Κριτική

Fresco, Χαλκιδική 16/20

Από -

Δεν είναι υπερβολή αυτό που θα σας πω, διότι αυτό το εστιατόριο δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση καλού φαγητού. Για το ιταλικό ρεστοράν του Μποτρίνι στο ξενοδοχείο «Sani Dunes» στη Χαλκιδική, αξίζει να κανονίσεις να βρεθείς εκεί κοντά και να κλείσεις τραπέζι για να χαρείς μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες του καλοκαιριού. Ο Έκτορας έχει δημιουργήσει με πολύ κέφι, το κορυφαίο ιταλικό fine dining εστιατόριο στην Ελλάδα, με τον σεφ Θωμά Μπόσμο στην κουζίνα, το έχει ωριμάσει και εξελίξει έτσι ώστε η εμπειρία. εκτός από Χρυσό Σκούφο, να αξίζει πλέον με σαφήνεια αστέρι Michelin.

Η θέα από τη βεράντα προς το καινούργιο ξενοδοχείο του Sani Resort είναι εντυπωσιακή, καθώς αντικρίζεις την τεράστια σαν ποταμό πισίνα και τη θάλασσα μπροστά της. Μπορείς να διαλέξεις αλά καρτ (γύρω στα € 70), αλλά αν θέλεις να ρουφήξεις τη δυναμική γαστρονομία αυτού του εστιατορίου μέχρι το μεδούλι αξίζει να πάρεις το menu dégustation των 19 γεύσεων (€ 130). Πρόκειται για μια διαδοχή εξαιρετικών σπεσιαλιτέ: μερικές εξ αυτών signature του Μποτρίνι–, όπως το καρπάτσιο από καπνιστό μοσχαρίσιο κρέας με φέτα και φρούτα ή το καρπάτσιο ξιφία με τον τρόπο των ψαράδων της Έλμπα, αλλά υπάρχουν καινούργιες προτάσεις και σ’ αυτές εστιάζω καταρχάς.

Το καπουτσίνο σουπιάς μοιάζει με πικάντικο γαστρονομικό νεορεαλισμό έχοντας μια ωραία θαλασσινή επίγευση που δεν λέει να τελειώσει. Η καραβίδα με λαρδί, μέλι, τρούφα και φουντούκι συνδυάζει τη γλυκιά φυσική της γεύση με βελούδινες υφές και μια espuma τζίντζερ της δίνει νεύρο. Η περίπτωση του ριζότο με σαφράν και γλυκόριζα είναι εντελώς ξεχωριστή, διότι τρώγοντας διαδοχικές πιρουνιές νιώθεις να εναλλάσσονται σερφάροντας πάνω στη γλώσσα αλλεπάλληλα κύματα δυνατών γεύσεων από παρμεζάνα παλαίωσης 70 μηνών και γλυκόριζα με έναν συγκλονιστικό τρόπο. Άλλο τόσο περίπτωση είναι βέβαια και τα χοντρουλά ziti, μαγειρεμένα σε ένα εκρηκτικό, πυκνό σιρόπι πιπεριών Φλωρίνης που έχουν δίπλα τους τρυφερά αρνίσια γλυκάδια. Μιλάμε για σπεσιαλιτέ αντάξιες ενός ρεστοράν δίπλα στο καλύτερο της Ελλάδας.

Εκτός από τις προηγούμενες φευγάτες γεύσεις, υπάρχουν και πιάτα πιο ήσυχα, αλλά αξιαγάπητα, πάντα στο ανεβασμένο επίπεδο της κουζίνας του εστιατορίου. Να, όπως τα cavatelli του Benedetto Cavalieri που θεωρούνται τα καλύτερα ζυμαρικά της Ιταλίας, βρασμένα σε ζωμό ντομάτας και συνδυασμένα με πικάντικο σαλάμι Etrusco και κατσικίσιο τυρί που εκφράζουν μια ραφινάτη εκδοχή παραδοσιακής συνταγής. Η κουζίνα του Μποτρίνι παίζει από τη μια με άψογα ψημένα ψάρια όπως το λαβράκι με μελιτζάνα και εκχύλισμα πιπεριάς Φλωρίνης ή τον μπακαλιάρο με πράσινη αματριτσιάνα και cannolo μοτσαρέλας, και από την άλλη με σιγομαγειρεμένα μάγουλα με αγκινάρες ή ένα υπέροχο μοσχάρι με φουαγκρά, σελινόριζα, μανιτάρια και μια εξαιρετικά πυκνή, σιροπιαστή σάλτσα κρασιού.

Ο επίλογος, θριαμβευτικός με καινοτομίες σαν το Mojito με αλαβάστρινο αγγούρι, μήλο και αφρό λάιμ ή το λαχταριστό αποδομημένο banana split, και πιο κλασικές αξίες σαν το αλλιώτικο καραμελωμένο panetone, και την –καλύτερη όλων– μους σοκολάτας με καραμέλα και παγωτό με δαμάσκηνο και ρούμι.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 5/6.

FRESCO Ξεν. «Sani Resort», Σάνη Χαλκιδικής, 2374099800. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Τιμή: € 60-90 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο.

Επεξήγηση βαθμολογίας
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.
Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.