Νέα

Έφυγε ο άρχοντας σεφ Michel Roux

Από -

Άλλος ένας από τους μεγάλους, ιστορικούς σεφ της εποχής μας, ο Michel Roux έφυγε από κοντά μας. Και δεν ήταν απλώς ένας πολύ καλός κλασσικός μάγειρας. Ήταν εκείνος που μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Albert, άλλαξαν για πάντα στη δεκαετία του 1960 το αστείο περί ύπαρξης υψηλής γαστρονομίας στην Αγγλία και το έκαναν σοβαρή υπόθεση. Άνοιξαν το 1967 το «Le Gavroche» στο Λονδίνο φέρνοντας την παρισινή haute cuisine στο Ηνωμένο Βασίλειο, που το τιμούσαν από τη Βασίλισσα μέχρι τους ταξιτζήδες!

Το αστείο είναι ότι τα πρώτα δύσκολα χρόνια της προσπάθειάς του στο εστιατόριο σέρβιραν φρέσκο φουαγκρά, πουλάδες της Bresse που τα περνούσε λαθραία στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της η γυναίκα του Albert από τη Γαλλία! Έγραψε ιστορία όμως και διάσημοι βρετανοί σεφ που διέπρεψαν σαν τους Gordon Ramsay, Marco Pierre White και Pierre Koffmann ήταν μαθητές του. Μετά το «Le Gavroche» άνοιξε το «Waterside Inn» το 1972 που ήταν το πρώτο 3άστερο ρεστοράν στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατηρεί ατόφια τα αστέρια του από τότε.

Στην Αθήνα τον είδαμε όταν το 2012 επέβλεψε το εστιατόριο «Αvenue» στο ξενοδοχείο «Metropolitan» με σεφ τον Άκη Πετρετζίκη. Ήταν μια «ταπεινή ιδιοφυία» με ακόρεστη δίψα για ζωή. Θα τον θυμόμαστε μέσα από τα πολύ όμορφα βιβλία του που δύο απ αυτά -«Τα Αβγά» και «Ζύμες»- κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Le Monde / Les Livres du Tourisme». Καλό ταξίδι δάσκαλε…