Θέμα

Επίγευση επιτυχίας για το Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014

Γεμάτο γεύση... Ελλάδας, τo Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή Γεύσεις Χριστούγεννα 2014, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7/12 άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, και μας γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνικών προϊόντων.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ, δοκιμάζοντας, μαθαίνοντας και ψωνίζοντας για το γιορτινό ή το καθημερινό τραπέζι.

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογγιάννη, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, τον διευθυντή οργάνωσης του φεστιβάλ Διονύση Κούκη και την εκδότρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου.

Ο Φινλανδός φωτογράφος Uzi Varon, η Γερμανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Rose Marie Donhauser, η Ninarose Maoz από το φινλανδικό περιοδικό «Matkaoz», ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο αρχισυντάκτης των ρωσικών Bonnier Publications Αndrey Zakharin, ο Διονύσης Κούκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, την εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και τον Φινλανδό δημοσιογράφο Mika Remes από το περιοδικό «Optio».

Μάθημα μαγειρικής από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο σε μια από τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα Καρύδη κόβουν τη βασιλόπιτα μακαρόν με γεύση ρόδι της εταιρείας Βενέτης, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 4ο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014». Μαζί τους ο εμπορικός διευθυντής Πάρις Γιανναδάκης και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Το εντυπωσιακό περίπτερο του MastichaShop

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μόσχος Κορασίδης δοκιμάζουν τις γεύσεις της Αποσταγματοποιίας Τσιλιλή από τον ίδιο τον Γιώργο Τσιλιλή.

O Γιάννης Μπαξεβάνης εκπαιδεύει την αυριανή γενιά των σεφ στον δημιουργικό παιδότοπο του φεστιβάλ.

Το περίπτερο της Farmers Republic

Το εστιατόριο του φεστιβάλ όπου οι μαθητές της Chef d’ Ouevre σέρβιραν στους επισκέπτες έξι πρωτότυπα ελληνικά τάπας, δημιουργίες του σεφ της «Μεγάλης Βρετανίας» Σωτήρη Ευαγγέλου.

Ελαιόλαδο να το πιεις στο ποτήρι από τους Ελαιώνες Αρμονία του Γιώργου Σακελλαρόπουλου. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη απολαμβάνει τα αρώματα που αναδύονται.

Πρωτότυπο σερβίρισμα σε σφηνάκια για το ολοκάινουργιο Metaxa Honey στο περίπτερο Metaxa.

Η πιο γλυκιά γωνιά του φεστιβάλ, το ζαχαροπλαστείο Βενέτης.

Διάλειμμα από το live cooking στο περίπτερο της Neff.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης ενημερώνεται για το κρέας του μαύρου χοίρου από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Αλλαντοποιίας Στρεμμένος. Μαζί τους ο διευθυντής οργάνωσης του φεστιβάλ Διονύσης Κούκης.

Λουκούμια από το θρακιώτικο ζαχαροπλαστείο Nentim για την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Θραύση έκαναν τα προϊόντα τρούφας στο περίπτερο Μανιτάρια Δίρφυς.

Ο Έκτορας Μποτρίνι προσφέρει μια τούρτα στον Νίκο Πουλιάση για τα 25 χρόνια του Κουκούμαβλου. Μαζί τους ο υπεύθυνος παράλληλων εκδηλώσεων και εστίασης του φεστιβάλ Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Selfie από τον Σταύρο Θεοδωράκη στο περίπτερο των θαλασσινών εδεσμάτων Stella Mare

Το κίτρινο περίπτερο της YellowDay από την Τράπεζα Πειραιώς

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος δοκιμάζει τη βραστή γίδα που μόλις έφτιαξε ο Γιώργος Τσιλιγκίρης του εστιατορίου «Τηλέμαχος». Παρακολουθούν ο διευθυντής οργάνωσης του φεστιβάλ Διονύσης Κούκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μόσχος Κορασίδης.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι που ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για το φεστιβάλ εντυπωσιάζονται από το αβγοτάραχο στο περίπτερο της εταιρείας Τρικαλινός

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης στο εργαστήριο «Μην πίνεις κρασί στο λάθος ποτήρι»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος στο… πιπεράτο περίπτερο της οικογένειας Ναουμίδη.

H Διευθύντρια Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης ΕΟΤ Άντζελα Βαρελά δοκιμάζει αλλαντικά στο περίπτερο της Αλλαντοποιίας Πολυχρονόπουλος.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παρατηρεί τις ευφάνταστες συσκευασίες των κρασιών Domaine Messenikolas. Αριστερά ο ιδιοκτήτης της καρδιτσιώτικης οινοποιίας Γιώργος Καραμήτρος.

Live cooking στο περίπτερο της Agrino.

Ο Άγης Πιστιόλας, διευθυντής marketing κι εξαγωγών της Agrino, δείχνει τα «επώνυμα» όσπρια των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία στον Σταύρο Θεοδωράκη και την Άννη Ηλιοπούλου

Οι μικροί σεφ τα κάνουν… σαλάτα στον δημιουργικό παιδότοπο.

Ο σεφ του «F & W» Ολιβιέ Καμπανά παραδίδει μάθημα μαγειρικής

Μπίρες ελληνικής μικροζυθοποίιας και αρμονία με διαλεχτά τυριά και αλλαντικά στο εργαστήρι γεύσης του σομελιέ Χρήστου Σιώμου.

Γεύσεις από την πατρίδα της την Κρήτη για την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στο περίπτερο των Αρτοσκευασμάτων Ντουρουντούς.

Ο σεφ της «Μεγάλης Βρετανίας» Σωτήρης Ευαγγέλλου στο εστιατόριο του φεστιβάλ το οποίο σέρβιρε έξι δικά του έλληνικά τάπας.

Παχύρευστα βαλσαμικά ξίδια και φρουτώδεις μουστάρδες στο περίπτερο Παπαδημητρίου

Ο επικεφαλής του κόμματος Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης δοκιμάζει μπίρα Delphi από τα χέρια του Παντελή Αβραμίδη.

Αν θέλαμε να περιγράψουμε με δυο λόγια αυτό το απολαυστικό τριήμερο, θα στεκόμαστε στη ζεστή, γιορτινή ατμόσφαιρα, στις μυρωδιές, στα εξαιρετικά προϊόντα που δοκιμάσαμε, στη θερμή επικοινωνία κοινού-εκθετών, στα γελαστά πρόσωπα, στις γεμάτες σακούλες, στις γευστικές ανακαλύψεις, στις σπάνιες εμπειρίες από τις παράλληλες εκδηλώσεις… Κατά γενική εκτίμηση, αυτό το Φεστιβάλ ήταν το πιο καλοστημένο μέχρι σήμερα, το πιο φιλικό και γεμάτο ιδιαίτερες ανακαλύψεις για το κοινό και τους εκθέτες.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε ήδη από την Παρασκευή, όταν ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μόσχο Κορασίδη πέρασαν από τους πρώτους τις πόρτες της Helexpo, μίλησαν με πολλούς εκθέτες σε μια καθόλου τυπική επίσκεψη, δοκίμασαν γεύσεις που τους εξέπληξαν ευχάριστα, διαπίστωσαν την ποιοτική εξέλιξη των ελληνικών προϊόντων διατροφής κι έκαναν μια μεγάλη στάση στην εκδήλωση για τα «σπάνια» ελληνικά κρέατα από μεγάλα αμνοερίφια (προβατίνα, ζυγούρι, τράγο). Κρέατα που το Υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει την προβολή τους, διαπιστώνοντας, τελικά, το σπουδαίο ρόλο που παίζει αυτό το Φεστιβάλ στην προώθηση της ποιοτικής ελληνικής παραγωγής. Πριν ακόμη το φεστιβάλ ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, είχε προηγηθεί ένα press event της Agrino, όπου οι δημοσιογράφοι συνάντησαν τους Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία και ενημερώθηκαν για τα προϊόντα τους.

Το Σάββατο από το φεστιβάλ πέρασε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ξεναγήθηκε στο την εκδότρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου και το διευθυντή του φεστιβάλ Διονύση Κούκη, δοκίμασε προϊόντα και μίλησε με τους παραγωγούς. Επίσης, το φεστιβάλ επισκέφτηκαν ο ιδρυτής του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Μάλιστα η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης, στο πλαίσιο της νέας τους συνεργασίας με την εταιρεία Βενέτης, βρέθηκαν στο χώρο του ζαχαροπλαστείου Βενέτης στο φεστιβάλ και έκοψαν τη νέα βασιλόπιτα με μακαρόν με γεύση ρόδι!

Πέντε εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γεύσης από τη Γερμανία, τη Φιλανδία και τη Ρωσία ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για το Φεστιβάλ, ξεναγήθηκαν στην πόλη, επισκέφτηκαν αντιπροσωπευτικά εστιατόρια δημιουργικής και κλασικής ελληνικής κουζίνας, και έφυγαν ενθουσιασμένοι από την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και από το γεγονός ότι μπορούσες να δοκιμάσεις σχεδόν τα πάντα με μια τέτοια τιμή εισόδου. Εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με το αυγοτάραχο, το καπνιστό χέλι, τα τυριά, τα μέλια και τα ελαιόλαδα.

Στο επάνω επίπεδο τα παιδιά διασκέδασαν στον παιδότοπο και ξετρελάθηκαν με τους μαύρους χοίρους! Εδώ, πριν κατέβουν στον κυρίως χώρο του φεστιβάλ, οι επισκέπτες ενημερώνονταν για τα δημιουργικά μενού στο πλαίσιο της ενέργειας Yellowday της Τράπεζας Πειραιώς και για τις καινοτόμες συσκευές κουζίνας Neff, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και στις παράλληλες εκδηλώσεις. Στα σεμινάρια μαγειρικής με θέμα το γιορτινό τραπέζι υπήρχε αδιαχώρητο, όπως και σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, τα γκουρμέ πιατάκια του εστιατορίου από τη «Μεγάλη Βρεταννία» έγιναν ανάρπαστα και, τελικά, οι τσάντες με τα «λάφυρα» στα χέρια όλων, ήταν οι αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες ότι αυτή η πραγματική Γιορτή Γεύσης, που απαιτεί μήνες προετοιμασίας, πέτυχε το στόχο της…

Το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» διεξήχθη υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Αμαρουσίου και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ ), με τη χορηγία των εταιρειών Βενέτης, Neff και Agrino, την υποστήριξη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» και της σχολής Chef d’Oeuvre και τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνης. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το MEGA.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis, Δημήτρης Τσίτσος

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης