Θέμα

Στιλάτες αρμονίες με Δεκαράκι

Από -

Το τσίπουρο έχει κατακτήσει με το σπαθί του περίοπτη θέση στο πάνθεο των εθνικών μας αποσταγμάτων επιδεικνύοντας μεγάλο δυναμισμό τα τελευταία χρόνια. Το «Δεκαράκι» συντονίζεται μάλιστα με τις διεθνείς τάσεις που πριμοδοτούν τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών και τα μονοποικιλιακά αποστάγματα και έχει βάλει δίπλα στο Μοσχάτο Τυρνάβου που αποτελεί την κλασσική επιλογή της γενέτειράς του δύο ακόμη μονοποικιλιακά αποστάγματα, τη Μαλαγουζιά και το Ροδίτη. Το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα που τη χρωστάει στη διαφορετική ποικιλία στεμφύλων τα οποία αποστάζονται στον Τύρναβο από την οικογένεια Βασδαβάνου, μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος συμβάλει η πολλαπλή επαναπόσταξη του, και η προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Και τα τρία πάντως έχουν εξόχως αρωματικό χαρακτήρα.

Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, το κλασσικό απόσταγμα της περιοχής, βρίσκει στο «Δεκαράκι» μιας από τις καλύτερες εκφράσεις του μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά, που γι αυτό ακριβώς το λόγο θεωρείται unisex όντας ένα τσίπουρο με γεμάτη γεύση. Είναι ευκολόπιοτο, και το αγαπούν ιδιαιτέρως όσοι ψάχνονται για νέες εμπειρίες όντας οι ίδιοι εκλεπτυσμένοι, δραστήριοι και επιδραστικοί απ΄ ότι δείχνουν σχετικές έρευνες, που σύμφωνα με τις απαντήσεις του κόσμου θεωρείται τέλεια συντροφιά στις συζητήσεις για μελλοντικά σχέδια, μακρινά ταξίδια, καλοκαιρινά road trip, γύρω από ένα τραπέζι με ψητά κρέατα, λουκάνικα και κρεατόπιτες. Μουσική υπόκρουση; Το σοφιστικέ μιξ του Κωστή Μαραβέγια και του Φοίβου Δεληβοριά, μαζί με την τρέλλα και το χιούμορ του Μουζουράκη.

Η Μαλαγουζιά είναι πολύ κομψό απόσταγμα που έχει τη θηλυκότητα στο αίμα της, με ευωδιές γαρδένιας και αγιοκλήματος, αλλά και με το σεξ απήλ που της δίνει μια πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών σαν indie pop νότες πάνω της. Της πάνε πολύ ψάρια και θαλασσινά, ειδικά αν το λεμόνι και τα ξυνούτσικα βότανα σαν τη λουίζα και το λεμονόχορτο παίζουν μαζί τους, οπότε τα μαρινάτα και οι τεμπούρες, είναι από τις μεγάλες της αγάπες. Σαν γυναικοπαρέα που χαίρεται με ωραίους μεζέδες, ακούγοντας έντεχνο, τζάζ, και soul προκύπτει από τις ίδιες έρευνες.

banner

Ο Ροδίτης από ωραία σταφύλια της περιοχής Δαμάσι του Τυρνάβου, έχει ραμμένη στην ούγια μια κλασσική φρουτώδη αρμονία που θυμίζει ανανά και βερύκοκο μαζί, με στρογγυλάδα και ντελικάτους γήινους τόνους στις γουλιές του που φέρνουν στο μυαλό το σουσάμι. Στέκεται δηλαδή στο αρμονικό προφίλ ενός ποιοτικού κρασιού από τη δημοφιλή ποικιλία. Είναι το κατ εξοχήν ποτό της αντροπαρέας που διασκεδάζει πίνοντας τσίπουρο με μεζέδες, βλέποντας ποδόσφαιρο, ζει την ευφορία παρακολουθώντας το «Στην υγειά μας ρε παιδιά», ή γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι, που ενώνει την οικογένεια γύρω από τις παραδοσιακές αξίες μας λένε και πάλι σχετικές έρευνες γευστικών και κοινωνικών προτιμήσεων.