Κριτική

Base Grill 13.5/20

Από -

Η διάσημη κρεατερί του Περιστερίου έγινε ομορφότερη, με τις γεύσεις να εξελίσσονται συνεχώς.

Το «Base Grill» ανακαινίστηκε πρόσφατα. παλιά έμοιαζε με καφετέρια και αν δεν ήξερες τι συμβαίνει μέσα, θα το προσπερνούσες στην περίπτωση που δεν ήθελες φρέντο! Τώρα σου δίνει με τη μία την εικόνα του ξεχωριστού. Δεύτερη αλλαγή, σημειολογικά πιο συμβολική αυτή, στο έμπα του: το προστατευτικό για το κρύο «δωματιάκι» στην είσοδο ήταν γεμάτο φωτογραφίες επωνύμων που είχαν περάσει από το μαγαζί. τώρα υπάρχει μόνο ο μαύρος κάναβος με τα διάφανα τετραγωνάκια. Η «κρεατερί» του Περιστερίου είναι η ίδια πλέον VIP και στη μεγάλη σάλα γίνεται κάθε μέρα χαμός: αντροπαρέες, γυναικοπαρέες, οικογένειες, εορταστικές συναντήσεις, λαϊκοί, κουλτουριάρηδες, φραγκάτοι, η ανάγκη για «Base Grill» είναι καθολική και το «λαός και Κολωνάκι» πραγματικότητα. Η γενική αίσθηση είναι ότι ο χώρος παρέμεινε ίδιος, αλλά είναι πιο σενιαρισμένος, φωτεινός και αφαιρετικός.
Έχουν φύγει τα κουρτινάκια, τα logo της μπίρας έχουν μειωθεί δίνοντας πιο όμορφα το στίγμα της ζυθολατρίας του μαγαζιού, ενώ οι καρέκλες είναι και πάλι λευκές, αλλά πιο σαλονέ, με επιμελημένα ατημέλητο ξέβαμμα στις άκρες. Το δωμάτιο που δεν φαίνεται με την πρώτη είναι η «κρυψώνα» του Σπύρου και του Βαγγέλη Λιάκου στα δεξιά της εισόδου: έχει ένα μεγάλο τραπέζι όπου κάθονται τα δύο αδέρφια και φιλοξενούν τους φίλους τους και στο βάθος υπάρχει ένα τεράστιο ψυγείο με φανταστικά τυριά! Του κρέατος… Αυτό που εισπράττεις μιλώντας με τον Σπύρο και τον Βαγγέλη είναι η σχεδόν ιεραποστολική σχέση τους με τη γαστρονομία. Πληροφορούνται, ενημερώνονται κι εμβαθύνουν κυρίως για προσωπική απόλαυση – και τη γνώση τους τη διαδίδουν. Η εξέλιξη της κουζίνας είναι σαφής, με πιο απτό παράδειγμα το δημοφιλές «αβγό στη φωλιά»: παλιότερα το τραγανό πατατάκι ερχόταν ψιλοκαμένο, πλέον το βγάζουν τραγανό, ξανθό, ελαφρύ και τα άψογα τηγανισμένα μάτια προέρχονται από τη Φάρμα Μπράλου. Στα… προεόρτια υπάρχουν και άλλα διαμαντάκια: το λουκάνικο από ελληνικό μαύρο χοίρο με το πεντανόστιμο dirty βάθος και το «ταρτάρ άρωμα Ω3», μια προχωρημένη γκουρμεδιά με εξαιρετικά αρτυμένο και κομμένο με μαχαίρια κρέας, που το συνδυάζει με τραγανό πατατάκι για κοντράστ στην υφή και λεπτές φέτες αβγοτάραχου, οι οποίες συνεισφέρουν ντελικάτη ιωδιούχα πικράδα. Δίπλα τους προτάσεις όπως η σαλάτα πανδαισία λαχανικών (ατού η βουβαλίσια μπουράτα) υστερούν παρότι είναι προσεκτικά φτιαγμένες.
Το αστέρι του «Base Grill» είναι η σπαλομπριζόλα με το κόκαλο. γνωρίζοντας άριστα το θέμα, κόβουν μπροστά σου και σερβίρουν χωριστά την «περιφέρεια», την «καρδιά» (rib eye) και τα «κορδόνια» κι εσύ γεύεσαι ένα μελωμένο κρέας με εναλλαγές στην υφή και τη γεύση (η «ουρά» είναι το καλύτερο και πιο λιπαρό). Η πικάνια, το καπάκι του κιλότου, είναι πολύ νόστιμη, όμως να επιμείνετε σε medium rare ψήσιμο (μας το έφεραν πιο ψημένο κι έχανε). Δοκίμασα επίσης ένα κομμάτι μοσχαριού ράτσας Simmental από τη Φάρμα Μπράλου: παρότι το σίτεμά του δεν είχε ολοκληρωθεί, η νοστιμιά του ήταν πολύ βαθιά, πέραν του συνηθισμένου. Τα γλυκά δεν θα σας συναρπάσουν, είναι το αδύναμο σημείο του «Base Grill». Αν θέλετε ένα άλλου τύπου, συναρπαστικό φινάλε, ζητήστε ένα πιάτο με τα εξαιρετικά τυριά που υπάρχουν στο ψυγείο της «κρυψώνας» (κυρίως γαλλικά και ιταλικά) και θα με θυμηθείτε…

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 16/10.
BASE GRILL Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, 2105757455.
Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 25-35 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Valet service.

Επεξήγηση βαθμολογίας
Κακό: κάτω από 11,5/20
Μέτριο: 12/20-12,5/20
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20
Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.
Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων