Δοκιμάσαμε

Πειραγμένοι μεζέδες με υπογραφή Τσιοτίνη στο «Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΗ»

Από -

Πρώτη ημέρα λειτουργίας ενός γευστικού παιδιού της καραντίνας, κι εγώ σπεύδω να το δω, να το δοκιμάσω, να το χαρώ και να κάνω ξανά την πρώτη μου ουσιαστικά έξοδο σε εστιατόριο. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, μη βλέποντας το «CTC» ν’ ανοίγει μέσα στο καλοκαίρι, αφού δεν σερβίρει σε εξωτερικό χώρο, κουβέντιαζε με την ομάδα του «Senios» τη δική του εκδοχή στο θέμα «καφενείο με μεζέ». Αυτό, λοιπόν, που ξεκίνησε σαν πλάκα ετοιμάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ και το «Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΗ» πήρε σάρκα και οστά μέσα σε δέκα ημέρες. Ο χώρος παίρνει το χρώμα του από τις κρεμασμένες αρμαθιές με σκόρδα, πιπεριές, σαλάμια, καθώς και κουβάδες, πλάστες και άλλα λαογραφικά, έχοντας στο επίκεντρό του τα βαρέλια της παλαίωσης του τσίπουρου.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνει ο δίσκος με τους μεζέδες που σερβίρει ο Άλεξ. Σχεδόν όλοι βασίζονται σε κλασικές μεν, αλλά πειραγμένες ιδέες. Το τζατζίκι το φτιάχνουν με καπνιστό γιαούρτι και πουρέ ψητού σκόρδου. Το σεβίτσε με λαβράκι έχει τη γεύση και τη νοστιμιά της χωριάτικης σαλάτας με κονσομέ ντομάτας, κάππαρη, αγγούρι και κρίταμα. Η φανταστική clean cut σαρδέλα, μαριναρισμένη σε οινολάσπες κρασιού Vinsanto, στέκεται πάνω σ’ έναν αλλιώτικο «ντολμά» που από νουντλς ρυζιού με βινεγκρέτ αμπελόφυλλου, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη οξύτητα για να λάμψει.

Μην προσπεράσετε τους λουκουμάδες μπακαλιάρου, είναι τραγανοί και ζουμεροί έχοντας πάνω τους κρέμα από σούπα αμυγδάλου και μια σταλιά από ωραία XO sauce με παστουρμά. Η ανοιχτή πίτα γίνεται από αλεύρι ξινόχοντρου και έχει πάνω της καραμελωμένο κρεμμύδι, μαρμελάδα ντομάτας, κατσικίσιο τυρί και σιγοψημένο αρνί. Στο τέλος θα σας γλυκάνουν ο ζαχαρένιος λουκουμάς με μυζήθρα, κρέμα passion fruit και ναμελάκα καρύδας και το γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα, πορτοκάλι και τόνκα στην κρέμα του.

Top 3 πιάτα

Μους ταραμά

Εξαιρετικός συνδυασμός φρεσκάδας, γλύκας και ιωδίου, αφού στη σύνθεσή της, εκτός από τον ταραμά, παίζουν και λεμονόχορτο, φρέσκο κρεμμύδι, μέλι, άνηθος και αβγοτάραχο. Δόκιμος νεωτερισμός που ανανεώνει ριζικά τον αγαπημένο μεζέ.

Ρεβίθια στο φούρνο

Είναι τρυφερά και ντελικάτα, αλλά η μαγκιά τους βρίσκεται στο περγαμόντο που τα φορτώνει ωραιότατο άρωμα, χωρίς όμως να τα κάνει κολόνια. Ωραίο το ζουμάκι τους και δένει με λιαστή ντομάτα και Aleppo pepper.

Καπνιστό αρνί

Αυτό το εκμαυλιστικά dirty έδεσμα πρέπει να καταγραφεί με νόστιμα γράμματα στο ρεπερτόριο της νέας ελληνικής κουζίνας. Μελωμένο, με καπνιστή και σχαριστή ένταση, σερβίρεται με ταιριαστό πουρέ από λεμονάτες πατάτες.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων