Δοκιμάσαμε

«Δάφνη» με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα από την ελληνική παράδοση

Αγαπημένο των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής αλλά και για οικογενειακές casual εξόδους, το μεζεδοπωλείο-νεοταβερνείο «Δάφνη», με μια εικοσαετία εμπειρίας στην πλάτη του, είναι ένα όνειρο να το χαζεύεις. Στους τοίχους κρέμονται από πίνακες με πλοία του ’30 μέχρι τουριστικές αφίσες παριζιάνικων μπιστρό και χαριτωμένα τσίγκινα βάζα από μπισκότα, σε μια sui generis συλλογή που δίνει ζωντάνια στο χώρο.

Το μενού αντλεί από την ελληνική παράδοση, με ιδέες, μυρωδιές κι ερεθίσματα που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην αρχόντισσα της κουζίνας Αριστέα Βλάχου όλα αυτά τα χρόνια. Ιδιοσυγκρασιακή και πληθωρική στις προτάσεις της, όπως και στις μερίδες, η κάρτα εναλλάσσει τηγανιές με μακαρονάδες, μαγειρευτά και ψητά φιγουράρουν στην μπαμπάτσικη λίστα ημέρας, σιουφιχτά από την Κρήτη στέκονται κάτω από πικάνιες, τα μανιτάρια έχουν την τιμητική τους και ταξιδιάρικες φούγκες, όπως τα σπα­ράγγια με προσούτο Πάρμας, στριμώχνονται ανάμεσα στη φάβα και την κρητική γραβιέρα.

Την ώρα που οι πιατέλες με τις ποικιλίες κρεατικών, θρονιασμένων σε βουναλάκια από λαχταριστές τηγανητές πατάτες, πήγαιναν κι έρχονταν, εμείς ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με μια ωραία και ανάλαφρη βοσκόπιτα, μυρωδάτη από τα φρέσκα χορταρικά της και ήπια στη γεύση, ωραία σιγονταρισμένη με μια ζουμερή και αφράτη bio ομελέτα με παστό Μάνης. Τα σιουφιχτά Κρήτης, με φρέσκο βούτυρο και ξερό ανθότυρο, είχαν ένα άγγιγμα μαμαδίστικο και ρουστίκ εμφάνιση, ενώ τα μπιφτεκάκια γαλοπούλας, αρωματικά και αφράτα, αν και λίγο λασπερά στο δάγκωμα, έδεσαν μια χαρά με το σωστά ψημένο συκωτάκι γάλακτος, που έφτασε στο τραπέζι ζουμερό και νόστιμο, παρότι λίγο πιο ελληνικά ψημένο, από το medium rare που ζητήσαμε. Φινάλε γράψαμε με άριστα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και η πάντα κερασμένη μαστίχα μάς αποχαιρέτησε αρωματικά. 

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 2105773721. Τιμή: € 26-30.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων