Αφιέρωμα

Open Air eating & drinking: 13 γωνιές με ξεχωριστή ατμόσφαιρα

Μουσική, στιλ, πολύ ωραία διακόσμηση, κοσμοπολίτικη διάθεση, χάζι, δροσιά, πράσινο, θέα από ψηλά ή με φόντο τη θάλασσα – αυτό είναι και φέτος το σκηνικό που στήνουν εστιατόρια και μπαρ με κήπους, αυλές και ταράτσες για το αθηναϊκό μας καλοκαίρι. Με αφορμή την πανσέληνο στις 20 Ιουλίου, όπου ο αστικός μας ρομαντισμός θα χτυπήσει κόκκινο, σταχυολογήσαμε στις σελίδες που ακολουθούν 13 γωνιές με ξεχωριστή ατμόσφαιρα για δροσερές (ή καυτές) εμπειρίες όλο το καλοκαίρι.

Tο αθηναϊκό καλοκαίρι είναι εξωστρεφές και μποέμικο. Διψάει για κοκτέιλ και για χάζι, για θέα και χαλάρωση, για ξενύχτι και ατέλειωτους καφέδες. Ανθισμένες αυλές, γουστόζικες ταράτσες, χλιδάτα roof gardens, δροσεροί κήποι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας μας, και η Αθήνα δεν μας στερεί τέτοια ατμοσφαιρικά δωράκια. Αν παλιότερα η θάλασσα ήταν το απόλυτο φετίχ της καλοκαιρινής εξόδου (και δικαίως παραμένει ταυτισμένη με την εποχή), το downtown αλλά και διάφορες πιάτσες ανά την πόλη έχουν πλέον να παρουσιάσουν βαριά χαρτιά στο χρηματιστήριο της αθηναϊκής καλοκαιρινής κουλτούρας. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες δείχνουν ευαίσθητα ανακλαστικά απέναντι στην κυριαρχία του τσιμέντου, κι επενδύουν, άλλος λίγο άλλος πολύ, σε πράσινο, λουλούδια, νερά, δέντρα στο χώρο γύρω από τα μαγαζιά τους.

Άλλη ιστορία αποτελούν οι όμορφες ταράτσες και τα σούπερ roof gardens της πόλης, ιδιαίτερα στο κέντρο: η εντυπωσιακή θέα της Αθήνας από ψηλά, με τα αρχαία μνημεία της να αντανακλούν την ιστορία της πόλης και τα ποτάμια από τα νυχτερινά φώτα, χώρια τη δροσιά που θα χαρείς όταν βρίσκεσαι 30-40 μέτρα πάνω από τη γη, είναι χωρίς αντίπαλο.
Η all-day λειτουργία, με την ατμόσφαιρα και τις προτάσεις να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ώρας, τα κοκτέιλ και τα wine bars είναι τάσεις που ήρθαν για να μείνουν και ταιριάζουν γάντι στην καλοκαιρινή διάθεση. Τα περισσότερα στέκια λειτουργούν από το πρωί μέχρι όσο πάει κι έχουν πλέον ειδική λίστα με signature κοκτέιλ.

banner

Το φαγητό διατηρεί, βέβαια, κυρίαρχο ρόλο, είτε παίζει με τη δημιουργική κουζίνα και τις κλασικές αγαπημένες ελληνικές και διεθνείς γεύσεις είτε έχει τη μορφή ευφάνταστων finger foods που συνοδεύουν το κρασί ή το ποτό. Το πρωινό, με δικό του μενού, πρωταγωνιστεί και φτάνει να σερβίρεται μέχρι αργά το απόγευμα(!) και, βεβαίως, το brunch έχει γίνει σχεδόν κοινός τόπος. Από ιστορικά κουτούκια μέχρι μοντέρνα wine bars και από πολυτελή roof gardens μέχρι μοδάτα bar restaurants, στις σελίδες που ακολουθούν σίγουρα θα βρείτε ωραίες ιδέες για να χαλαρώσετε κάπου δροσερά και όμορφα μέχρι να έρθουν οι διακοπές – ή ακόμα κι αν δεν έρθουν.

Δείτε εδώ το αφιέρωμά μας στα open - air στέκια