Κριτική

Botrini's Corfu 16/20

Από -

© Stavros Habakis
© Stavros Habakis

«Οh my god»! Η επίκληση έρχεται αυθόρμητα, καθώς προχωράω στη βεράντα του ολοκαίνουργιου «Botrini's Corfu» στο πολυσυζητημένο κορυφαίο ξενοδοχείο της Κέρκυρας «Angsana». Κάθομαι στο εντυπωσιακό μαρμάρινο μπαρ του εστιατορίου, στο πιο χαρισματικό μέχρι στιγμής πόστο του ξενοδοχείου, μ’ ένα Bellini στο χέρι, και μένω με το στόμα ανοιχτό, χαζεύοντας τη θέα. Είναι σαν να βρίσκομαι ψηλά στη Σαντορίνη, σε μια τεράστια καλντέρα χωρίς ηφαίστειο, αφήνοντας το μάτι να περιπλανηθεί στο Ιόνιο και στις απέναντι ακαρνανικές ακτές.

Τα ιστιοφόρα πηγαινοέρχονται στο στενό, γεμίζοντας γραφικά το πλάνο. Ακριβώς από κάτω, τώρα, άλλο ένα «ουάου» ακολουθεί για την τεράστια infinity πισίνα που αποτελεί το θερμό σημείο αναφοράς του ξενοδοχείου, καθώς μια selfie εκεί είναι must. Το βλέμμα ανοίγεται στο γοητευτικό καταπράσινο βουνό που το χαράζει μια γραμμή κυπαρισσιών και, μπροστά στη θάλασσα, η μαρίνα στις Μπενίτσες είναι γεμάτη σκάφη.

To «Angsana» είναι, λόγω θέσης, από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, απ’ αυτούς που κάθε ευζωιστής, κοσμικός και μη, πρέπει να απολαύσει τουλάχιστον μία φορά, και το «Botrini's» είναι σε μεγάλη φόρμα. Το βράδυ, όταν ανάβουν τα φώτα και βγαίνει το φεγγάρι, το σκηνικό γίνεται μαγικό και κοσμοπολίτικο, γεμάτο από το μιξ ξένων επισκεπτών του νησιού και αρκετών Ελλήνων, ντυμένων πότε smart casual και πότε πιο αμπιγιέ.

© Stavros Habakis
© Stavros Habakis

Ο Έκτορας Μποτρίνι απλώνει την επικράτειά του ανά την Ελλάδα, καθώς τα «Botrini's», πέρα από το αθηναϊκό εστιατόριο που κλείνει δέκα χρόνια παρουσίας, από φέτος επεκτάθηκαν στη Σαντορίνη και, φυσικά, εδώ στην Κέρκυρα. Στο νησί των Φαιάκων συγκεντρώνει μεγάλη δύναμη, καθώς εκεί βρίσκεται και το δικό του, καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, το «Etrusco». Παρότι και τα δύο είναι fine dining και έχουν σίγουρα κοινά στοιχεία, αξίζει να δειπνήσετε και στο ένα και το άλλο. το «Etrusco» είναι πιο πειραματικό και σερβίρει πολλές καινοτομίες του Μποτρίνι και της ομάδας του και, από την άλλη, το «Botrini's Corfu» σερβίρει πολλές από τις δοκιμασμένες σπεσιαλιτέ του σεφ, χωρίς να του λείπουν οι καινοτομίες.

Μπορείτε να φάτε αλά καρτ ή να διαλέξετε ένα από τα δύο μενού (των δέκα σταδίων στα € 110 ή των δεκαοκτώ στα € 130). Πήρα το μεγάλο μενού και, ομολογώ, ότι ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα δείπνα που έχω γευτεί από τον Κερκυραίο σεφ. Δεν θέλω να σας κουράσω περιγράφοντας αναλυτικά όλα τα πιάτα και τις γεύσεις που δοκίμασα, αλλά θα σταθώ σ’ εκείνα που ξεχωρίζουν. Το macaron άγριων μανιταριών, λόγου χάρη, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ. Σε κερδίζει με την ευχάριστα παράξενη αίσθηση μιας τόσο αέρινης μπουκιάς που γράφει στο στόμα μια τόσο πυκνή και αρωματική γεύση μαζί με φουντούκι, τρούφα και πέντε μπαχαρικά. Μετά τον δόκιμο αυτό συνδυασμό, μια παράτολμη συνύπαρξη βελούδινης παλαμίδας με σύκο και πικλαρισμένα ανθάκια μάραθου σου κλέβει την καρδιά. Το ίδιο ψάρι θα το συναντήσουμε και σ’ έναν ασυνήθιστο, επίσης φρουτένιο, συνδυασμό με ροδάκινο και κορινθιακή σταφίδα, αλλά και πικάντικες «τσιμπιές» από ρέβα και φύλλα nasturtium μαζί με αλμύρα. Το ίδιο επιτυχημένο στο πολύ δύσκολο γήπεδο του fine rustic είναι η απίστευτη μετατροπή της καπνιστής ρέγγας σε εξαιρετικό παγωτό σερβιρισμένο με χόρτα.

Ο ιταλισμός του Μποτρίνι εκφράζεται πολύ δημιουργικά. Και δεν εννοώ μόνο την αλλιώτικη, με σούπερ ντελικάτο umami πίτσα του με παντεσπάνι ντομάτας και παρφέ παρμεζάνας, αλλά και τις υπέροχες ωμές, στην ουσία, γαρίδες putanesca σε μια δυνατή βινεγκρέτ από μυαλό χταποδιού με ελιά και κάππαρη και, φυσικά, τον εξαιρετικό μπακαλιάρο με πράσινη σάλτσα amatriciana, cannolo μοτσαρέλας και βελούδινο πουρέ κουνουπιδιού με φρεσκάδα από τα ανθάκια του. Τα παιχνίδια υφών είναι από τα αγαπημένα του Μποτρίνι. το διαπιστώνεις στον τόσο ταιριαστό γάμο γλυκύτατων χτενιών με φουαγκρά, αρωματισμένων με βούτυρο noisette.

Τα κορυφαία πιάτα, πάντως, ήρθαν στο τέλος. Μια καταπληκτική γαλλική πάπια Challans τέλεια ψημένη και απίθανα αρωματική με παντζάρι και σπιρτόζα σάλτσα κουμκουάτ. Και μετά, ένα υπέροχο περιστέρι με τραγανό δέρμα, συνδυασμένο μ’ ένα σάντουιτς παντζαριού και συκομαΐδας και σάλτσα vinsanto με κεράσια. Κι επειδή μόνο ο Θεός, αν υπάρχει, είναι τέλειος, η τραγανή βάφλα με χτένια και φουντούκι που έχω απολαύσει παλιότερα ήρθε, δυστυχώς, πολύ αλμυρή, σπάζοντας τις γευστικές ισορροπίες.

banner
© Stavros Habakis
© Stavros Habakis

Αναλόγου υψηλού επιπέδου είναι και τα επιδόρπια, με το μαστιχωτό παγωτό φιστίκι να έχει βαθύ άρωμα, την πολύπλευρη Piña colada να μοσχοβολάει και το bonnet με κρεμ μπριλέ και παγωτό πραλίνα να κλείνει ήρεμα το δείπνο. Σημειώνω τη δεμένη ομάδα των παιδιών που σερβίρουν, με επικεφαλής τον μπριόζο σεφ.

BOTRINI’S Ξεν. «Angsana Corfu», 11ο χλμ. Εθνικής Κερκύρας-Λευκίμμης, Άκρα Πούντα, Μπενίτσες, Κέρκυρα, 2661022900.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 7-11 μ.μ.
Τιμή: € 80 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ), μενού € 110 και 130.
Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι.
Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 20/8.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω: το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Επεξήγηση βαθμολογίας
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.
Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.