Θέμα

Ένας μενεξές (ίον) που μοσχοβολάει σοκολάτα!

Η DARK μεγαλοπρέπεια

Ογδόντα επτά χρόνια ζωής μετράει η ελληνική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ -αν ήταν άνθρωπος θα ήταν ίσως ο Σον Κόνερι που όσο μεγαλώνει τόσο πιο γοητευτικός γίνεται.  Η ΙΟΝ στα 80 plus χρόνια της, δημιούργησε, τη σοκολάτα DARK και μας κέρδισε.

Η ΙΟΝ, μια επιχείρηση-αναφορά στο χώρο της ελληνικής σοκολατοβιομηχανίας, έκανε για άλλη μια φορά παρέμβαση στην αγορά και στα 80 plus χρόνια της δημιούργησε τη σοκολάτα DARK και μας κέρδισε. Διότι αυτή η σοκολάτα με την πυκνή βελούδινη υφή και τους απροσδόκητους συνδυασμούς αρωμάτων και φρούτων, συνδυάζει την αποδεδειγμένη ικανότητα της υψηλής ποιότητας σοκολάτας να κάνει καλό στον οργανισμό και να μας φτιάχνει τη διάθεση (περιέχει min 50% πραγματικό κακάο) με τα διεθνή γαστρονομικά trends και την πρωτοπορία των σούπερ τροφών (σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα, super fruits, πράσινο τσάι, βιολογικό πορτοκάλι).

Η σειρά, ξεκίνησε την καριέρα της 2015 με 3 τύπους DARK: την απλή DARK για τους ασυμβίβαστους και στιβαρούς afficionados της σοκολάτας, την DARK με αμύγδαλα και αλατισμένη καραμέλα για τους ανήσυχους και  μυημένους στα διεθνή trends της ζαχαροπλαστικής και την DARK με super fruits, δηλαδή με κόκκινα φρούτα που διεκδικούν τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις τροφές για διαρκή υγεία και νιότη και μας γοητεύουν όλους και ως γεύση και ως υπόσχεση ζωτικότητας. Η  DARK έκανε limit up στις προτιμήσεις των chocoholics σε χρόνο ρεκόρ, και η ιστορία θα μπορούσε να μείνει εκεί, αν δεν υπήρχε αυτή η πειραματική, εξερευνητική, ανανεωτική διάθεση της ΙΟΝ.

Αποτέλεσμα (υπέροχο) δύο ακόμα DARK μέσα στο 2017 που πήραν άνετα τη θέση τους στις πρώτες θέσεις των μικρών πολυτελών στιγμών της ζωής μας: η DARK με βιολογικό πορτοκάλι, ένα all time classic συνδυασμός με πρόσθετο πλεονέκτημα τη βιολογική ταυτότητα του πορτοκαλιού και η DARK με πράσινο τσάι και lime - εδώ, έχουμε μια αυθεντική γκουρμέ δημιουργία που ενσωματώνει στην απόλαυση και τις σοβαρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου  τσαγιού, που συμπληρώνουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κακάο.

Θα μπορούσαμε να κλείσουμε τις αναφορές μας στις υπέροχες  DARK εδώ. Όμως, πίσω από την ηδονική απόλαυση της βελούδινης γεύσης μια σοκολάτας ΙΟΝ, βρίσκεται μια τεράστια δουλειά που δεν υποπτεύεσαι. Μια κρυμμένη σειρά από τεχνογνωσία και μηχανήματα, από γευσιγνωσίες και αναζήτηση του τέλειου καρπού στα πέρατα της γης, ένας “βασανισμός” του γυαλιστερού σπόρου του κακάου, μέχρι να καταδεχθεί (ή να αναγκασθεί) να παραδώσει την “μαύρη ντίβα” σε όλη της τη δόξα.

Η ΙΟΝ πίσω από την DARK

Η  ΙΟΝ γεννήθηκε το φθινόπωρο του 1930. Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας δημοσιεύτηκε  στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της ‘Εφημερίδας της  Κυβερνήσεως και το εργοστάσιό της βρίσκεται από τότε στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Η σκάλα που πηγαίνει στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία έχει ακόμα μωσαϊκό και οι γύρω περιοχές ανασαίνουν συχνά πυκνά τα αρώματα της σοκολάτας και της βανίλιας…


Η ιστορία της έχει γερές δόσεις ρομαντισμού. Από τη μια, η σοκολάτα είναι ούτως ή άλλως ένα προϊόν με μύθο. Από την άλλη οι ιδρυτές της επίμονοι και μαχητικοί,  κράτησαν την επιχείρησή τους με νύχια και με δόντια στην ελληνική επικράτεια σε εποχές που το ένα επιχειρηματικό κάστρο μετά το άλλο ανεβάζει άλλη σημαία, πλην της γαλανόλευκης και οι νεώτερες γενιές συνεχίζουν στην ίδια λογική. 


