Δοκιμάσαμε

Μερακλίδικοι μεζέδες στα «Καραμανλίδικα» της Ερμού

Από -

Παλιές Πολίτισσες απολαμβάνουν νωχελικά το αρωματικό μαλεμπί τους, νεαροί τουρίστες χαζεύουν τη χρωματιστή πανδαισία των αλλαντικών στις βιτρίνες και από τα ηχεία βγαίνουν νότες που εναλλάσσουν τα ηπειρώτικα με τα βιολιά και τα λαούτα, στρώνοντας ηχόχρωμα διακριτικό, αλλά χαρακτηριστικό ενός μαγαζιού που από την έκφραση «λαϊκή παράδοση» υμνεί εξίσου και την πρώτη και τη δεύτερη λέξη.

Φορτωμένες με του κόσμου τα καλούδια, οι μεγάλες, λαμπερές βιτρίνες δίνουν το στίγμα ενός ονόματος συνδεδεμένου με την εκλεκτότερη συλλογή αλλαντικών και τυριών, που όταν δεν τυλίγονται για το σπίτι, απλώνονται σε εθιστικές πιατέλες με την υπογραφή της ομάδας των «Καραμανλίδικων», για να συνοδεύσουν επιτόπου τη μακριά επιλογή ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων του μενού (πάνω από 15 ετικέτες ούζου και τσίπουρου, αλλά ακόμη περισσότερα ΠΟΠ κρασιά στη λίστα). Την ίδια ώρα, στην ανοιχτή κουζίνα στην άκρη της σάλας, τεντζερέδια και ξυλόφουρνος βγάζουν μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων που πλασάρονται στα βαριά μαρμάρινα τραπέζια.

Αέρινο παστράμι Δράμας και δωδεκάμηνης ωρίμανσης κασέρι έρχονται στη λαδόκολλα για καλωσόρισμα και από εκεί κι έπειτα ο κατάλογος ξετυλίγεται σαν χάρτης της Ανατολής: τυροκαυτερή αφράτη και μυρωδάτη, αφήνει κάψα ευχάριστη στο στόμα χωρίς υπερβολές, μελιτζάνες με φέτα και σάλτσα Καππαδοκίας αποκαλύπτουν γεύσεις βαθιές και ταξιδιάρικες, σαχανάκι με καραμανλίδικο παστιρμά και πολίτικο σουτζούκι ικανοποιεί τους πιο μερακλήδες, ενώ προσφούρνια με σουτζούκια, παστιρμάδες ή κιμά βγάζουν στο προσκήνιο μια παράδοση από τις εποχές του Βυζαντίου.

Μια παράδοση η οποία –κι εδώ είναι το ζουμί– έρχεται και κουμπώνει με τις γεύσεις του σήμερα, όσο σαν γάντι δένει στο μωσαϊκό της περιοχής αυτό το μαγαζί, το οποίο, μέσα από την οικογενειακή του συνταγή, κρατά ζωντανό το μίτο πατρίδων που χάθηκαν αλλά και γεύσεων που είναι ακόμη ολοζώντανες.

Τρία πιάτα «όπως παλιά»

Ντολμαδάκια της μανούλας

Πιάτο όνομα και πράγμα, αυτά τα μπιμπελό λεπτοδουλεμένης σπιτικής τεχνικής προσφέρουν με τη μοσχομυριστή μπουκιά τους μια αίσθηση μαμαδίστικης ασφάλειας, ενώ αστέρι είναι και το αφρατεμένο στραγγιστό γιαούρτι.

Σουτζουκόπιτα με αβγά μάτια

Πληθωρική γεύση με χορταστική δόση από εξαιρετικό σουτζούκι, το μπεστ σέλερ από τα προσφουρνίσματα του μενού είναι πιάτο βαρύ σαν την ιστορία του αλλαντικού-πρωταγωνιστής.

Μπακλαβάς πολίτικος

Πιο ντελικάτο από το βαρύ μελένιο σιρόπι του αντίστοιχου τριπολιτσιώτικου μπακλαβά, που επίσης υπάρχει στο μενού. Η πολίτικη εκδοχή δίνει αβάντα στο τραγανό φύλλο και κυρίως στο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, που γράφει αρωματικό επίλογο.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων