«Δουράμπεης Oyster»
Το «Δουράμπεης Oyster» είναι όνομα βαρύ στη γεύση της Αθήνας και στη μοντέρνα, κομψή αίθουσά του γίνεται χαμός τα σαββατοκύριακα, με πολλές οικογένειες να διαλέγουν το μαγαζί για την εβδομαδιαία έξοδο της φαμίλιας. Μιλάμε για θάλασσα, με πολλά όστρακα και μια ψαριέρα γεμάτη καραβίδες, γαρίδες και ωραία ψάρια. Σας προτείνω σίγουρα γαριδολινγκουινάδα με σαφράν και σκορπίνα στη σχάρα για τη στακάτη, μυρωδάτη σάρκα της. Conceptual κολάζ, «μονοκοντυλιές» από χαρτί, γυμνά σκίτσα, ποπ εκτυπώσεις από το «Moulin Rouge» ή την Μπριζίτ Μπαρντό με τον πύργο του Άιφελ δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα γκαλερί στην επάνω σάλα του «Polly Maggoo», ενώ όμορφα είναι και στη συμπαθέστατη βεράντα κάτω.
Η κουζίνα κλασική, λιτή και νόστιμη, είναι από αυτές που σε γεμίζουν comfort ασφάλεια: νοστιμότατες φακές σαλάτα, σούπα καβουριού με γεύση πυκνή και σκορδάτη σος rouille, χοιρινό μαγειρεμένο με μαύρη μπίρα. Εκεί κοντά βρίσκεται και το μικρούλι «Bluefield Burger», που αξίζει για το ωραίο και τίμιο μπέργκερ από φρέσκο κιμά και το Tennessee Slow Cooked Smoked Burger, το ψωμάκι του οποίου γεμίζεται με σπέσιαλ χοιρινό κρέας, το οποίο σιγομαγειρεύεται για 12 ολόκληρες ώρες μαζί με μπόλικα μπαχαρικά.
Οι κόρες της «Ρένας της Φτελιάς», πάλι, έχουν μεταμορφώσει το οικογενειακό τους εστιατόριο στην 25ης Μαρτίου σε «Barabicu», ήτοι ένα σύγχρονο, casual κρεατοφαγικό στέκι. Στο special grill τους βρίσκεις διπλό μπέργκερ από φρέσκο μοσχαρίσιο κιµά µε μαύρο μπριός και σάλτσα ουίσκι, πικάνια στη σχάρα µε σος chimichurri αλλά και tomahawk και μαριναρισµένη χοιρινή σπαλοµπριζόλα µε καραµελωµένα κρεµµύδια.
Δίπλα στην Αγία Σοφία, η «Scorpina», με αύρα γαλλικού μπιστρό στο ντεκόρ της και μια ευρύχωρη αυλή, έχει κάνει φέτος όνομα και δικαίως. Ο Γιάννης Λιάκου στήνει μια εντυπωσιακή θαλασσογραφία στη μαρμάρινη ψαριέρα, με ολόφρεσκες σκορπίνες, καπόνια, γαρίδες, τσιπούρες, μπαρμπούνια και όστρακα... Δύναμη τα ωμά και μαρινάτα ψαρικά όπως η πεσκανδρίτσα καρπάτσιο γεμιστή με γαρίδα, το μπαρμπούνι ταρτάρ με τζίντζερ και τσίλι καθώς και καραβίδα μαρινάτη στο αλάτι. φανταστικά το ψητό χταπόδι και το καπόνι γιουβέτσι με ιταλικό κριθαράκι orzo και γλυκό κρασί Λήμνου.