Συνέντευξη

Καριέρα στο χώρο της γεύσης και του τουρισμού

Από -

Μήπως είναι μια πολύ καλή ιδέα;

Στο Αθηνόραμα είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εστιατόρια αλλά και πολλοί chefs να έρχονται σε επαφή μαζί μας για να ζητήσουν τη βοήθεια μας σχετικά με την εξεύρεση ενός στελέχους με εξειδίκευση στο χώρο της εστίασης αλλά και γενικότερα του ξενοδοχείου. Από τις συζητήσεις  που κάνουμε με τους ενδιαφερόμενους, τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι, προκύπτουν κατά κύριο λόγο τα εξής:  • Η ζήτηση προσωπικού γενικά αλλά και στελεχών για τους συγκεκριμένους χώρους είναι μεγάλη, και, κατά την  άποψη μου, σαφώς μεγαλύτερη απ’ όσο σε χώρους που απαιτούν πανεπιστημιακό δίπλωμα.

  • Συχνά η ζήτηση εργαζόμενου δεν καλύπτεται από την προσφορά.

  • Από τις συζητήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες αμοιβές προκύπτει σαφώς ένας υψηλότερος μέσος όρος σε σχέση με πολλούς άλλους εργασιακούς κλάδους.

Λόγω αυτών και με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και την έναρξη της σπουδαστικής περιόδου αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα για τις δυνατότητες που δίνει αυτός ο χώρος που αποτελεί άλλωστε και αντικείμενο του επαγγελματικού μας ενδιαφέροντος. Έτσι επιλέξαμε μια καταξιωμένα και γνωστή για την εγκυρότητα της στον τομέα σχολή την LE MONDE και κάναμε τις σχετικές ερωτήσεις που θα βοηθούσαν (εμάς αλλά και τον κάθε ενδιαφερόμενο) να σχηματίσουμε μια σαφή εικόνα για το τι σημαίνει σταδιοδρομία σε αυτό το χώρο. Ιδού τι αποκομίσαμε.

Σε μια εποχή που οι περισσότερες σχολές ανωτάτων ιδρυμάτων δεν δίνουν αξιόπιστες διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης, διαπιστώνεται μια αυξημένη ζήτηση στον χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων. Με βάση αυτό, τι προοπτικές και τι δυνατότητες έχει κατά τη γνώμη σας ένας νέος που θα αποφασίσει να ακολουθήσει μια επαγγελματική πορεία σε αυτό το χώρο;
Ο τουρισμός αποτελεί την πιο σημαντική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας. Καλύπτοντας το 20% του Α.Ε.Π. τα τελευταία 6 χρόνια, παρουσιάζει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης από χρόνο σε χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις και δεκάδες ξενοδοχεία να ανοίγουν τις πύλες τους κάθε χρόνο γεγονός που συντελεί στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που κατανέμονται σε όλες τις ειδικότητες που έχουν σχέση με μια ξενοδοχειακή μονάδα ή με ένα χώρο εστίασης. Η ζήτηση για άριστα καταρτισμένους επαγγελματίες στον Τουρισμό υπερβαίνει την προσφορά και δίνει ευκαιρίες, σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό υποαπασχόλησης που υπάρχει σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ως εξ αυτών η ειδικότητα του chef και του στελέχους ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους και νέες που θα τις επιλέξουν να σταδιοδρομήσουν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, caterings, και να εξελιχθούν επαγγελματικά σε έναν κλάδο με ιδιαίτερο δυναμισμό. Οι σπουδές στις ειδικότητες αυτές σχετίζονται με πραγματικές - υπαρκτές ανάγκες απασχόλησης στην ελληνική οικονομία σε αντίθεση με τετραετείς και πενταετείς σπουδές σε κάποια πανεπιστήμια που δεν οδηγούν πολλές φορές σε επαγγελματική ένταξη.

Στο εξωτερικό αποτελεί κοινό τόπο οι πανεπιστημιακές και άλλες σχολές να φροντίζουν για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων που αποφοιτούν από αυτές. Εσείς πως αντιμετωπίζετε το θέμα και τι δυνατότητες δίνετε μέσω αυτού στους σπουδαστές της σχολής;
Η σχολή LEMONDE θεωρεί υποχρέωσή της να εξασφαλίζει τη διασύνδεση των αποφοίτων της με την αγορά εργασίας. Εδώ και 23 χρόνια διαθέτει ένα δυναμικό και δικτυωμένο γραφείο επαγγελματικής σταδιοδρομίας το οποίο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με περισσότερες από 900 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που εμπιστεύονται το κύρος και την αξιοπιστία του ονόματος της σχολής. Αυτό  συμβαίνει γιατί τα προγράμματα σπουδών της επικαιροποιούνται κάθε χρόνο, ανανεώνονται και εναρμονίζονται με τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον χώρο των εστιατορίων, ξενοδοχείων και γενικότερα του τουρισμού και της εστίασης.

Ένας νέος που παίρνει πτυχίο σε έναν από τους τομείς με τους οποίους ασχολείται η LeMonde, σε ποιους συγκεκριμένoυς χώρους μπορεί να κάνει καριέρα και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να αναρριχηθεί στην ιεραρχία;
Ο τομέας του τουρισμού, της φιλοξενίας και της γαστρονομίας-εστίασης προσφέρει αμέτρητες επιλογές καριέρας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, caterings, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και διάφορους τουριστικούς οργανισμούς.
Οι άριστα καταρτισμένοι απόφοιτοι της σχολής μας πραγματοποιούν επιτυχημένα βήματα ήδη από το ξεκίνημα της καριέρας τους, όχι μόνο ανταποκρινόμενοι αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά συμβάλλοντας και οι ίδιοι στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Η τεχνογνωσία και τα εφόδια που αποκτούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους,  τους εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη πορεία, επιταχύνοντας την ανέλιξή τους στις πιο υψηλόβαθμες και ιεραρχικά ανώτερες θέσεις, και τους καθιστούν ικανούς να αναλάβουν διοικητικούς ρόλους και αρμοδιότητες στο περιβάλλον ενός ξενοδοχείου, εστιατορίου και γενικότερα μιας επιχείρησης στον τουριστικό τομέα.
Ταυτόχρονα, τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική τουριστική επιχείρηση, αξιοποιώντας τις επαγγελματικές γνώσεις που έχουν λάβει για την αποτελεσματική λειτουργία και οργάνωση της επιχείρησής τους.

Από την εμπειρία που έχετε, μπορείτε να μας δώσετε μια σχηματική εικόνα για τα επίπεδα των αμοιβών και την εξελικτική τους πορεία σε ότι αφορά τις πιο σημαντικές κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι πτυχιούχοι σας;
Τα επίπεδα των αμοιβών διαφοροποιούνται ανάλογα με την εμπειρία και την ηλικία του εργαζόμενου σε κάθε ειδικότητα καθώς και το είδος της επιχείρησης στην οποία απασχολείται. Οι εποχικές επιχειρήσεις σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, προσφέρουν υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές για μία απασχόληση 5μηνης ή 7μηνης διάρκειας. Ειδικά στον τομέα της μαγειρικής, είναι εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος με ιδιαίτερες ικανότητες και αυξημένο γευστικό - αισθητικό επίπεδο με το οποίο συμβάλλει ο ίδιος στη γαστρονομική ανανέωση ενός εστιατορίου. Η αφοσίωση του επαγγελματία και η ικανότητά του να προσφέρει υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες του εξασφαλίζουν διαρκώς, υψηλές απολαβές. Ταυτόχρονα, οι αμοιβές θεωρούνται υψηλές με δεδομένο ότι κάποιος έχει πραγματοποιήσει διετείς σπουδές και αυξάνονται θεαματικά χρόνο με το χρόνο. Οι πιο σημαντικές κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι πτυχιούχοι της LEMONDE αφορούν στον τομέα της εστίασης και του ξενοδοχειακού-τουριστικού κλάδου.

Με βάση τα όσα μας ελέχθησαν και τα οποία σας παραθέσαμε είναι φανερό ότι μια επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης παρουσιάζει ενδιαφέρον.  Αυτό  ήταν μάλλον αναμενόμενο από τη στιγμή που όλοι αναφερόμαστε στους εν λόγω επαγγελματικούς χώρους με τον χαρακτηρισμό «Βαρεία Βιομηχανία της Ελλάδας».  Άλλωστε και η προσωπική μας εμπειρία μετά από πολλές δεκαετίες ενασχόλησης με το χώρο στο ίδιο  συμπέρασμα μας οδηγεί.  Είμαστε βέβαιοι ότι με όσα αναφέραμε βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι και βοηθάμε τόσο τα νέα παιδιά που ενδιαφέρονται όσο και τους επαγγελματίες που ψάχνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lemonde.edu.gr ή στο τηλέφωνο της σχολής 210 4830500.