Οι ιδιοκτήτες, διατήρησαν και οι διάδοχοι εξακολουθούν να διατηρούν ένα πολύ χαμηλό προφίλ σε επίπεδο ατομικής προβολής. Η εταιρία όμως, έχει να δείξει μια σειρά πρωτιές έως και πολύ ασυνήθιστες στο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας, τουλάχιστον τις τελευταίες 3 -4 δεκαετίες:

Η ΙΟΝ είναι μια εταιρία 100% ελληνική, αυτοχρηματοδοτούμενη και μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Είναι μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση. Όλα φτιάχνονται στα εργοστάσιά της από την αρχή και τίποτα δεν αγοράζεται έτοιμο. Οι περίπου 8.000 τόνοι καρποί του κακάο που εισάγονται στην Ελλάδα (από Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα, Εκουαδόρ, Μαδαγασκάρη, Βραζιλία κλπ.) πηγαίνουν όλοι στο εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Πειραιώς όπου και γίνεται η διαχείριση του καρπού. Στο εργοστάσιο της Άρτας φτιάχνονται οι γκοφρέτες και τα candy bars, στο εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο φτιάχνονται τα σοκολατάκια και τα εποχιακά προϊόντα. Από το μεγαλύτερο αμυγδαλεώνα της Ελλάδας που βρίσκεται στον κάμπο της Λάρισας, αγοράζουν περίπου το 50% της παραγωγής που ελέγχεται, για την ορθή γεωργική πρακτική, από δικό τους γεωπόνο. Ένα ντόπιο εργοστάσιο συλλέγει αποκλειστικά για την ΙΟΝ τα αμύγδαλα, τα ελέγχει, τα επεξεργάζεται και τα παραδίδει στην εταιρία (πρώτη και κάπως έτσι φτιάχνεται “η πρώτη αγάπη της ζωής μας και η μοναδική”...).

Όλες οι πρώτες ύλες είναι από πιστοποιημένους παραγωγούς και η επιλογή γίνεται πάντοτε με γνώμονα την υψηλή ποιότητα

Η ΙΟΝ δίνει απευθείας δουλειά σε 950 ανθρώπους. Στους 950 εργαζόμενους της ΙΟΝ πρέπει να συνυπολογιστούν οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί για τον εφοδιασμό της εταιρίας με άλλες πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας (όπως το συνεργαζόμενο εργοστάσιο της Λάρισας που αναφέραμε παραπάνω). 

Οι επενδύσεις σε πολύ ακριβά και εξειδικευμένα μηχανήματα με στόχο την άψογη ποιότητα είναι συνεχείς και η ενημέρωση και η εκπαίδευση του προσωπικού ασταμάτητη. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της δουλειάς και ο συνεχής πειραματισμός της ανήσυχης εταιρίας για καινοτόμα προϊόντα , είναι ένα αφοσιωμένο fun club που αυξάνεται ραγδαία ...σοκολάτα με σοκολάτα μέσα στα χρόνια.

Φτιάχνοντας την τέλεια σοκολάτα

Η ΙΟΝ είναι η μόνη σοκολατοβιομηχανία στην Ελλάδα που εισάγει η ίδια τον καρπό του κακάο και τον διαχειρίζεται σε όλα τα στάδια: καθαρισμός, καβούρδισμα και σπάσιμο, αποφλοίωση, μετατροπή σε μικρούτσικα κομματάκια καθαρού κακάο με περιεκτικότητα πάνω από 50% σε βούτυρο του κακάο (nibs). Τα nibs στη συνέχεια αλέθονται και γίνονται πολτός κακάου (κακαόμαζα).


Και εδώ αρχίζει μια άλλη μεγάλη φάση καθώς η παραγωγή διαχωρίζεται. Ένα μεγάλο ποσοστό της κακαόμαζας πρεσάρεται με τεράστια πίεση, η περιεκτικότητά της σε βούτυρο κακάου από 50% γίνεται 20%, στερεοποιείται, αλέθεται σε ένα ειδικό μύλο και γίνεται σκόνη και ιδού το περίφημο κακάο της ΙΟΝ! Χωρίς ζάχαρη, χωρίς κάποιο άλλο συστατικό παρεκτός γνήσιο και αυθεντικό 100% κακάο. Άλλωστε, επάνω στη συσκευασία του, δεν θα δείτε πίνακα συστατικών αφού το προϊόν δεν περιέχει τίποτα άλλο εκτός από κακάο…


Η υπόλοιπη κακαόμαζα που δεν μετατρέπεται σε σκόνη κακάο, είναι η πρώτη ύλη που μετατρέπεται στην αγαπημένη, λατρεμένη, ονειρεμένη, σοκολάτα με τα ωραία περιτυλίγματα, τα αρώματα, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τις πολλές χορταστικές γεύσεις σε όλες της τις μορφές: πλάκες σοκολάτας, (γάλακτος και dark, οι παχουλές Βreak, γκοφρέτες, όπως η Σοκοφρέτα, κρέμες όπως η Nucrema,, σοκολατάκια κλπ.


Η διαδικασία ξεκινάει με την ανάμιξη. Η κακαόμαζα πηγαίνει σε ένα πολύ μεγάλο αναμίκτη και ανάλογα με τη “συνταγή” (γάλακτος, DARK, λευκή σοκολάτα)  προστίθενται τα διάφορα υλικά σε διάφορες αναλογίες: ζάχαρη, γάλα, βούτυρο του κακάο και λεκιθίνη για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Η βελούδινη υφή όμως που μας ξετρελαίνει, είναι έργο των αμέσως επομένων σταδίων, με πρώτο το στάδιο της “λέπτυνσης”. Eδώ, διαλύονται οι κόκκοι της ζάχαρης έτσι  ώστε να μην γίνεται αισθητό στη γλώσσα το χαρακτηριστικό “κριτσάνισμα” που χαλάει τη γοητεία της βελούδινης υφής της σκοτεινής ντίβας, ένα σοβαρό κριτήριο ποιότητας για την τέλεια σοκολάτα.. Για να γίνει αυτό, η κακαόμαζα περνάει ανάμεσα από πέντε πολύ μεγάλους κυλίνδρους και κάτω από εξαιρετικά υψηλή πίεση, η στερεή/λιπαρή κακαόμαζα, ξαναγίνεται σκόνη! 

Τώρα είναι η στιγμή για το τελευταίο και πιο βασικό στάδιο, το “κονσάρισμα” όπως είναι η τεχνική ορολογία, που δίνει στη σοκολάτα τη λεία, ελαστική, ενιαία, απολαυστική της υφή. Το στάδιο αυτό είναι που διαφοροποιεί την γεύση και την ποιότητα της σοκολάτας.  Στο κονσάρισμα λοιπόν, η σκόνη της σοκολάτας μπαίνει σε θεόρατους αναδευτήρες που χωράνε γύρω στους 2 -3 τόνους, που την ανακατεύουν σταθερά για ώρες, ενώ τα τοιχώματα των αναδευτήρων θερμαίνονται συνεχώς. όσο περισσότερο μείνει στις κόνσες η σκόνη της σοκολάτας, τόσο περισσότερα αρώματα βγαίνουν και τόσο περισσότερο ρευστή (άρα βελούδινη, υπέροχη, λαχταριστή) θα γίνει η σοκολάτα.


Η ΙΟΝ, “βασανίζει” γλυκά τις σοκολάτες της στους αναδευτήρες 12 -18 ώρες και επί πλέον προσθέτει και βούτυρο του κακάο για να αυξήσει τη ρευστότητα. Το κόστος αυξάνεται, αλλά κάνει τη γεύση σούπερ και την υφή τέλεια! Αξίζει να σημειωθεί πως οι σοκολάτες ΙΟΝ περιέχουν μόνο βούτυρο του κακάο, αν και η νομοθεσία επιτρέπει την προσθήκη και άλλων φυτικών λιπαρών σε ποσοστό 5% (αν τα καταναλωτικά προϊόντα περιέχουν περισσότερο από 5% δεν έχουν δικαίωμα να λέγονται σοκολάτα αλλά απομίμηση σοκολάτας).


Μετά από όλες αυτές τις δοκιμασίες η σοκολάτα είναι έτοιμη. Κάποια ποσότητα της σοκολάτας είναι γάλακτος, κάποια είναι λευκή, κάποια είναι DARK. Όλες θα “τυπωθούν” που σημαίνει ότι θα μπουν σε καλούπια σε διάφορα  βάρη και σχήματα και θα γίνουν πλάκες, άλλες πιο παχιές και άλλες πιο λεπτές, άλλες με τετραγωνάκια και άλλες λείες, ή λεία, ή θα γίνουν σοκολατάκια ή οτιδήποτε άλλο. Εδώ είναι επίσης που μπαίνουν και όλα τα υπόλοιπα που κάνουν την κάθε σοκολάτα μοναδική: ξηροί καρποί και φρούτα, αρώματα,  αλκοόλ και ό, τι άλλο επινοήσει η ομάδα γευσιγνωστών της εταιρίας μετά από πολλές, πάρα πολλές δοκιμές (υπέροχη δουλειά)! 


Σε αυτό ακριβώς το σημείο φτιάχνονται και οι σοκολάτες DARK, το ολοκαίνουργιο και πιο γοητευτικό προϊόν της ΙΟΝ, που ήταν και η αιτία για όλη αυτήν τη συναρπαστική βόλτα στην τεράστια ιστορία της εταιρίας. Τι μένει; Απλώς Να απολαύσουμε την Dark!


 

 

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης