Κρασί

Γευστικές αρμονίες με το σοφιστικέ Peplo του Σκούρα

Από -

Δικαίως εξέπληξε τους πάντες το Peplo με το που πρωτοκυκλοφόρησε πέρυσι. Ο Γιώργος Σκούρας, εκτός από ένα πολύ καλό κρασί, δημιούργησε μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση ροζέ στην παγκόσμια οινική σκηνή, ακολουθώντας μια μοναδική διαδικασία που συνδυάζει σε ίσες ποσότητες κρασί από τρεις διαφορετικές ποικιλίες που οινοποιείται ξεχωριστά.

Το Αγιωργίτικο τελειώνει την οινοποίησή του χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών σε βαρέλια ακακίας όπου παραμένει για τέσσερις μήνες με τις οινολάσπες του. Το Syrah, επίσης χωρίς εκχύλιση των σταφυλιών, ωριμάζει τον ίδιο διάστημα με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Στο Μαυροφίλερο (κλώνος του Μοσχοφίλερου), όμως, τα πράγματα αλλάζουν, αφού οινοποιείται σε πήλινους αμφορείς μαζί με τη φλούδα του όπου και εκχυλίζεται για τέσσερις μήνες. Οι φλούδες, μάλιστα, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (πέπλο) για να ελέγχεται η εμβάπτισή τους στους αμφορείς – αυτή η τελευταία διαδικασία είναι που έδωσε στο κρασί το όνομά του.

Κρασί Κοιτώντας το Peplo μέσα στη διάφανη φιάλη του χαίρεσαι το λαμπερό σομόν του χρώμα με ανταύγειες κόκκινου χρυσού. Αρχικά μπορεί αν νομίσεις ότι πρόκειται για ροζέ τύπου Προβηγκίας, όμως το Peplo διαφέρει, αφού καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τη φρεσκάδα και την ωριμότητα. Η κομψότητα είναι γραμμένη στο DNA αυτού του κρασιού που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο και γιασεμί, ανανά και πεπόνι. Οι γουλιές του είναι γεμάτες από τα αρώματα της μύτης, ενισχυμένα όμως με ευωδιές λέμονγκρας και μια αίσθηση που μοιάζει με το περίφημο άρωμα του Hermes Un jardin sur le Nil, καθώς η καραμελάτη αίσθηση στο στόμα του φρεσκάρεται από ωραία λεμονάτη οξύτητα. Το Peplo είναι άψογο ως απεριτίφ και του ταιριάζουν πολύ τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, τα μπαρμπούνια και οι σάλτσες με ντομάτα.

Αρμονίες

Βασιλικό καβούρι, με γκασπάτσο αγγουριού @Seven Food Sins
Η φρουτώδης γλύκα του καβουριού είναι ερωτευμένη με το Peplo, ενώ το εξαιρετικά δροσιστικό, αρωματικό γκασπάτσο αγγουριού που το ηλεκτρίζει σορμπέ λάιμ-τζίντζερ συνδυάζεται με την οξύτητα του κρασιού.

Πίτσα ντομάτα-μελιτζάνα @Λυκόβρυση
Σ’ αυτήν την ντελικάτη και χωριάτικη μαζί ζύμη που πάνω της μπαίνουν καπνιστή μελιτζάνα, μια σάλτσα ντομάτας όλο φρεσκάδα καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια, τα αρώματα και η γεύση του Peplo γράφουν πολύ όμορφα.

Μπουγιαμπέσα με μπαρμπούνι @Veritable
Το κρασί προβάλλει θεαματικά τη γευστική δύναμη της μπουγιαμπέσας και κανακεύει τα άψογα ψημένα φιλέτα μπαρμπουνιού όπως και τη φίνα σκορδαλιά με κρόκο Κοζάνης.