «NOR Project», κάτω απ’ τα εντυπωσιακά θολωτά gazebos, έχει ήδη εδραιώσει τη θέση του στον αφρό των εστιατορικών προτάσεων του νησιού.

Με τον chef Αντώνη Μανιά να ηγείται της γευστικής του πρότασης, και τον pastry chef Μάριο Κορωναίο να υπογράφει τις πρωτότυπες μεταγραφές της ροδιακής και της ευρύτερης ελληνικής παράδοσης στην κάρτα των επιδορπίων, το εστιατόριο του «NOR Project» μεταφράζει στο πιάτο την αύρα ιταλικής ριβιέρας που αποπνέει ο χώρος, μέσα από ικανές εκτελέσεις κοσμοπολίτικων φαβορί, αλλά και ευρηματικές αναδομήσεις των τοπικών γεύσεων.

Τα χόρτα σε σύβραση, σταθερά παρόντα στο συνταγολόγιο του νησιού, βρίσκουν εδώ εκφραστική θέση πλάι σε χτένια σοτέ, με κράκερ χοιρινού και εσπούμα μήλου, ενώ platters μαστόρικα ψημένων θαλασσινών, με σταρ την φαμόζακωλοχτύπα της Ρόδου, που έρχεται ζουμερή κι αφράτη στο τραπέζι, ή comfort πιάτα σαν το ριζότο με καρπάτσιο από λαβράκι, γαληνεύουν τις ορέξεις που ανοίγουν οι βουτιές στην αφράτη θάλασσα.

banner

Σε πιο βραδινό tempo, premium προτάσεις ψαροφαγίας όπως ο μαύρος μπακαλιάρος με σαλικόρνιακαι πουρέ σελινόριζας, ή το ταρτάρσολωμού με πίκλες λαχανικών σε παλαιωμένο ξύδι, τρίμμα αστακού και ζωμόpassionfruit, δείχνουν το σίγουρο χέρι μιας κουζίνας με αυτοπεποίθηση, ενώ στις προτάσεις εκλεκτής κρεατοφαγίας πρωταγωνιστεί το άριστα ψημένο wagyu, που έρχεται ζουμερό και μυρωδάτο, με μια ορεκτική πατατοσαλάτα στο πλάι του. Παράλληλα, ο «εργολάβος» με fluidgel σύκου δενδρολίβανου, cremeux βανίλιας και παγωτό βιολέτα γιαούρτι είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στις αναμνήσεις με όχημα τις σύγχρονες τεχνικές, ενώ η Crème Brulee φέτας, με ντοματίνια σε ώσμωση, γλυκιά πίκλα αγγουριού και τσιπς περικαυτής, είναι ένα signature desert ζηλευτής ευρηματικότητας.