Θέμα

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Symposio at Ark

Από -

Με γερές δόσεις κρητικής νοστιμιάς σε γκουρμέ εκδοχή από τον βραβευμένο σεφ Γιώργο Στυλιανουδάκη του εστιατορίου “Avli” στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, το Φεστιβάλ “Symposio at Ark”  που οργανώνει το “αθηνόραμα” και το πολυτελές εστιατόριο Ark στη Γλυφάδα.

Υπέροχο το σκηνικό στο Ark
Υπέροχο το σκηνικό στο Ark

Ο διακριτικός εξωτισμός της διακόσμησης, η βραδινή θαλασσινή θέα στο Σαρωνικό, η ατμοσφαιρική ζωντανή μουστική με πιάνο και φωνή και ο υποβλητικός φωτισμός, έφτιαχναν hi end σκηνικό για τους 100 και πλέον συνδαιτημόνες που απόλαυσαν το εξαιρετικό μενού του έμπειρου σεφ. Σε αντίστιξη με το ρομαντισμό του χώρου, η ανοιχτή κουζίνα με την μπριγκάδα του πρωτοπόρου σεφ του Ark Γιάννη Μπαξεβάνη (με τον απαραίτητο ξυλόφουρνο, σήμα -κατατεθέν του ελληνοκεντρικού σεφ σε πρώτη θέση) έσφυζε από ζωντάνια καθώς ετοιμάζονταν με ακρίβεια και προσήλωση η μια δημιουργία μετά την άλλη.

Ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης επί το έργον
Ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης επί το έργον

Παρουσιάζοντας την εκδήλωση η δημοσιογράφος γεύσης του “α” Άρτεμις Τζίτζη, αποκάλυψε πως ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης ξεκίνησε την καριέρα του … με το ζόρι, αφού τον έβαλε στην κουζίνα ο μπαμπάς του, μάγειρας και ο ίδιος, όταν ήταν μόλις 14 ετών, για να μην τριγυρνάει εδώ κι εκεί τα καλοκαίρια. Ο ίδιος σεφ το επιβεβαίωσε παίρνοντας το μικρόφωνο λέγοντας πως αυτό που ξεκίνησε ως αγγαρεία έγινε η μεγάλη αγάπη της ζωής του και τόνισε πως η ελληνική και ιδιαίτερα η κρητική κουζίνα είναι για αυτόν έργο ζωής και εργάζεται ακατάπαυστα με στόχο να τη φέρει στις πρώτες θέσεις της διεθνούς γαστρονομίας.

Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης μίλησε για τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και τη σημασία της ανάδειξής της
Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης μίλησε για τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας και τη σημασία της ανάδειξής της

Στο ίδιο ύφος και ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης είπε ότι η ελληνικότητα και τα ελληνικά προϊόντα είναι ο πλούτος μας και ότι αξίζουν κάθε τιμή και διότι είναι υπέροχα αλλά και διότι αυτά θα μείνουν στη μνήμη των ξένων που θα έλθουν στη χώρα μας.

Το μενού που ετοίμασε ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, έδειξε πιρουνιά την πιρουνιά, τη βαθιά αγάπη και τη γνώση του σεφ γύρω από την κρητική κουζίνα αλλά και την ικανότητα να διατηρεί την ψυχή της ενώ ταυτόχρονα την εισάγει θριαμβευτικά στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας -άλλωστε το βιβλίο του «Ο δρόμος προς τη σύγχρονη κρητική γαστρονομία» δείχνει το πάθος του για την ελληνική κουζίνα.

Η ιεροτελεστία ξεκίνησε με το ορεκτικό “Πέτρες γραβιέρας με ελιά και ραβιόλια ντομάτας” που μας μετέφερε ακαριαία στη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού και συνέχισε με Αβγό ποσέ με εμουλσιόν χόρτων σε μπουγιόν ανθόγαλου, μια συναρπαστική γκουρμέ απόδοση του πιο απλού και συνηθισμένου πιάτου που θα βρεις σε οποιοδήποτε χωριό της Κρήτης. Σε άλλο, πιο ρουστίκ ύφος, τα Ρολά μελιτζάνας με ξηρούς καρπούς, τυλιγμένα σε φύλλο από κανταΐφι, με μαρμελάδα ντομάτας, συνδύασαν με τσαχπινιά συνηθισμένα υλικά σε μια απροσδόκητη σύνθεση.

Στα κυρίως πιάτα, ο Στυλιανουδάκης αφέθηκε (και μας παρέσυρε) στη γοητεία της βαθιάς κρητικής μαγειρικής παράδοσης με ένα θαυμάσιο “Ριζότο με χόντρο (σπασμένο σιτάρι), δημητριακά, κολοκυθάκι, μανιτάρι και θυμάρι” και ένα μελωμένο μυρωδάτο “Φουριάρικο κατσικάκι ελεύθερης βοσκής μαγειρεμένο με μέλι και θυμάρι” (οι Κρητικοί είναι οι μόνοι που αφήνουν τα κατσίκια τους να βόσκουν στα γκρεμνά και μετά ...βγαίνουν στο κυνήγι για να πιάσουν!).

Φθάνοντας στο επιδόρπιο, κάτω από την ονομασία “Γάστριν”, τον πρόδρομο του μπακλαβά στην αρχαία Ελλάδα, ο σεφ δημιουργεί μια αξέχαστη και κομψότατη πανδαισία υφών και γεύσεων (μαλακό ζελέ παστέλι, παγωτό γάλα, τραγανό μέλι και κονσομέ πετιμέζι).

