Νέα

Δυνατό φινάλε για το «30 Αιώνες Γευστικός Πολιτισμός» της Ρόδου

Η σειρά δείπνων με θέμα τη γευστική παράδοση της περιοχής, που οργανώθηκαν για την προβολή του Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019», έκλεισε με ένα εξαιρετικό dinner στο μοναδικό περιβάλλον του εστιατορίου Almante’s στο  Lindian Village, κοντά στη Λίνδο.

 Η συγκεκριμένη μονάδα κατέχει μια σημαντική θέση στο ξενοδοχειακό δυναμικό του νησιού και ουσιαστικά είναι  ένα πραγματικό χωριό που προσφέρει,  ηρεμία, χαλάρωση, γεύσεις, άνεση και φυσικά Ελληνικό καλοκαίρι.  Σε ότι αφορά το δείπνο βασικοί συντελεστές της επιτυχίας, εκτός από το στελεχικό δυναμικό της μονάδας και τον executive chef Γ. Παλαιολόγου, ήταν ο πολυβραβευμένος guest chef Γιάννης Μπαξεβάνης και κυρίως η ιδιοκτήτρια της μονάδος κα Μαρίζα Σβηριάδου.

Οι τυχεροί παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη σειρά από πιάτα εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση, συνοδεία κρασιών από τον Αιγαιοπελαγίτικο αμπελώνα και να απολαύσουν τοπικά τυριά. 


Το μενού αναλυτικά περιελάμβανε τα εξής:
• Λούζα Μυκόνου με τσάτνεϋ αποξηραμένων φρούτων σε χυμό βατόμουρου
• Κρέμα γλυκού τραχανά με πικάντικη φέτα και χαβιάρι από παρθένο ελαιόλαδο
• Καπνιστό μπαρμπούνι με παντζάρια σιγομαγειρεμένα σε άχυρο, πουρέ σκόρδου και αφρό απο πράσο
• Καρέ αρνιού καπνιστό με au jus αρνιού, emulsion απο χόντρο και καρδιά μαρουλιού σχάρας με μακριά μυρωδιά (κύμινο)
•  Παγωτό μελεκούνι με αλατισμένη σάλτσα πορτοκάλι


Και συνοδεύτηκε από εξαιρετικά κρασιά από οινοποιεία της περιφέρειας και συγκεκριμένα από:
• Αφρώδες Demi Sec – C.A.I.R
• Σαντορίνη 2018 - Santo Wines (Ασύρτικο)
• Πάρος Ερυθρός 2017 - Οινοποιείο Μωραΐτη (Μανδηλαριά - Μονεμβασιά)
• Άρμα – Οινοποιείο Αλεξανδρή (Επιδόρπιος οίνος, Αθήρι – Riesling – Μοσχάτο Αλεξανδρείας)


 

Σε ότι αφορά τα τυριά του μενού προερχόμενα από μικρά τυροκομεία του νοτίου Αιγαίου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν:
• Βολάκι Άνδρου, Κρεβασάρα (Άνδρος)
• Κρασοτύρι Κωακή Γη (Κως)
• Γραβιέρα 12 μηνης Ωρίμανσης Κωακή Γη (Κως)
• Νιώτικο - Κατσικίσιο κεφαλοτύρι, Τυροκομείο Ίου (Ίος)

Κατά τη διάρκεια του δείπνου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κα Μαρίζα Σβηριάδου και να συζητήσουμε την άποψη της για τη σχέση του τουρισμού με την γαστρονομία καθώς και για το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν  θεσμοί όπως αυτός πάνω στον οποίο στηρίχτηκε το δείπνο.
 
Διευθύνετε ένα γνωστό ξενοδοχείο της  Ρόδου, ποια είναι η γνώμη σας για τo γαστρονομικό επίπεδο και τις απαιτήσεις των πελατών του Lindian Village;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουν να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία ερχόμενοι στην Ελλάδα, οι απαιτήσεις και προσδοκίες τους φυσικά είναι υψηλές, για το λόγο αυτό έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στη τοπική και Ελληνική κουζίνα. Οι chefs που έχουν επιλεγεί κάνουν εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι αυτό. Πιστεύω γενικά ότι Άνθρωποι που κάνουν καλά τη δουλειά τους ανταμείβονται ανεξάρτητα από το που βρίσκονται γεωγραφικά.

Ποιό είναι, κατά τη γνώμη σας, το επίπεδο της γευστικής πρότασης, που προσφέρει σήμερα η Ρόδος στους επισκέπτες της; 
Γίνονται  πολύ σημαντικά βήματα προς τη κατεύθυνση αυτή, τα τελευταία  χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την ανάδειξη της τοπικής – Ελληνικής γαστρονομίας. Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται τόσο από τους Έλληνες αλλά και από τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στο νησί. Ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος, δεν μένει παρά να τον αναδείξουμε.


Πιστεύετε ότι μια στοχευμένη γευστική πρόταση θα είχε θετικό αντίκτυπο, τόσο στην αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης όσο και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης;
Σαφέστατα, όλες οι ενέργειες βρίσκουν ανταπόκριση και σίγουρα θα μπορούσε να αυξηθεί τουριστική η κίνηση μαζί και το κατά κεφαλήν της τουριστικής δαπάνης στο νησί αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος ένας τέτοιου είδους προσανατολισμός όλων των εμπλεκομένων στο τουρισμό και ειδικότερα της εστίασης.


Ποιά είναι η γνώμη σας για την ενέργεια «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός»; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να εξελιχθεί σε θεσμό με ετήσια περιοδικότητα;
Καταπληκτική ιδέα, νιώθω πολύ υπερήφανη για το Νότιο Αιγαίο, σίγουρα πρέπει να γίνει θεσμός και μέσα από τέτοιες συνέργειες βγαίνουν μεγάλα πράγματα. Οι συνεργασίες μεταξύ όλων των φορέων αλλά και ατομικές θα δώσουν μια πολύ μεγάλη ώθηση σε όλο αυτό.


Ποιες είναι οι εντυπώσεις οι δικές σας και των πελατών του ξενοδοχείου, από το δείπνο που οργανώθηκε στο «Lindian Village», στο πλαίσιο της ενέργειας «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός»;
Εντυπωσιάστηκαν πραγματικά, ήταν μια μαγευτική περιήγηση στη κουζίνα του Νότιου Αγαίου, οι καλύτερες εντυπώσεις σκιαγραφημένες στα πρόσωπα τους. Δουλεύουμε πάνω στο κομμάτι της τοπικής κουζίνας και θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τον επισκέπτη με αυτή.

Χορηγοί της δράσης «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός» είναι η Metro Cash & Carry, η Nespresso Professional και η Aegean Airlines, αποκλειστικός αερομεταφορέας.