Θέμα

Γεύση ελληνικού καλοκαιριού από τις καλύτερες σεφ των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας

Από -

Γιώτα Κουφαδάκη - «Μπουκαδούρα», Χαλκιδική

Γεννημένη Χαλκιδικιώτισσα αλλά και μισή Ικαριώτισσα, η Γιώτα Κουφαδάκη είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις μαγείρισσας που δημιουργεί πηγαία και συνθέτει πιάτα βαθιάς νοστιμιάς και αυθεντικότητας, κερδίζοντας επί σειρά ετών το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας αλλά και την αγάπη των επισκεπτών. Προορισμός όχι μόνο για την ατόφια γεύση του τόπου που σερβίρει στο πιάτο, αλλά και για τη σαγηνευτική θέα στο θεαματικό ηλιοβασίλεμα της Σιθωνίας, καδραρισμένο από το πεύκο που φύτεψαν οι γονείς της όταν γεννήθηκε, η «Μπουκαδούρα» έχει για βασικά υλικά της τη ζεστασιά, το ταλέντο και την εμπειρία μιας σπουδαίας οικοδέσποινας. (6944547239)

Αντωνία Ζάρπα - «Θαλασσάκι», Τήνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Πάτρα και μεγαλούργησε στην Τήνο, όπου ηγείται μιας μπριγάδας που επί σειρά ετών κρατά ζωηρή τη γεύση του νησιού, εντάσσοντας τα σπουδαία προϊόντα του σε πιάτα που αναδιατυπώνουν την παράδοση του τόπου με καλλιτεχνικό flair, ταιριαστό με τις σπουδές της στη σχολή φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη. Σαν φωτογραφία είναι άλλωστε κι η ανοιχτή σάλα που γεμίζει με τις νοστιμιές της στο «Θαλασσάκι», εδραιωμένο στον γαστρονομικό χάρτη του Αιγαίου ως αυτόνομος προορισμός για τους σκαφάτους των Κυκλάδων. (2283031366)

Τούλα Κατσαρού-Βεργέτη - «Toula’s Gastronomy», Κέρκυρα

Μετέτρεψε το λιοτρίβι του παππού της σε μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Κέρκυρας, κι απλώνει τα τραπέζια της πάνω στη θάλασσα του Όρμου Αγνί, στη σκιά ενός κτιρίου που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Εκεί, παίζει τις κερκυραϊκές συνταγές στα δάχτυλα και την επτανησιακή γεύση ζωντανή, μέσα από μαγειρέματα που χρωστούν μεγάλο κομμάτι της γευστικής τους ζωηράδας στα κηπευτικά απ’ το μποστάνι της. (2663091350)

banner

Εύα Αραπάη, Αριστέα Δαφνομήλη - «Avli», Ρέθυμνο

Μπορεί ο σεφ να είναι ο Βασίλης Λεωνίδου, η γεύση στην ατμοσφαιρική αυλή του πολυβραβευμένου βενετσιάνικου αρχοντικού του Ρεθύμνου, όμως, είναι γυναικεία υπόθεση, με την Κατερίνα Ξεκάλου, εμπνεύστρια αυτού του άκρως επιτυχημένου ρίσκου, να έχει τις Εύα Αραπάη και Αριστεά Δαφνομήλη ως σταθερές υπασπίστριες των γαστρονομικών αξιών του. Το καλοφαγικό σποτ, προσηλωμένο στην ανάδειξη της τοπικότητας, κρατά ζωντανές τις γευστικές μνήμες του νησιού, δημιουργώντας νέες για τους επισκέπτες του. (2831058250)

Κατερίνα Τσοσκολάουρι - «Ρόζας», Σαντορίνη

Με ιστορία 40 ετών στη μαρκίζα, και τη σαντορινιά παράδοση για οδηγό, η Κατερίνα Τσοσκολάουρι έχει αναλάβει να κρατήσει ζωντανό το μίτο ενός γαστρονομικού προορισμού με μεγάλη διαδρομή, περνώντας τις γεύσεις της «Ρόζας» σε νέα εποχή. Τα ντόπια προϊόντα κυριαρχούν ως βάση για σπιτικές γεύσεις που η σεφ συνθέτει με ξεχωριστή μαεστρία, αλλά και δάνεια από τη θεσσαλονικιώτικη καταγωγή του νέου ιδιοκτήτη, Κυριάκου Πετρόπουλου. (2286024378)

Ελένη Βαρδάκη - «Ονήσιμος», Ηράκλειο

Μπορεί ο Ονήσιμος Σταριδάκης να έχει το όνομά του στον τίτλο του εστιατορίου (και να δίνει ρέστα στα ψησίματα), η σύζυγός του Ελένη Βαρδάκη, όμως, κρατά ζεστή τη μαγειρική καρδιά του, ανακατεύοντας στα τσικάλια της όλη τη γνώση των βετεράνων μαγειρισσών της Κρήτης. Τα μαγειρευτά της, έμπλεα με την πεμπτουσία της γευστικής απλοχεριάς της Λεβεντογέννας, ξεκινούν από την κοκκινιστή γίδα και τους χοχλιούς με κολοκυθάκι και πατάτα, ως το δυσεύρετο γουρουνόπουλο με χόρτα γιαχνερά. (2810741754)

Ίνγκα Καρατσαουσίδη - «Χρυσόστομος», Χανιά

Το δικό της άγγιγμα στις ατόφιες κρητικές γεύσεις του πολυβραβευμένου εστιατορίου των Χανίων βάζει η Ίνγκα Καρατσαουσίδη που, πλάι στο σεφ και ιδιοκτήτη Χρυσόστομο Ορφανουδάκη, υπογράφει διαχρονικά φαβορί της χανιώτικης γευστικής παράδοσης, με αστέρια σαν την προβατίνα στη λαδόκολλα ή το οφτό αρνάκι με κυδωνάτες πατάτες, αλλά και κατσαρολάτα διαμάντια σαν το μοσχαράκι στιφάδο και το αρνάκι με σταμναγκάθι φρικασέ. (2821057035)