Μια εμπειρία πολλών γευστικών καρατίων που εκτίμησαν ιδιαίτερα όσοι δεν είχαν την τύχη να βρεθούν στο πανέμορφο εστιατόριο “Avli” της πολύ αγαπητής Κατερίνας Ξεκάλου. Είναι το καλύτερο εστιατόριο του Ρεθύμνου, με μοναδικό πλεονέκτημα να στεγάζεται σε ένα φοβερό ενετικό αρχοντικό του 1530 με καταπράσινο κήπο τοξωτές αψίδες, και καταπράσινη αυλή με πηγάδι…

Το Φεστιβάλ “Symposio at Ark” θα συνεχίσει να φέρνει στην Αθήνα τα βραβευμένα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της περιφέρειας δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσουμε μέσα από τα μενού τους μερικά από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής μαγειρικής σκηνής.

Επόμενο event, την Πέμπτη, 1 Μαρτίου. Το εστιατόριο “Elia’s” , το καλύτερο εστιατόριο της Σκιάθου, με τον βραβευμένο σεφ Νικόλα Σταυρακάκη έρχεται στο Ark. Κλείστε τραπέζι εδώ!

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Σχετικά Θέματα

Αυλαία για το Symposio at Ark, το φεστιβάλ που έφερε τη βραβευμένη γαστρονομία της περιφέρειας στην Αθήνα

03/07/2018

Αυλαία για το Symposio at Ark, το φεστιβάλ που έφερε τη βραβευμένη γαστρονομία της περιφέρειας στην Αθήνα

Το γαστρονομικό φεστιβάλ του εστιατορίου «Ark» στα Αστέρια Γλυφάδας και του Αθηνοράματος έφτασε στο τέλος του, έχοντας φιλοξενήσει 11 βραβευμένα εστιατόρια της περιφέρειας και ορισμένες από τις πιο δυνατές σπεσιαλιτέ της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

«Μαύρη Θάλασσα» στο Symposio at Ark | Θαλασσινά που μοσχοβολούν Θεσσαλονίκη

14/06/2018

«Μαύρη Θάλασσα» στο Symposio at Ark | Θαλασσινά που μοσχοβολούν Θεσσαλονίκη

Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Τοκίδης παρουσιάζει την αυθεντική θαλασσινή κουζίνα του στο ενδέκατο και τελευταίο γαστρονομικό event του Symposio at Ark, που συνδιοργανώνουν το «α» και το εστιατόριο «Ark» την Πέμπτη 21/6.

Symposio at Ark | Ένα γεύμα που αξίζει να κρατήσετε... μανιάτικο

20/04/2018

Symposio at Ark | Ένα γεύμα που αξίζει να κρατήσετε... μανιάτικο

Η άγνωστη, γοητευτική κουζίνα της Μάνης, όπως την ερμηνεύει η βραβευμένη Μανιάτισσα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κυρίμαι» στον Γερολιμένα, παίρνουν θέση στο έβδομο γαστρονομικό event του Symposio at Ark.

«On the Verandah»: To καλύτερο εστιατόριο των Σπετσών έρχεται στο «Ark»

09/03/2018

«On the Verandah»: To καλύτερο εστιατόριο των Σπετσών έρχεται στο «Ark»

Το τέταρτο γαστρονομικό event του Symposio at Ark, που οργανώνουν το «αθηνόραμα» και το εστιατόριο «Ark», καλεί στην Αθήνα τον βραβευμένο σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό από το εστιατόριο «On the Verandah» στις Σπέτσες.

«Σελήνη Meze»: Η εμβληματική γεύση της Σαντορίνης στο «Ark»

28/02/2018

«Σελήνη Meze»: Η εμβληματική γεύση της Σαντορίνης στο «Ark»

Το άλλο μισό της διάσημης «Σελήνης» του Γιώργου Χατζηγιαν­νάκη, η γαστροταβέρνα «Σελήνη Meze», και ο ταλαντούχος σεφ Βασίλης Ζαχαράκης παρουσιάζουν τη συναρπαστική γαστρονομία της Σαντορίνης στο τρίτo γαστρονομικό event του Symposio at Ark.

Το «Elia’s», το καλύτερο εστιατόριο της Σκιάθου, έρχεται στο «Symposio at Ark»

20/02/2018

Το «Elia’s», το καλύτερο εστιατόριο της Σκιάθου, έρχεται στο «Symposio at Ark»

Ποιος να φανταζόταν πως ο αχινός θα έβρισκε το τέλειο ταίρι στο γαμοπίλαφο; Ο βραβευμένος σεφ Νικόλας Σταυρακάκης παρουσιάζει την τολμηρή κουζίνα του, στο 2ο γαστρονομικό event του Symposio at Ark που οργανώνουν το «α» και το εστιατόριο «Ark». Κλείστε θέση!

Φουριάρικο κατσίκι έχετε φάει ποτέ;

15/02/2018

Φουριάρικο κατσίκι έχετε φάει ποτέ;

Αν όχι δεν πειράζει, αφού το σπέσιαλ άγριο κατσίκι διά χειρός ενός βραβευμένου σεφ, του Γιώργου Στυλιανουδάκη, θα το δοκιμάσετε στο πρώτο από τα 11 γαστρονομικά events του Symposio at Ark. Κλείστε θέση!

Symposio at Ark: Το φεστιβάλ που φέρνει τη βραβευμένη τοπική ελληνική κουζίνα στην Αθήνα

09/02/2018

Symposio at Ark: Το φεστιβάλ που φέρνει τη βραβευμένη τοπική ελληνική κουζίνα στην Αθήνα

Έντεκα βραβευμένοι σεφ, έντεκα εμβληματικά εστιατόρια, έντεκα μεγάλα ραντεβού της ελληνικής κουζίνας στο Symposio at Ark, το οποίο διοργανώνουν το «Ark» και το «αθηνόραμα». Κλείστε θέση!