Check it out

Κάτι τρέχει με το sherry

Από -

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Sherry ξεκινάει και, μιας που το «Βorsalino» βγάζει το καπέλο του στο ενισχυμένο κρασί της Ανδαλουσίας, μιλάμε για τα πολλά του πρόσωπα με τον bartender και ειδικό στο sherry Γιάννη Κοροβέση.

 O Γιάννης Κοροβέσης
O Γιάννης Κοροβέσης

Ο Γιάννης Κοροβέσης κόλλησε το… μικρόβιο του sherry πριν από μερικά χρόνια φέρνοντας με την ομάδα του Bitterbooze στην Αθήνα τον Αυστριακό Reinhard Pohorec για ένα εξειδικευμένο σεμινάριο που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ύστερα από μερικά ταξίδια στην Ανδαλουσία, ο γνωστός bartender και συνιδιοκτήτης του «Borsalino» είναι από πέρυσι τον Σεπτέμβρη κι ο ίδιος επίσημος sherry educator, πιστοποιημένος από το Consejo Regulador de Jerez, και το παραπάνω μικρόβιο έχει σκοπό να το μεταδώσει. Εξ ου και από την Δευτέρα 6 και μέχρι και την Κυριακή 12/11 που «τρέχει» για τέταρτη συνεχή χρονιά η Διεθνής Εβδομάδα Sherry, το all-day bar της Κολοκοτρώνη αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στον κόσμο του σπανιόλικου ενισχυμένου κρασιού με τα πολλά πρόσωπα που ανεβαίνει κατακόρυφα σε δημοφιλία στα εστιατόρια και τα μπαρ του κόσμου.

 To sherry ανεβαίνει σε δημοφιλία σε όλο τον κόσμο
To sherry ανεβαίνει σε δημοφιλία σε όλο τον κόσμο

Τελευταία, έχουμε πιει αρκετά ενδιαφέροντα κοκτέιλ με sherry. «Έχει πολλές δυνατότητες και τα μπαρ της Αθήνας τελευταία το παίζουν αρκετά», σημειώνει ο Γιάννης Κοροβέσης. «Από την άλλη, τα εστιατόρια δεν το αξιοποιούν όσο θα μπορούσαν κι είναι κρίμα, διότι πραγματικά το αξίζει. Εκτός του ότι έχει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής –ένα sherry δεκαετίας και δεκαπενταετίας κοστίζει € 15–, είναι πασπαρτού σε σχέση με τα φαγητά και μπορεί να δουλέψει σε άπειρους γευστικούς συνδυασμούς», συμπληρώνει. Δεν έχει καθόλου άδικο. Ωραία είναι μια manzanilla παρέα με μια χούφτα αμύγδαλα, αλλά άμα της βάλεις δίπλα ένα χταπόδι μαγειρεμένο με πράσινες ελιές είναι καλύτερη.

 Το Βorsalino
Το Βorsalino

Στο «Borsalino» προτείνονται αυτές τις μέρες δύο διαφορετικά flights (γευσιγνωσίες) sherry, που θα σας συστήσουν τη μέθοδο solera –τεχνική που αναμειγνύει νεότερα και παλαιότερα κρασιά μαζί όσο εκείνα παλαιώνουν– δοκιμάζοντας σε ποτήρια των 30 ml ποικίλους τύπους του ανδαλουσιανού αυτού κρασιού: απαλά σε χρώμα, ελαφριά, κομψά ξηρά Manzanilla και Fino, Amontillado και Oloroso, γλυκά PX, αλλά κι ένα ιδιαίτερο Palo Cortado, ένα πλούσιο Εast India Cream, προϊόν ανάμειξης ξηρού και γλυκού sherry ή ένα Moscatel. Οι γευσιγνωσίες ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και συνεχίζονται όλη μέρα, έχουν για παρέα pimentos de padron, ήτοι ισπανικές πιπερίτσες στο τηγάνι με ανθό αλατιού, και το κόστος συμμετοχής είναι € 12. Όσοι προτιμάτε ένα κοκτέιλ με πρωταγωνιστή το sherry, από την καινούργια λίστα του μαγαζιού που ντεμπουτάρει όπου να ’ναι, μπορείτε να διαλέξετε το «Αναΐς» με sherry Palo Cortado, Cocchi vermouth Amaro και Falernum.

Tα δυο flights

1# Introductory
Valdespino Manzanilla Deliciosa
Lustau Fino Jarana
NPU Amontillado
Lustau Don Nuno Oloroso
Valdespino El Candado Pedro Ximénez


2# Advanced 
Amontillado Olvidado
Regente Palo Cortado
Lustau East India Cream
Lustau Moscatel Emilin

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης