Κριτική

Base Grill 13.5/20

Από -

Η διάσημη κρεατερί του Περιστερίου έγινε ομορφότερη, με τις γεύσεις να εξελίσσονται συνεχώς.

Το «Base Grill» ανακαινίστηκε πρόσφατα. παλιά έμοιαζε με καφετέρια και αν δεν ήξερες τι συμβαίνει μέσα, θα το προσπερνούσες στην περίπτωση που δεν ήθελες φρέντο! Τώρα σου δίνει με τη μία την εικόνα του ξεχωριστού. Δεύτερη αλλαγή, σημειολογικά πιο συμβολική αυτή, στο έμπα του: το προστατευτικό για το κρύο «δωματιάκι» στην είσοδο ήταν γεμάτο φωτογραφίες επωνύμων που είχαν περάσει από το μαγαζί. τώρα υπάρχει μόνο ο μαύρος κάναβος με τα διάφανα τετραγωνάκια. Η «κρεατερί» του Περιστερίου είναι η ίδια πλέον VIP και στη μεγάλη σάλα γίνεται κάθε μέρα χαμός: αντροπαρέες, γυναικοπαρέες, οικογένειες, εορταστικές συναντήσεις, λαϊκοί, κουλτουριάρηδες, φραγκάτοι, η ανάγκη για «Base Grill» είναι καθολική και το «λαός και Κολωνάκι» πραγματικότητα. Η γενική αίσθηση είναι ότι ο χώρος παρέμεινε ίδιος, αλλά είναι πιο σενιαρισμένος, φωτεινός και αφαιρετικός.
Έχουν φύγει τα κουρτινάκια, τα logo της μπίρας έχουν μειωθεί δίνοντας πιο όμορφα το στίγμα της ζυθολατρίας του μαγαζιού, ενώ οι καρέκλες είναι και πάλι λευκές, αλλά πιο σαλονέ, με επιμελημένα ατημέλητο ξέβαμμα στις άκρες. Το δωμάτιο που δεν φαίνεται με την πρώτη είναι η «κρυψώνα» του Σπύρου και του Βαγγέλη Λιάκου στα δεξιά της εισόδου: έχει ένα μεγάλο τραπέζι όπου κάθονται τα δύο αδέρφια και φιλοξενούν τους φίλους τους και στο βάθος υπάρχει ένα τεράστιο ψυγείο με φανταστικά τυριά! Του κρέατος… Αυτό που εισπράττεις μιλώντας με τον Σπύρο και τον Βαγγέλη είναι η σχεδόν ιεραποστολική σχέση τους με τη γαστρονομία. Πληροφορούνται, ενημερώνονται κι εμβαθύνουν κυρίως για προσωπική απόλαυση – και τη γνώση τους τη διαδίδουν. Η εξέλιξη της κουζίνας είναι σαφής, με πιο απτό παράδειγμα το δημοφιλές «αβγό στη φωλιά»: παλιότερα το τραγανό πατατάκι ερχόταν ψιλοκαμένο, πλέον το βγάζουν τραγανό, ξανθό, ελαφρύ και τα άψογα τηγανισμένα μάτια προέρχονται από τη Φάρμα Μπράλου. Στα… προεόρτια υπάρχουν και άλλα διαμαντάκια: το λουκάνικο από ελληνικό μαύρο χοίρο με το πεντανόστιμο dirty βάθος και το «ταρτάρ άρωμα Ω3», μια προχωρημένη γκουρμεδιά με εξαιρετικά αρτυμένο και κομμένο με μαχαίρια κρέας, που το συνδυάζει με τραγανό πατατάκι για κοντράστ στην υφή και λεπτές φέτες αβγοτάραχου, οι οποίες συνεισφέρουν ντελικάτη ιωδιούχα πικράδα. Δίπλα τους προτάσεις όπως η σαλάτα πανδαισία λαχανικών (ατού η βουβαλίσια μπουράτα) υστερούν παρότι είναι προσεκτικά φτιαγμένες.
Το αστέρι του «Base Grill» είναι η σπαλομπριζόλα με το κόκαλο. γνωρίζοντας άριστα το θέμα, κόβουν μπροστά σου και σερβίρουν χωριστά την «περιφέρεια», την «καρδιά» (rib eye) και τα «κορδόνια» κι εσύ γεύεσαι ένα μελωμένο κρέας με εναλλαγές στην υφή και τη γεύση (η «ουρά» είναι το καλύτερο και πιο λιπαρό). Η πικάνια, το καπάκι του κιλότου, είναι πολύ νόστιμη, όμως να επιμείνετε σε medium rare ψήσιμο (μας το έφεραν πιο ψημένο κι έχανε). Δοκίμασα επίσης ένα κομμάτι μοσχαριού ράτσας Simmental από τη Φάρμα Μπράλου: παρότι το σίτεμά του δεν είχε ολοκληρωθεί, η νοστιμιά του ήταν πολύ βαθιά, πέραν του συνηθισμένου. Τα γλυκά δεν θα σας συναρπάσουν, είναι το αδύναμο σημείο του «Base Grill». Αν θέλετε ένα άλλου τύπου, συναρπαστικό φινάλε, ζητήστε ένα πιάτο με τα εξαιρετικά τυριά που υπάρχουν στο ψυγείο της «κρυψώνας» (κυρίως γαλλικά και ιταλικά) και θα με θυμηθείτε…

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 16/10.
BASE GRILL Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, 2105757455.
Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 25-35 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Valet service.

Επεξήγηση βαθμολογίας
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.
Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Άγγελος Κυπραίος πριν από 4 χρόνια

    Το Base Grill και τα χαμένα ευρώ.
    Καιρό τώρα απολαμβάνω τις προτάσεις της πρωτεύουσας στον χώρο της εστίασης, της καφεστίασης και της γαστρονομίας. Τριγυρνάω τις γειτονιές της πόλης και απολαμβάνω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ να δοκιμάσω βάση στιγμής της ημέρας, όρεξης και οικονομικής δυνατότητας. Σαν καταναλωτής έχω επιλέξει να εμπιστεύομαι, εκτός από το ένστικτο μου και τις προτάσεις των κριτικών εστιατορίων και συναφών επιχειρήσεων που σκοπό έχουν να ξεχωρίσουν του ανταγωνισμού και να σε συνοδέψουν σε ιδιαίτερα γαστρονομικά μονοπάτια. Ως άλλη Ελένη Ψυχούλη, με την διαφορά ότι είμαι πιο ωραίος άντρας από την Ελένη, τριγυρνώ την Αθήνα, ακολουθώντας τις συχνά προτάσεις τις, και απολαμβάνω τα αποτελέσματα, υγρά και στερεά, των επαγγελματιών εστίασης που ξεχωρίζουν. Επίσης η συμπατριώτισσα μου Ελένη, την οποία προσωπικά θεωρώ και πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα, αντιλαμβάνεται από χιούμορ και καυστικότητα κάτι το οποίο φαίνεται να ασπάζεται και ο κριτικός εστιατορίων του The Food & Leisure Guide . Ένα blog το οποίο διασκεδάζω αρκετά να διαβάζω και να συμβουλεύομαι. Στο συγκεκριμένο λοιπόν blog ο άνθρωπος που εκφράζει, με ιδιαίτερα απολαυστικό τρόπο, τις απόψεις του για τα διάφορα εστιατόρια και απανταχού πηγές-ναοί των γεύσεων και των αρωμάτων στην Αθήνα, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση, τύπου λατρείας με ένα εστιατόριο το οποίο βρίσκεται στο Μπουρνάζιον και ακούει εις το όνομα Base Grill. Αυτό λοιπόν θα σχολιάσω και εγώ με την σειρά μου.
    Διάβασα, άκουσα, επεξεργάστηκα, σκέφτηκα, προϊδεάστηκα θετικά και αποφάσισα ότι πρέπει κάποια στιγμή να επισκεφτώ το εν λόγω εστιατόριο. Γνωρίζοντας ότι είναι λίγο ακριβούτσικο φρόντισα να φερθώ συνετά και να αποταμιεύσω χρήματα για να υποστηρίξω πλουσιοπάροχα την επίσκεψη-γευστική αναζήτηση στο εστιατόριο. Η εμπειρία μου, δυστυχώς, ήταν απογοητευτική. Ας περάσω όμως στην ακριβή παρουσίαση της.
    Τρίτη 25η Μαρτίου βράδυ. Φτάνω στο εστιατόριο παρέα με έναν φίλο και μπαίνουμε μέσα. Μας υποδέχεται μια δεκαπενταμελής “dream team of waiters” οι οποίοι με κάνουν να αισθανθώ άβολα με τον τρόπο που με «scannaρουν» από απάνου μέχρις σακάτου. Παρ’όλ’αυτά δεν μπορώ παρά να εκτιμήσω την πολυπληθή παρουσία ανθρώπων που είναι έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν, να σου λύσουν κάθε απορία και να δικαιολογήσουν και καμιά δεκαριά με δεκαπενταριά ευρώ επιπλέον στην τιμή των πιάτων. Καθόμαστε στο τραπέζι όπου μας υποδέχονται τρείς λατρεμένες μουστάρδες Maille, mutardes Dijon Originales συνοδεία ζυμωτού, ελαφρώς μπαγιάτικου, ψωμιού και 3 σούπερ μίνι κρεατοκεφτέδων. Άψογο το κεφτεδάκιον δε λέω και οι συγκεκριμένες μουστάρδες αντικείμενα λατρείας και το λάδι βέβαια αρκετά καλό αλλά όλα αυτά κοστίζουν 5 ευρώ το άτομο με το καλησπέρα σας. Το πόσο εκνευρίζομαι με τέτοιες εξυπνάδες, δεν μπορώ να το περιγράψω. Εξηγήστε μου κύριοι του Base Grill, γιατι μου χρεώνεται κατι που δεν παρήγγειλα;
    Συνέχεια έχουν οι κατάλογοι. Αδιάφοροι σχεδιαστικά όπως και όλος ο χώρος του καταστήματος. Προσωπικά, μου προκαλεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα αυτό το διαφανές, gypsy style νάυλον, εκτός και αν είσαι η Άννα Βίσση (αγάπη από νάυλον…). Οι προτάσεις για ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα σαν ιδέες, βαρετές και πολυφορεμένες και οι τιμές στον Θέό, στον Αλλάχ, στον Βούδα και σε όλους τους εκπροσώπους του ουρανού. Αναρωτιέστε λοιπόν τι το εξαιρετικό έχει να παρουσιάσει το μαγαζί. Μα η κορυφαία πρώτη ύλη. Κρέατα, αυγά, λαχανικά όλα ελευθέρας βοσκής και βιολογικής καλλιέργειας, εξεζητημένων φυλών ζωντανών και κορυφαίας ποιότητας. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιείτε σαν εστιατόριο με κάλυψε, όχι βέβαια για τις τιμές που αξιώνεται.Αλλά! Διότι πάντοτε υπάρχει ένα «αλλά». Μια ένσταση. Μπορείτε να προσλάβετε επαγγελματίες να τα μαγειρεύουν ή να απαγορεύσετε στους ήδη υπάρχοντες επαγγελματίες να έχουν κακές μέρες. Τα «φημισμένα» τηγανιτά αυγά με τις ψιλοκομμένες σε λωρίδες πατάτες που σχηματίζουν στεφάνι ήταν όντως εξαιρετικά αλλά είχαν τόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοσο λάδι που τρύπησε τον εγκέφαλο μου! Η τιμή τους θεωρώ ότι είναι αρκετά τραβηγμένη επίσης προς το επίπεδο του τσιμπημένου. Η ποικιλία δυο ατόμων ήταν σκέτη απάτη σαν ποσότητα και σαν τιμές και σαν αποτέλεσμα. Όπως προείπα, απαγορεύονται τα λάθη. Και κάπου εδώ θα περίμενε κανείς να συνεχίσω να αναφέρομαι στα συν και τα πλην των πιάτων της παραγγελίας μου. Δυστυχώς εκεί τελείωσε το παραμύθι μιας και είχαμε ήδη αγγίξει τα 41.50ευρώ!!! Ω ναι! Δυο φίλοι, μια καθημερινή, πλήρωσαν 41.50 ευρώ για να τσιμπήσουν ελάχιστη τροφή, προετοιμασμένη είτε από ερασιτέχνες με μια δόση επαγγελματισμού είτε από επαγγελματίες που βαρέθηκαν; Προς στιγμή αδιαφόρησαν; Ποιος ξέρει; Και μιας και δεν εχω να περιγράψω κάτι επιπλέον ας αναφερθώ στον κατάλογο κρασιού και ζύθου ο οποίος ιδιαίτερα ενημερωμένος και με κάποιες ικανοποιητικές καθώς και με κάποιες πολύ καλές τιμές, ιδιαίτερα σε ετικέτες μπύρας που μαζί με το μαστιχάτο συνοδεία δυο αρκετά καλών και αληθινών εκλέρ, τα οποία πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι τα προμηθεύονται από σοβαρό ζαχαροπλαστείο, στο τέλος οι μόνες θετικές εκπλήξεις της σύντομης, εκ των πραγμάτων, βραδιάς. Συμπέρασμα. Θα ξαναπάω στο Base Grill? Κατηγορηματικά όχι!
    Εις μνήμην των 41.50 ευρώ…