Δοκιμάσαμε

«B&E Goulandris Café Restaurant»: Απολαύσαμε νεοϋορκέζικη αύρα στο Μουσείο Γουλανδρή

Από -

Πόσο βαθύ είναι το συναίσθημα της ικανοποίησης στην επαφή με τα μεγάλα έργα της τέχνης… Ένιωθα πολύ όμορφα μετά την επίσκεψη στο καινούργιο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, περιδιαβαίνοντας τους τέσσερις ορόφους των συλλογών, χαρούμενος και πλήρης, ενώ το συναίσθημα αυτό συνεχίστηκε στο Café Restaurant. Στην «κρυφή» αυλή στον ημιώροφο, ο μικρός στιλάτος κήπος με θάμνους και δέντρα με έκανε να νιώσω, τηρουμένων των αναλογιών, σαν να βρέθηκα σε ένα ξαδελφάκι του ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης. Με πάγκους από οξειδωμένο σίδερο και κομψά μοντέρνα έπιπλα εξωτερικού χώρου, έχει μια γοητευτική αστική αύρα που μου το θυμίζει. Όσο ο καιρός είναι καλός λέω να την κάνω στέκι αυτή την αυλή που γεμίζει από φιλότεχνες κυρίες, νεολαίους και στελέχη. Άκουσα μάλιστα ότι πιθανώς ένα κομμάτι του εξωτερικού χώρου να κλείσει σαν αίθριο, οπότε η χάρη του θα είναι προσιτή και το χειμώνα.

Τη λειτουργία του την έχουν αναλάβει η Μαργαρίτα Σιδερίδου και ο Κλέων Γρηγοριάδης, που έχουν δημιουργήσει το άκρως δημοφιλές σ’ ολόκληρη την πόλη «Ohh Boy» στο Παγκράτι, και την επιμέλεια των γεύσεων έχει αναλάβει ο Ανδρέας –nomad chef– Λαγός, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα τον έξυπνο συνδυασμό ελληνικών πρώτων υλών με super foods από ολόκληρο τον κόσμο.

Το μενού δίνει πολλές δυνατότητες, αφού προτείνει all day λιχουδιές όπως τάρτες, κρουασάν, κέικ (το σούπερ μυρωδάτο carrot cake είναι πολύ καλό), και γενναιόδωρο breakfast (από πόριτζ με γάλα αμυγδάλου, κακάο, μπανάνα, σύκο και chia μέχρι καγιανά με ψητά ντοµατίνια και φέτα σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί). Για τις μπρουσκέτες, που βρίσκονται στην ενότητα «γεμιστό ψωμί», ένα σας λέω: δεν ξέρω για τις άλλες, αλλά αυτή με τα μανιτάρια πορτομπέλο καραμελωμένα σε λιαστό πετιμέζι πάνω σε ψωμί ολικής, με πλούσιο χούμους, φουντούκια και φέτα, την ερωτεύτηκα για τις απίθανες γεύσεις της.

Ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο στην κουζίνα είναι ότι υπάρχει φροντίδα στη λεπτομέρεια. Στην πράσινη σαλάτα με τις πολλές διαφορετικές υφές το μαϊντανό και το φινόκιο, κάθε φυλλαράκι είναι αγγιγμένο από το ντρέσινγκ (λαδολέμονο με κεφίρ) και ο σολομός πάνω της ζουμερός. Τα νόστιμα φιλέτα από λαβράκι με την τραγανή πέτσα τους έρχονται με σάλτσα γιαουρτιού-κινόα, κολοκυθάκια και σπανάκι. Το ριζότο, ασυνήθιστο, ενώνει πολύ πετυχημένα στην comfort αγκαλιά του τον κλασσικό συνδυασμό αβγό ποσέ με σπαράγγια μαζί με παρμεζάνα και προσούτο. Το άλλο πιάτο που ερωτεύτηκα, πάντως, είναι το υπέροχο μελωμένο κοτόπουλο με την τραγανή πέτσα που σερβίρεται σαν food ball με αβοκάντο χούμους και πλιγούρι.

Τα γλυκά σε πολύ κομψές γυάλινες θήκες έχουν επίπεδο, αν κρίνω από την κρέμα λεμονιού με τραγανή μαρέγκα και κόκκινα φρούτα και τη σοκολάτα με σουμάδα και παστέλι αμυγδάλου.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων

Σχετικά Θέματα

Νέα στέκια για να πιείτε το ποτό σας δίπλα στο Μουσείο Γουλανδρή

23/10/2019

Νέα στέκια για να πιείτε το ποτό σας δίπλα στο Μουσείο Γουλανδρή

Μετά την επίσκεψή μας στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Παγκράτι κάναμε cocktail σαφάρι στα νέα στέκια της περιοχής και αναμεταδίδουμε.

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή προάγει και την τζαζ

21/10/2019

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή προάγει και την τζαζ

Στο Αμφιθέατρο του νέου Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ξεκίνησε την Παρασκευή 18/10 η νέα σειρά «Jazz στο Μουσείο» με το τρίο του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη σε ένα υπέροχο αφιέρωμα στον Thelonious Monk.

Το νέο μουσείο Γουλανδρή είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να γίνει άδωρο

30/09/2019

Το νέο μουσείο Γουλανδρή είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να γίνει άδωρο

Με αφορμή τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια για το κοινό στις 2/10 καταθέτουμε μερικές σκέψεις για το προφίλ του.

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι – και μας κόπηκε η ανάσα

23/09/2019

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι – και μας κόπηκε η ανάσα

Πικάσο, Βαν Γκογκ, Μονέ, Ελ Γκρέκο, Μιρό, Σεζάν, Ροντέν, Σαγκάλ. Περπατήσαμε την αμύθητη συλλογή του μουσείου με τον διευθυντή Κυριάκο Κουτσομάλλη πριν από τα επίσημα εγκαίνια.