Ρεπορτάζ

Στα νότια για φρέσκο ψάρι και βουτιές

Από -

«Ouzeri Aegeon»
«Ouzeri Aegeon»

Ξεκινάμε από το Καβούρι, όπου ρεμβάζουμε το ηλιοβασίλεμα από την άκρη του ξύλινου ντεκ στο πρόσφατα ανανεωμένο «Mythos by Divani». Ο executive chef Λεωνίδας Φορτετσανάκης δίνει σύγχρονη αύρα σε κλασικούς μεζέδες, προτείνοντας μους λευκού ταραμά με λίγο αβγοτάραχο και τραγανά τσιπς κρεμμυδιού, τρυφερό χταπόδι σχάρας με ωραία κρέμα αβοκάντο-ρεβιθιών αλλά και σπανακόπιτα εν είδει ωραίων spring rolls. Το κριθαρότο με φρέσκες γαρίδες Αμβρακικού και φέτα αλλά και η ωραία σφυρίδα στη σχάρα με θαυμάσιο αβγολέμονο είναι «πρέπει».

«Καστελόριζο»
«Καστελόριζο»

Μπορείτε να το πείτε κι επιτομή του αττικού τοπίου αυτό το σκηνικό με το ηλιοβασίλεμα καρτ ποστάλ και τον ελκυστικά φωτισμένο κόλπο του Λαιμού. Η «Ιθάκη» είναι από τα εμβληματικά εστιατόρια της Αθήνας, με έναν αέρα πολυτέλειας κλασικό και συνάμα σύγχρονο, γεγονός που αντανακλάται και στο μενού της. Από τη μία ωραίο σούσι και fusion Δύσης-Ανατολής, με σπεσιαλιτέ όπως ο τόνος με πικάντικη κορεάτικη σάλτσα, αγκινάρες Ιερουσαλήμ και κρέμα λεμονιού, και από την άλλη χταπόδι και σφυρίδα σχάρας. Στην ψαροφαγία επιπέδου παίζουν όμως και μοντέρνες ιδέες – βλ. κοιλιά καπνιστού τόνου με burrata σε μίσο ντομάτας.
Ιδανικά πλασαρισμένο δίπλα στο κύμα στον κόλπο της Βουλιαγμένης, το «Blue Fish» είναι από τα πιο ωραία πόστα της αττικής ριβιέρας. Είναι σαν να βρισκόμαστε σε νησί έτσι όπως τα ιστιοπλοϊκά δένουν μπροστά μας και το βράδυ το σκηνικό γίνεται πολύ ρομαντικό με τα υποβρύχια φώτα να τα βάφουν πρασινογάλαζα. Πέρα από τη μοντέρνα ψαροφαγία του μενού, το σπέσιαλ που προτείνει ο σεφ Γιώργος Οικονομίδης είναι διάφορα κομμάτια μεγάλων ψαριών, που μαγειρεύονται και ψήνονται διαφορετικά (από robata μέχρι φρικασέ και κάρι ραγού), σε 3, 6 ή 12 διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς.

 «Blue Fish»
«Blue Fish»

Από τις βεράντες του o κόλπος της Βουλιαγμένης είναι στο πιάτο. Στο ξύλινο ντεκ του το λευκό ντεκόρ ψιθυρίζει χαλαρή οικειότητα, ενώ οι σερβιτόροι πηγαινοέρχονται με το δίσκο των κρύων ορεκτικών. Σπέσιαλ μελιτζανοσαλάτα κι ευγενέστατος μαρινάτος γαύρος είναι ό,τι πρέπει για ξεκίνημα. Και στη συνέχεια η ειδικότητα του «Σαρδέλακι με Θέα», όπερ σημαίνει μικρά ψαράκια και θαλασσινά είτε φανταστικά τηγανισμένα (κουτσομούρες, αθερίνα, σαρδέλα, γαύρος, καλαμαράκια) είτε περασμένα από τη δυνατή τους σχάρα (ζουμερή σκορπίνα-πετάλι, βελούδινη γάμπαρη, μυρωδάτες καραβίδες με χοντρό αλάτι).
Από τη βεράντα του «Ψαράκια και Θαλασσινά» στη Βάρκιζα χαζεύουμε τα κύματα περιμένοντας το δίσκο με τους μεζέδες. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια της γιαγιάς Ελευθερίας, η ταραμοσαλάτα με τορτίγιες, ο μαρινάτος γαύρος και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα είναι από τους πιο δημοφιλείς. Για τη συνέχεια τιμήστε την ψαρόσουπα, το φρέσκο ψιλό ψαράκι (γαύρος, μαρίδα, σαρδέλα, κουτσομούρες, προσφυγάκια), ενώ και το κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, ντομάτα και στακοβούτυρο είναι προκλητικό.

«Σαρδέλακι με Θέα»
«Σαρδέλακι με Θέα»

Θεσμός όσον αφορά το ψάρι είναι το «Καστελόριζο», με τη γραφική θέα στο λιμανάκι της Βάρκιζας. Οι επιλογές του φαγητού είναι πολλές, αλλά το Μενού της Παρέας κάνει πρωταθλητισμό στη σχέση ποιότητας-τιμής, καθώς προσφέρει με € 18/άτομο και σε απεριόριστες ποσότητες: σαλάτα λαχανικών, πολίτικη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, τηγανητό γαριδάκι σε αλεύρι καλαμποκιού, μύδια αχνιστά σε αρωματικό ζωμό λαχανικών και άγρια ρίγανη, κριθαρότο με καβούρι, φιλεταρισμένη γόπα στη σχάρα, πορτοκαλόπιτα· και μαζί λευκό ή κόκκινο κρασί ή ρακή.

Ρομαντικό, χαλαρό και αρχοντικό το σκηνικό στο ντεκ του «Ouzeri Aegeon», στο «Grand Resort Lagonissi», είναι ο ορισμός της φιλικής πολυτέλειας. Ρεμβάζοντας δίπλα στη θάλασσα, έχετε στη διάθεσή σας ένα εκτεταμένο μενού, στο οποίο, εκτός από τα κλασικά του τηγανιού και της σχάρας, υπάρχουν ωραίες ιδέες θαλασσινής γαστρονομίας, όπως οι γαρίδες σαγανάκι µε φέτα, ούζο, καυτερή πιπεριά και φουρνιστά ντοµατίνια, η ψαρόσουπα µε μάγουλα σφυρίδας, κοκκάρια και ζαφορά ή η μανέστρα µε φρέσκο ροφό σε ζωµό οστρακοειδών, αβγά αχινού και μαραθόριζα.

Τέλος, η δημοφιλής ψαροταβέρνα «Ψαρού» έχει τα παραθαλάσσια παραρτήματά της σε Ανάβυσσο και Λαύριο, σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1900 (από τις γαλάζιες καρέκλες χαζεύουμε τα κότερα και τα ιστιοπλοϊκά στο διπλανό λιμανάκι). Η συνταγή περιλαμβάνει δίσκο με φάβα, ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή για το ούζο ή το τσίπουρο αλλά και σαλάτα με φακές, ντομάτα και καπνιστή ρέγκα, μύδια τεριγιάκι ή με ούζο και μάραθο, γαύρος, αθερίνα, μπακαλιαράκια και σία στο τηγάνι κι ένα πλούσιο γιουβέτσι με γαρίδες και στακοβούτυρο.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων