Δοκιμάσαμε

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας

Περίπατος στο Φλοίσβο και γνήσια Ναπολιτάνικη πίτσα στο Napolitivo

Από -

Η Μαρίνα του Φλοίσβου είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Είτε για ένα ευχάριστο φαγητό μετά το μπάνιο σε μια από τις γειτονικές παραλίες είτε για μια απογευματινή/βραδινή γευστική έξοδο, ο Φλοίσβος αποτελεί ένα ζωντανό προορισμό με μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων για όλα τα γούστα. Μια από αυτές αναφέρεται σε μια γεύση αγαπητή σε όλους η οποία όμως έχει παράλληλα και όλες τις απαραίτητες περγαμηνές που την κάνουν να ξεχωρίζει. Αναφέρομαι στις Ιταλικές γεύσεις και στην πιστοποιημένη από την «The True Napolitan Pizza Association (Associazione Verace Pizza Napoletana)» τρατόρια Napolitivo.

Είναι γνωστό ότι η Ναπολιτάνικη πίτσα είναι η πλέον διάσημη παγκοσμίως και ότι οι Ιταλοί ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλο στον κόσμο να προστατεύουν και να αναδεικνύουν τη γευστική τους κληρονομιά. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της σχετικής Associazione, η οποία έχει πιστοποιήσει πάνω από 800 εστιατόρια ένα από τα οποία είναι και το Napolitivo. Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, έχω δοκιμάσει τις περισσότερες, θα σας περιγράψω τι σημαίνει πίτσα στο Napolitivo. Η γνήσια Ναπολιτάνικη πίτσα πρέπει να είναι λεπτή και μαλακιά στο εσωτερικό με αφράτη κρούστα.

Η ζύμη ανοίγεται καθημερινά και αποτελείται αποκλειστικά από νερό, αλεύρι 00, μαγιά και αλάτι. Δεν περιέχει λάδι, ζάχαρη ή συντηρητικά. Το ζυμάρι ωριμάζει 12 με 24 ώρες σε προφυλαγμένο περιβάλλον, πριν ψηθεί σε θερμοκρασία έως 500 βαθμούς στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Αυτά τα χαρακτηριστικά που οι Ναπολιτάνοι τα περιγράφουν με μια λέξη (cornicione) την κάνουν ευλύγιστη και της επιτρέπουν μα διπλώνεται εύκολα έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την απολαύσει με το χέρι απλά και χωρίς μαχαιροπίρουνα.

Και λοιπόν; Σίγουρα θα σκεφτείτε ότι η κάθε μια από τις εκατοντάδες πιτσαρίες που υπάρχουν γύρω μας μπορεί να το κάνει. Λάθος. Οι πιστοποιημένοι από την Associazione πιτσαγιόλος, μεταξύ των οποίων και αυτοί του Napolitivo, περνάνε από ειδική εκπαίδευση τόσο στη Νάπολη όσο και στη χώρα τους, χρησιμοποιούν υποχρεωτικά πρώτες ύλες από την περιοχή της Καμπανίας και τηρούν συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες που ορίζει η Ναπολιτάνικη παράδοση. Οι κανόνες αφορούν όλα τα στάδια διαδικασίας δηλαδή την παρασκευή της ζύμης και της σάλτσας ντομάτας, την επιλογή των υλικών και τον τρόπο ψησίματος.

Αυτό το τελευταίο είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα και κάνει τη γνήσια Ναπολιτάνικη πίτσα μοναδική και τόσο νόστιμη. Η Ναπολιτάνικη πίτσα ψήνεται σε θερμοκρασία 500 °C, στον παραδοσιακό χειροποίητο ξυλόφουρνο του Napolitivo, ο οποίος είναι φτιαγμένος στη Νάπολη με τούβλα από το Βεζούβιο. Αξίζει τον κόπο να τον δείτε και να ζητήσετε να σας εξηγήσουν γιατί είναι το απαραίτητο εργαλείο – σφραγίδα ποιότητας. Φυσικά όπως προανέφερα όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα και ποιοτικά.

Τα βασικά προέρχονται από την περιοχή της Καμπανίας (σαλάμι Νάπολης, Mozzarella di Buffala) το πεκορίνο από την Τοσκάνη κ.λπ. Και για να κλείσω αυτή την ενθουσιώδη ξενάγηση, η οποία όμως περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα θα το ξαναπώ. Αυτό το κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε συνδυασμό με την πρόταση που κάνει το Napolitivo (ας μην ξεχνάμε ότι ένα κομμάτι καλή πίτσα δεν το αρνείται κανείς) αξίζει μια επίσκεψη. Στη συνέχεια θα κρίνετε μόνοι σας και θα αποφασίσετε αν αξίζει μια δεύτερη. Και να θυμάστε ότι στην προβλήτα δίπλα στο Napolitivo είναι αραγμένη η θρυλική, και γνωστή στους μεγαλύτερους «Νεράιδα» που σήμερα είναι ένα πλωτό Μουσείο. Αξίζει και αυτή μια επίσκεψη.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης