Κριτική

Lycabettus / Οία 15,5/20

Από -

Kάθε εστιατόριο στην Οία έχει μοναδική θέα, το «Lycabettus» όμως αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς τη συνδυάζει με αστεράτη κουζίνα, ατμόσφαιρα fine dining και μια εξαιρετική λίστα κρασιών με πολλές σπάνιες φιάλες. Τα τραπέζια πάνω στη βοτσαλωτή βεράντα βλέπουν στον οικισμό, με αυτήν τη μοναδική αίσθηση ότι είσαι μέσα του, περιτριγυρισμένος από τα λευκά εν πολλοίς υπόσκαφα κτίσματα (όλα ξενοδοχεία πλέον), ενώ την ίδια στιγμή νιώθεις κρεμασμένος πάνω από την επιβλητική καλντέρα. Στην άκρη της «πλώρης» του εστιατορίου υπάρχουν οι δύο σήμα κατατεθέν του «Andronis Luxury Suites» ροζ πολυθρόνες –σαν από πίνακα του Νταλί–, σε ένα τραπέζι που προορίζεται για σπέσιαλ γευσιγνωσία κρασιών· η θέα από αυτό το σημείο είναι συγκλονιστική.

Παρακολουθώ σταθερά την εξέλιξη της κουζίνας, την οποία έχει αναλάβει εδώ και τριάμισι χρόνια ο Παύλος Κυριάκης, και χαίρομαι που βελτιώνεται κάθε χρόνο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη βράβευση του εστιατορίου με Χρυσό Σκούφο ασταμάτητα από το 2016. Η αρχή του δείπνου γίνεται με αρκετές θεαματικές μπουκιές (amuse-bouche), χαρακτηριστικές του στιλ της κουζίνας του, που δανείζεται τόσο ελληνικές όσο και κοσμοπολίτικες αφορμές. Από αυτές φέτος ξεχώρισα ιδιαίτερα τρεις: ένα marshmallow αρακά σαν αφράτη, αέρινη άνοιξη, ένα κολοκυθολούλουδο λεπτοτραγανιστή τεμπούρα, με κρέμα λεμονιού και «χώμα» ελιάς, και μια πρωτότυπη κρέμα σαντορινιάς μπίρας Red Donkey με παγωτό μαγιάς και τραγανό φαγόπυρο – σκέτο γλυκοφάγωτο umami.

Ύστερα από αυτό το προοίμιο, θα είστε έτοιμοι για ντελικάτες σπεσιαλιτέ όπως τα ντοματίνια σε ώσμωση με βατόμουρο, χαρουπόψωμο, κάππαρη και κρίταμο τουρσί, νερό ντομάτας και αφρό βασιλικού ή ο υπέροχος φρουτώδης συνδυασμός king crab με αβοκάντο, καραμελωμένο ραπανάκι, γιαούρτι και passion fruit. Αν σας αρέσουν τα ταρτάρ, τιμήστε το θεαματικά σερβιρισμένο από λαβράκι, σκεπασμένο με ραπανάκι και χαβιάρι, με γεύση πικάντικη κι εξωτική σάλτσα από σαγκουίνι, και τη νοστιμιά της αρμονίας βουτυράτου μοσχαρίσιου κρέατος με την πρωτότυπη συνοδεία μουστάρδας, ωμών μανιταριών, κάππαρης και παγωτού παρμεζάνας.

Μην παραλείψετε το καλύτερο πιάτο του Κυριάκη φέτος, το «ριζότο» λευκών σπαραγγιών με φευγάτη κάψα και αφρό στρειδιών, που συνοδεύεται από άλλο ένα πιάτο σπαραγγιών, με αβγοτάραχο, αμύγδαλο και αχινό, και δείχνει πόσο αστραφτερή είναι η κουζίνα του. Του σεφ του αρέσουν τα δυναμικά κοντράστ, γεγονός που φαίνεται στη σφυρίδα με πουρέ μάραθου και γλυκόξινη σάλτσα από Ασύρτικο και κρεμμύδι μαζί με ζουμερά μύδια σε κρούστα από μελάνι σουπιάς, που είναι και η λεπτομέρεια-αποκάλυψη της σπεσιαλιτέ.

Στο κεφάλαιο «κρέας», τώρα, ξεχωρίζουν τόσο η μελωμένη μοσχαρίσια στηθοπλευρά με πουρέ καρότου, τζίντζερ, κάρδαμο, καλαμπόκι και σάλτσα πετιμεζιού όσο και το ασυνήθιστο μοσχαράκι γάλακτος με πουρέ σελινόριζας και πραλίνα-σαμπαγιόν φουντουκιού. Θριαμβευτικό το φινάλε με επιδόρπια όπως ο εξωτικός μπαμπάς σε σιρόπι πορτοκαλιού, με πικάντικο passion fruit και μάνγκο, ή το cheesecake με κεράσι, και σορμπέ φραγκοστάφυλο.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 29/6.

LYCABETTUS Ξεν. «Andronis Luxury Suites», Οία, Σαντορίνη, 2286072041. Ωράριο λειτουργίας: 7-10.30 μ.μ. (για δείπνο). Τιμή: € 45-65 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο.

Επεξήγηση βαθμολογίας
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.
Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.