Δοκιμάσαμε

Andaman: Στη δική μας κοντινή Ταϊλάνδη

Από -

Τετάρτη βράδυ, η γεμάτη ταράτσα του γοητευτικού εστιατορίου έχει κάτι από την ακομπλεξάριστα χειροποίητη γοητεία των ταϊλανδέζικων μαγαζιών, αν και οι εντάσεις θέλουν ανέβασμα για όσους επιθυμούν να μεταφερθούν και γευστικά στην Μπανγκόκ.

Με τον Ρωμανό Λoκτέβ έχουμε διασταυρωθεί πολλές φορές στους δρόμους της αθηναϊκής νύχτας, από την εποχή του «Bar Guru Bar» και του «Soul», αφού τα τελευταία 30 χρόνια που ζει στην Ελλάδα, ερχόμενος από την Κριμαία της Ρωσίας, έχει θητεύσει σε μερικά από τα πιο επιτυχημένα μαγαζιά της χώρας. Δεν είχα πάει ποτέ όμως στο «Andaman», το δικό του παιδί, όπου απόσταξε τις εμπειρίες χρόνων και την αγάπη του για την Ταϊλάνδη και τις γεύσεις της πριν από επτά χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία όπως μαρτυρά η σταθερότητα του εστιατορίου και το πιστό κοινό που έχει χτίσει, επώνυμο και μη. Λατρεύει τα αρώματα και την ατμόσφαιρα της Άπω Ανατολής, «πρέπει να ήμουν γκέισος σε μια προηγούμενη ζωή!», λέει χαριτολογώντας, και ανεβαίνοντας στην ταράτσα του εστιατορίου του το καταλαβαίνεις αμέσως.

Η βεράντα, σε δύο επίπεδα, αποτελεί προέκταση του σπιτιού του κυριολεκτικά, κι ο ίδιος μοιάζει να μας υποδέχεται στην αυλή του, κυκλοφορώντας ανάμεσα στα τραπέζια, μιλώντας με τους πελάτες, προτείνοντας πιάτα, θυμίζοντάς τους τι τους αρέσει! Το ερωτικό σκηνικό της διακόσμησης –χρώματα, μυρωδιές από τα δεκάδες φυτά, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί– με ένα προσωπικό, χειροποίητο touch σε συνδυασμό με το αστικό τοπίο των Κάτω Πετραλώνων και τον υγρό καύσωνα σε μεταφέρει κυριολεκτικά στη Μπανγκόκ.

banner

Κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες γιατί τα πιάτα του «Andaman» είναι πολύ πιο προσαρμοσμένα στα παραδοσιακά ελληνικά γούστα, όπως τα αντιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης, και αν είστε από αυτούς που αποζητούν τις εντάσεις της αυθεντικής ταϊλανδέζικης κουζίνας καλό είναι να το τονίσετε κατά την παραγγελία. Το tailor made στοιχείο είναι άλλωστε χαρακτηριστικό του καταλόγου, ο οποίος σε ενθαρρύνει να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς.

Από τα καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν τα χειροποίητα dumplings με κιμά ζυμωμένο με μπαμπού, τζίντζερ και μανιτάρια και τα φιλετάκια πάπιας που καπνίζονται σε ειδικό σκεύος μαζί με ένα δεματάκι μπαχαρικών και περνιούνται από το wok συνοδεία crispy κρεμμυδιών, λαχανικών και σάλτσα μαύρων αρωματικών φασολιών Ταϊλάνδης.

Σοφιστικέ το άψογα ψημένο στο γκριλ μυλοκόπι με τζίντζερ, τέσσερα είδη μανιταριών Ταϊλάνδης και ρύζι ατμού που παντρεύει το μεσογειακό καλοκαίρι με μια ελαφριά εσάνς Ανατολής. Θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με κρασιά από τη λίστα Ελλήνων μικρών παραγωγών, αλλά και με κοκτέιλ – εδώ ζητήστε έξτρα κάψα στο signature Andaman για να ισορροπήσει η γλυκά των εξωτικών φρούτων.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων