Θέμα

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2020: Ήρθε η ώρα να χειροκροτήσουμε τους καλύτερους!

Από -

O Σωτήρης Ευαγγέλου μας στέλνει την αγάπη του από τον Θερμαϊκό λίγο προτού υπογράψει το μενού της τελετής απονομής
O Σωτήρης Ευαγγέλου μας στέλνει την αγάπη του από τον Θερμαϊκό λίγο προτού υπογράψει το μενού της τελετής απονομής

Λίγες μέρες πριν από την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, στις 17 Μαρτίου στο «Makedonia Palace», άρχισαν να εφαρμόζονται διαδοχικά τα μέτρα του κλεισίματος εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων. Προς μεγάλη μας απογοήτευση, λοιπόν, αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την τελετή. Όλο αυτό το διάστημα ψάχναμε με αγωνία έναν τρόπο να πραγματοποιήσουμε την απονομή των βραβείων και, με την επανεκκίνηση, επιτέλους, αυτό κατέστη εφικτό. Έτσι, στις 13 Ιουλίου, οι καλύτεροι της γαλανόλευκης γαστρονομίας από όλη τη χώρα θ’ ανέβουν στο πόντιουμ στο «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη.

Η χαρά μας είναι μεγάλη που επιτέλους η διαρκώς ανερχόμενη σκηνή της σύγχρονης και της παραδοσιακής κουζίνας θα βγει και πάλι στο προσκήνιο, συγχρονιζόμενη με την επανεκκίνηση της εστίασης και της φιλοξενίας απ’ άκρου σ’ άκρο της Ελλάδας. Το «αθηνόραμα», μάλιστα, αποφάσισε να πάρει μια σημαντική πρωτοβουλία στήριξης των εστιατορίων σ’ αυτήν τη δύσκολη φάση, το «Restaurants Back for Good». Έτσι, λοιπόν, κάτω από το σύνθημα «Τα εστιατόρια επανέρχονται στη ζωή μας για τα καλά», τα τιμάμε με χαμόγελο, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας, συνδυάζοντας στην ίδια δράση την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας με τις καθιερωμένες Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, όπου τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας συμμετέχουν σε μια μεγάλη γευστική γιορτή, προτείνοντας στο κοινό σπέσιαλ μενού στο 50% της αξίας τους για ένα τετραήμερο κάθε εβδομάδα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ξεχωριστές γευστικές δημιουργίες από τα «Noble» (αριστερά) και «Varoulko Seaside» (δεξιά)
Ξεχωριστές γευστικές δημιουργίες από τα «Noble» (αριστερά) και «Varoulko Seaside» (δεξιά)

Τώρα λοιπόν, που οι πιστοί μας φίλοι, οι ξένοι επισκέπτες που έχουν αρχίσει να φτάνουν στα μέρη μας, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, θα βρουν την ελληνική κουζίνα βραβευμένη και με δυναμική στήριξη. Καθώς ο γευστικός μας πολιτισμός εξελίσσεται και μπαίνει στη βιτρίνα της χώρας, Έλληνες και ξένοι θα τη χαρούμε και θα τιμήσουμε δεόντως τα παραδοσιακά της καλούδια και τις μοντέρνες αποδόσεις της. Σε αυτό το κομβικό σημείο, ελπίζουμε να φυσήξει ούριος άνεμος για την επανασύνδεσή μας με τη γεύση και τα εστιατόρια που τόσο μας έχουν λείψει.

Ευτυχώς η συντριπτική πλειονότητα των βραβευμένων εστιατορίων ανοίγει, κι έτσι η ελληνική κουζίνα θα έχει τους καλύτερους εκπροσώπους της στην πρώτη γραμμή. Τόσο ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, που αυτονομήθηκε το 2018 ως αδελφός θεσμός των Χρυσών Σκούφων για να τιμήσει μια από τις σημαντικότερες αξίες της πολιτιστικής μας ταυτότητας, όσο και η εστίαση βρίσκουν ξανά μαζί το δρόμο τους. Και προσδοκούμε να χαρούμε τόσο τη δημιουργικότητα των σεφ που ανοίγουν νέους δρόμους, όσο και το ζωντάνεμα της παρακαταθήκης των παραδοσιακών μας γεύσεων.

O Κρατερός Κατσούλης θα παρουσιάσει την τελετή απονομής
O Κρατερός Κατσούλης θα παρουσιάσει την τελετή απονομής

Όσον αφορά την ίδια την τελετή, τώρα, την οποία θα παρουσιάσει ο Κρατερός Κατσούλης, ξορκίζοντας με χιούμορ τον κακό κορονοϊό, θα διεξαχθεί με ευλαβική τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για τη συνέπεια με την οποία ξανανοίγουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Προς τιμήν των βραβευόμενων, μάλιστα, ο executive chef του «Makedonia Palace», Σωτήρης Ευαγγέλου, έχει ετοιμάσει ένα εξαιρετικό μενού έξι πιάτων, που αναπτύσσουν τις εθνικές μας γεύσεις γύρω από την ιδέα μιας «Νέας εξελιγμένης ελληνικής κουζίνας». Δείτε εδώ τις υποψηφιότητες για τα βραβεία και μείνετε συντονισμένοι, καθώς τις επόμενες ημέρες έρχεται η αναλυτική παρουσίαση των νικητών.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.     

Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2020: Acqua Panna - S.Pellegrino,  Άλφα Μπίρα, ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας), METRO Cash & Carry.


Υποστηρικτές: Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Κτήμα Σκούρας.