Νέα

Fix Hellas: «Άρτι αφιχθείσα από το παρελθόν»

To 2010, μετά από ένα διάλειμμα δύο δεκαετιών, η Fix Hellas έκανε την απόλυτα πετυχημένη επανεκκίνηση της. Και παρά την απουσία της, η αίσθησή της στο ελληνικό συλλογικό ασυνείδητο ήταν πάντα σταθερή, αδιάλειπτη και σε περίοπτη θέση. Η Fix Hellas, η μπύρα που έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με τον τρόπο ζωής του Έλληνα βρίσκεται πάντα ανάμεσα σε παρέες που ξέρουν να διασκεδάζουν, στο τραπέζι εκείνο που σηκώνουν όλοι τα ποτήρια τους ψηλά στον αέρα και κάνουν μία πρόποση. Η εικόνα της Fix Hellas είναι διαχρονικά αποτυπωμένη εδώ και ενάμιση αιώνα, σε φωτογραφίες και διαφημίσεις επωνύμων και μη, που σηκώνουν τις φιάλες και τα ποτήρια Fix για να γιορτάσουν, για να ευχηθούν ή απλώς για να ξεδιψάσουν. Αυτή η φιάλη, σήμα κατατεθέν της ελληνικής πραγματικότητας, είναι και πάλι εδώ, κλείνοντας μέσα της όχι μόνο την αυθεντική ελληνική lager, αλλά και μια συναρπαστική ιστορία για να διηγηθεί.

Μια ιστορία που ξεκινάει μόλις λίγες δεκαετίες μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους, το 1850, όταν ο Βαυαρός Ιωάννης Φίξ φτιάχνει την πρώτη μπύρα στην Ελλάδα, ιδρύοντας ταυτόχρονα και το πρώτο ζυθοποιείο επί ελληνικού εδάφους (αρχικά στο Νέο Ηράκλειο και ύστερα στο Κολωνάκι) και ανοίγοντας την πρώτη μπυραρία, τη «Μετς» δίπλα στον Αρδηττό, η οποία δίνει όνομα σε μια ολόκληρη συνοικία των Αθηνών. Το ζυθοποιείο εξοπλίζεται με σύγχρονα για την εποχή ατμοκίνητα μηχανήματα και ο γιος του Ιωάννη, Κάρολος, αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης μεταφέροντας την στην… εξοχική για το τέλος του 19ου αιώνα, λεωφόρο Συγγρού. Εκεί, λίγα χρόνια αργότερα, οι Έλληνες έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον τεχνητό πάγο, ενώ η Fix πλέον αποκτά και δικό της βυνοποιείο.

Και φυσικά πρωταγωνιστεί παντού: στο καθημερινό τραπέζι, στις παρέες, στο σινεμά και στις διαφημίσεις, όπως εκείνη με την σχεδόν μελαχρινή Αλίκη στα πρώτα βήματα της καριέρας της. Το 1957 ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος αναλαμβάνει να ανακαινίσει και να επεκτείνει το εργοστάσιο, δημιουργώντας ένα επιβλητικό τοπόσημο για την πόλη, μια μοντέρνα κατασκευή που έμελλε στις μέρες μας να φιλοξενεί δικαίως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Χαρακτηριστικό στοιχείο του εντυπωσιακού εργοστασίου ήταν η γυάλινη περιμετρική πρόσοψη του κάτω ορόφου,η οποία άφηνε σε κοινή θέα τη διαδικασία παρασκευής και εμφιάλωσης της αγαπημένης μπύρας των Αθηναίων, κάνοντας όλους τους περαστικούς να μαγνητίζονται με την μοναδική αυτή εικόνα.

Τώρα, με ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο, με εξαγωγές σε περισσότερες από 20 χώρες, με σταθερή ανοδική πορεία και με μία φιάλη «άρτι αφιχθείσα από το παρελθόν», η Fix Hellas συνεχίζει σταθερά να συνδυάζει την υψηλή ποιότητα με την αξιοπιστία ενός ιστορικού brand, φέρνοντάς την στις πρώτες θέσεις της επιλογής των καταναλωτών. Αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, με τον καλύτερο τρόπο, πως το αυθεντικό είναι διαχρονικό. Όσο διαχρονική είναι και η ελληνική κουζίνα την οποία συνοδεύει από το 1864. Εκπροσωπώντας τις ίδιες αξίες, η Fix Hellas στηρίζει τον θεσμό των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας και δίνει το παρόν στις 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στην μεγάλη γιορτή για την απονομή τους.