Ρεπορτάζ

Νόστιμο, παραδοσιακό ή γκουρμέ; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να οργανώσεις το καλύτερο Πάσχα στην πόλη

Από , -

Σε φάρμες κι εξοχές, σε εστιατόρια και ξενοδοχεία γιορτάζουμε το Πάσχα με τρελές μαγειρίτσες, τα καλύτερα τσουρέκια, σούβλες, γάστρες και σχάρες και ταιριάζουμε Επιταφίους και γεύσεις… Ζήτω η άνοιξη!

Οβελία, γύριζε!

Μέρα που ’ναι, οι σούβλες θα πάρουν φωτιά και οι τσίκνες τους θα πλανιούνται στον αέρα και θα μας τραβάνε από τη μύτη... Ιδού λοιπόν κλασικές ταβέρνες, τις οποίες έχουμε συνδέσει με τις πατροπαράδοτες σούβλες και θράκες, για να ξεκοκαλίσουμε τα γευστικά μας έθιμα. Με απρόσκοπτη θέα στην Πάρνηθα, ο «Άγιος Μερκούριος» θα στήσει μια μεγάλη συστοιχία από σούβλες στην αυλή του για το ψήσιμο των αρνιών και των κοκορετσιών. Στην ονομαστή πιάτσα των Καλυβίων, όπου δίνουν ραντεβού οι κρεατολάγνοι στον «Μουρούζη», στον «Κόλλια» και στο «Τρίγωνο», οι σούβλες θα στριφογυρίζουν φορτωμένες αρνιά, κατσίκια, κοντοσούβλια, κοκορέτσια, κεφαλάκια, ενώ οι σχάρες θα ψήνουν πρόβεια και αρνίσια παϊδάκια. Ωραίο στέκι για σουβλιστό αρνί είναι και ο «Πιπινιός» στη Σταμάτα, και δίπλα του κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια, γάστρες που γίνονται λουκούμι τα κρέατα, και τυρόπιτες της γιαγιάς. Σαν σε ασπρόμαυρη ελληνική ταινία η αυλή του «Κούβελου» στο Κουκάκι, ο οποίος διαλέγει τα κρέατά του από τη φάρμα Γκαραβέλα στη Νέα Αγχίαλο –όπου αφήνουν τα ζώα να βοσκούν ελεύθερα– και προτείνει κοκορετσάκι ρουμελιώτικο, κρεατότουρτα Χανίων, αρνί στο λαδόχαρτο με σταμναγκάθι και σπανάκι αλλά και κατσικάκι στη γάστρα.

Τα πιο μαστιχωτά τσουρέκια της Αθήνας

Είναι το δικό μας μπριός, με την ωραία ινώδη υφή και το μοσχοβολιστό άρωμα, στο οποίο συνήθως μπλέκονται μαχλέπι και μαστίχα, έχει αύρα από την Εγγύς Ανατολής, ενώ συχνά η μυρωδιά του δανείζεται τη χάρη του πορτοκαλιού. Ανάμεσα στα καλύτερα της Αθήνας συγκαταλέγονται φίρμες με ρίζες κωνστανινουπολίτικες ή στενή επαφή με την Ανατολή (Belle Vue στη Νέα Σμύρνη, Karakoy Gulluoglu στο Σύνταγμα, Γιούλια σε Περισσό και Νέα Ιωνία, Εύη στα Ιλίσια, Rita’s Cookies στον Πειραιά, Τούλα και Lido στο Παγκράτι, Χατζής και Τερκενλής σε διάφορα σημεία της πόλης), βαριά ονόματα όπως οι Ασημακόπουλοι στα Εξάρχεια και ο Βάρσος της Κηφισιάς καθώς και νέας κοπής ζαχαροπλαστεία όπως το Φύσις σε Μαρούσι και Αγία Παρασκευή.

Οι μαγειρίτσες τρελάθηκαν

«Μαγικές Κατσαρόλες»

Πέρα από την κλασική, η Βάνα Βρεττού σερβίρει και μια vegetarian μαγειρίτσα, με μανιτάρια και αβγολέμονο. Και τις δύο μπορεί να σας τις ετοιμάσει και για το σπίτι, μαζί και ό,τι άλλο πασχαλινό και νόστιμο κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στο ζεστό της εστιατόριο: αρνί στη γάστρα και κατσικάκι φρικασέ, τζιγεροσαρμάδες, φριγαδέλια, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια και βέβαια αρνί σουβλιστό.

«Τηλέμαχος Athens»

Η περίφημη μαγειρίτσα-φρικασέ που έχει σκαρφιστεί ο Γιώργος Τσιλιγκίρης, με ξεκοκαλισμένο αρνάκι γάλακτος, μαρούλι και σάλτσα αβγολέμονο, κάνει διαχρονικό σουξέ και δεν λείπει ποτέ από τον κατάλογο του «Τηλέμαχου» στο κέντρο που θα λειτουργεί όλες τις ημέρες του Πάσχα με αρνί ψητό, παϊδάκια και τις λοιπές κρεατονοστιμιές που επιβάλλει το έθιμο.

Συμπόσιο στη φάρμα

Όμορφο μποστάνι με οπωροκηπευτικά η Μargi Farm του ξενοδοχείου «The Margi» στα Καλύβια. Η φάση εκεί θυμίζει χωριό έτσι όπως η φύση είναι ανθισμένη και τα αρώματά της μπλέκονται με τις μυρωδιές από τα κάρβουνα και τη ροτισερί, ενώ τα παιδιά θα χαρούν παίζοντας με τον Μπίλι το γαϊδουράκι και συμμετέχοντας στο Easter egg hunt. Στην open air κουζίνα με τον όμορφο πέτρινο ξυλόφουρνο, λοιπόν, ο μπουφές ανήμερα του Πάσχα (€ 79 και € 49 για παιδιά μέχρι 12 ετών) θα έχει του θεού τα ελέη: από χορτόπιτα με καυκαλήθρες και μυρώνια, αμπελοσαρμαδάκια αβγολέμονο και κρέπες με σπανάκι και φορμαέλα μέχρι χοιρινό κοντοσούβλι, αρνάκι γάλακτος και κοκορέτσι στην σούβλα και από κεμπάπ, πανσετάκια χοιρινά και μοσχαράκι γκιούλμπασι με θυμαράτες πατάτες φούρνου μέχρι γαλακτομπουρεκάκια, σαραγλί, εκμέκ και προφιτερόλ.

Πασχαλιά στα ξενοδοχεία με το άρωμα της παράδοσης

«Μεγάλη Βρεταννία»

Κλασικό είναι πλέον το ραντεβού την Κυριακή του Πάσχα στο μαγευτικό «GB Roof Garden», που μεταμορφώνεται σε παραδοσιακή αυλή ένεκα της ημέρας. Η γιορτή ξεκινάει με καλωσόρισμα δίπλα στη σούβλα με ούζο και μεζεδάκια και η συνέχεια περιλαμβάνει πλούσιο πασχαλινό μπουφέ με παραδοσιακά κρύα και ζεστά πιάτα και όλη την Αθήνα στο πιάτο (€ 85).

«King George»

Στο πνεύμα των ημερών συντονίζεται το «Tudor Hall», που το βράδυ της Ανάστασης σερβίρει παραδοσιακή μαγειρίτσα και άλλα εκλεκτά εδέσματα με το άγγιγμα του βραβευμένου executive chef Αστέριου Κουστούδη, ενώ η πανοραμική θέα στη φωτισμένη Αθήνα συμπληρώνει αρμονικά την εμπειρία στην κομψή και πολυτελή σάλα (€ 75/άτομο).

«Hilton»

Η μαγειρίτσα δίνει το «παρών» στον πλούσιο αναστάσιμο μπουφέ (€ 55/άτομο) του «Βυζαντινού», ενώ ανήμερα του Πάσχα (€ 65/άτομο) θα επικρατεί γιορτινή ατμόσφαιρα, με αρνί, κοκορέτσι, πλούσιο μπουφέ γλυκών με σιντριβάνι σοκολάτας αλλά και ειδική φροντίδα για τα παιδιά. Το «Galaxy» παίζει πάντα δυνατά για ένα κοκτέιλ με ασυναγώνιστη θέα.

«St. George Lycabettus»

Με δύο ειδών μαγειρίτσες, αρνάκι φρικασέ ή αντικριστό, και ακόμη πολλές προτάσεις μάς υποδέχεται το βράδυ της Ανάστασης το πολυτελές ξενοδοχείο (€ 45/άτομο) στα εστιατόρια «Le Grand Balcon» και «La Suite Lounge», όπως και με ένα θαυμάσιο μπουφέ το μεσημέρι της Κυριακής (€ 45/άτομο). Παιδαγωγοί αναλαμβάνουν τη διασκέδαση των μικρών επισκεπτών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

«NJV Athens Plaza»

Για το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο σεφ Νικόλας Γιαννόπουλος ετοιμάζει ένα πλήρες δείπνο στο «Parliament», που περιλαμβάνει από μαγειρίτσα μέχρι καρέ από αρνάκι γάλακτος (€ 60/άτομο), ενώ ο πασχαλινός μπουφές θα είναι φορτωμένος παραδοσιακές νοστιμιές, όπως γαρδουμπάκια, κοκορέτσι με θυμάρι και ρίγανη και άλλα πολλά (€ 70/άτομο).

«Life Gallery»

H ανθισμένη ανοιξιάτικη φύση αγκαλιάζει το στιλάτο ξενοδοχείο της Εκάλης που έχει περάσει σε νέα γαστρονομική εποχή με τον βραβευμένο σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη σε ρόλο executive chef. Παραδοσιακά νηστίσιμα πιάτα αλλά και ένα ξεχωριστό αναστάσιμο δείπνο δίνουν τον τόνο στο εστιατόριο «Kool Life». 

Ο Επιτάφιος θέλει τη γεύση του

Οι εκκλησίες του κέντρου έχουν τη χάρη τους και όσο κόσμο έχει απομείνει στην πόλη. Κλασικές επιλογές ο λιτός Επιτάφιος στο εκκλησάκι της Καπνικαρέας, στην Αγία Ειρήνη της Αιόλου, η περιφορά της Αγίας Αικατερίνης από την Πλάκα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο Αϊ-Γιώργης Καρύτσης, ο οποίος δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία… Όσο για τη νηστίσιμη συνέχεια, μην ανησυχείτε, διότι σας έχουμε καλυμμένους. Αν αγαπάτε τις νέες αφίξεις, ο «Χάνος» (φωτό) στη Νίκης προτείνει ένα ωραιότατο σενάριο casual ψαροφαγίας με ανοιχτά σάντουιτς θαλασσινών, θαυμάσια όστρακα (λ.χ. στρείδια με μάνγκο και τσίλι), πολλά κι ενδιαφέροντα μεζεδάκια και περιποιημένες ποικιλίες θαλασσινών. Άλλη ασφαλής επιλογή το «Αιόλου 68», που κρύβεται σε μια ατμοσφαιρική στοά της Αιόλου και σερβίρει προσεγμένες θαλασσινές γεύσεις σε μοντέρνο κυκλαδίτικο περιβάλλον – παρήγορο επίσης σε περίπτωση που γνωστοί και φίλοι ανεβάζουν διαρκώς στο Instagram φωτογραφίες από νησιά.

Ένα αρνί σε πακέτο, παρακαλώ

Τι κι αν αγνοείτε τα πάντα γύρω από την τέχνη του σουβλίσματος ή στη μικρή σας βεράντα δεν μπορείτε να απλώσετε κάρβουνα και να ανάψετε θράκες; Όλο και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια εκείνοι που αναλαμβάνουν τα δύσκολα κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παραλάβουμε το ερίφιο και όλα τα παρελκόμενα της ημέρας ψημένα κι έτοιμα, να μπουν στη μέση του οικογενειακού τραπεζιού και να ξεκοκαλιστούν με άνεση. Αν ετοιμάζετε μάζωξη γύρω στα 10 άτομα και ανάλογη παραγγελία, το Δειπνοσοφιστήριον και το Menoo μπορούν να σας φέρουν στο σπίτι αρνί, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια και ό,τι άλλο τραβά η πασχαλινή σας όρεξη, αλλιώς στα Κρεατοκοπεία Ρούσση θα βρείτε το αρνί σας –πάντα κατόπιν παραγγελίας– να σας περιμένει ολόκληρο ή σε μερίδες. Τέλος, οι περισσότερες κρεατοταβέρνες που έχουν την τιμητική τους προσφέρουν τα καλούδια τους και σε πακέτο.

Νηστίσιμα, αναστάσιμα και πασχαλινά

«The Zillers»

Στην κομψή βεράντα της Μητροπόλεως, η ταλαντούχα Κωνσταντίνα Φάκλαρη βάζει τη σφραγίδα της στις αλά καρτ νηστίσιμες γεύσεις, ενώ το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα δεν λείπουν από το μενού η μαγειρίτσα και τα υπόλοιπα πιάτα με παραδοσιακό άρωμα.

«Da Bruno»

Νηστίσιμες γεύσεις αλά ιταλικά έχουν την τιμητική τους όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στην ατμοσφαιρική τρατορία του Παλαιού Φαλήρου: από καρπάτσιο χταποδιού και πίτσα με φυτικό τυρί μέχρι γιουβετσάκι θαλασσινών κι ένα θεαματικό γλυκό καλτσόνε με μήλα, κουκουνάρι και σταφίδες.

«Lazaro 1971»

Το λαμπερό εστιατόριο της οδού Ζησιμοπούλου στρώνει ανήμερα της Λαμπρής γιορτινό τραπέζι φορτωμένο γαρδουμπάκια παραδοσιακά, λαδοπιτάκια με μοσχαρίσια σουτζουκάκια, αρνίσια παϊδάκια γάλακτος, κατσικάκι στη γάστρα αλλά και το διάσημο πεϊνιρλί τους με κρέμα φέτας, ντοματίνια και σαλάμι αέρος.

«Βασίλαινας»

Ένα ξεχωριστό βράδυ Μεγάλης Τρίτης προτείνει το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα, που υποδέχεται το Κτήμα Αργυρού για ένα ειδικό event γνωριμίας με το σαντορινιό οινοποιείο σε συνδυασμό με ένα ειδικό μενού 5 πιάτων με νηστίσιμα θαλασσινά και ψαρικά (€ 55/ άτομο). Το εστιατόριο θα λειτουργεί μέχρι και την Μ. Παρασκευή εντάσσοντας στο μενού ψάρια και νηστίσιμους θαλασσινούς μεζέδες.

«Ορίζοντες Λυκαβηττού»

H πανοραμική θέα στην πόλη είναι πάντα ένα ισχυρό δέλεαρ του εστιατορίου που συντονίζεται στους πασχαλινούς ρυθμούς με ένα σπέσιαλ δείπνο για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (€ 47/άτομο) αλλά κι ένα εορταστικό γεύμα ανήμερα του Πάσχα που θα κορυφωθεί με ένα αρνίσιο κότσι στη γάστρα με φρέσκα βότανα και κυδωνάτες πατάτες φούρνου (€ 47/άτομο).

«Βλάσσης»

Με πολλά λαδερά και νηστίσιμα (από γεμιστά, ιμάμ, μπριάμ και αγκινάρες αλά πολίτα μέχρι σουπιά κρασάτη με λινγκουίνι, κριθαρότο με γαρίδες και καλαμάρι ψητό με ριζότο) νοστιμίζει η Μεγάλη Εβδομάδα στο διαχρονικό εστιατόριο των Ιλισίων, που μας περιμένει μέχρι και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής που θα φτιάξει και παραδοσιακή μαγειρίτσα (delivery/take away) για τους προνοητικούς.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων