Δοκιμάσαμε

Αέρας ανανέωσης φυσά στο «Opera Quarta»

Από -

Oλο το στήσιμο και το στιλ του «Opera Quarta» αποπνέει έναν μιλανέζικο μητροπολιτικό ιταλισμό με την ωραία μπάρα και τα άνετα στουλ – πρώτης τάξεως πειρασμός για να καθίσεις να φας χαζεύοντας το δάσος από χάρτινους κυλίνδρους, κομμένους σε διαφορετικά μήκη, που έβαλαν στο ταβάνι οι αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας, οι οποίοι έφτιαξαν το εικαστικό ντεκόρ του μαγαζιού. Στρατηγικά τοποθετημένο στην Κριεζώτου, το ανανεωμένο «Opera Quarta» παίζει νόστιμα όλες τις ώρες της ημέρας.

Το πρωί έχεις ιταλιάνικες πίτες (piadina) με προσούτο, μοτσαρέλα και άγρια ρόκα ή με γαλοπούλα, μοτσαρέλα και άισμπεργκ και τα ανάλαφρα σάντουιτς του Τορίνο, τα tramezzini (με ψητό ζαμπόν και τυρί, σολομό και αβοκάντο και τόνο, μαγιονέζα και άνηθο). Έχεις επίσης κρουασάν, γεμιστά και μη, αλλά κι έξι διαφορετικές προτάσεις με αβγό για μπρέκφαστ. Από το μεσημέρι και μετά ο κατάλογος φαγητού παραμένει ίδιος.

Ο σεφ Emmanuele Nocito, μισός Έλληνας με καταγωγή από τον Τάραντα της Πούλια και μεγαλωμένος στο Μιλάνο, έχει πολύ ωραίες ιδέες. Η πίτσα είναι από τα δυνατά χαρτιά του, καθώς η ζύμη της συνδυάζει την τραγανότητα χωριάτικου ψωμιού και την ελαφράδα της αραβικής πίτας με έναν πολύ φινετσάτο τρόπο. Η πρωτότυπη Terramare ταιριάζει επιτυχημένα γαρίδες με μανιτάρια, μοτσαρέλα και ντομάτα, ενώ στην Prosciutto e parmigiano η δύναμη του ωριμασμένου για τριάντα μήνες τυριού γράφει δίπλα στη λεπτότητα του προσούτο της Πάρμα. Υπ’ όψιν ότι η quattro formaggi (ταλέτζιο, γκοργκοντζόλα, παρμεζάνα, μοτσαρέλα) είναι πάρα πολύ καλή, όπως και η capricciosa και η πρωτότυπη Caesar pizza.

Ο σεφ προτείνει πολύ ωραία ριζότο και, εκτός από το μιλανέζε με ossobuco και παρμεζάνα 36 μηνών ή το nero di sepia με θαλασσινή umami νοστιμάδα, το καινούργιο του με κρέμα κολοκυθιού, καρπάτσιο ωμής γαρίδας και ξύσμα λάιμ είναι από τις γεύσεις που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Στις μακαρονάδες, που φτιάχνονται όλες με pasta fresca, εκτός από την al limone, που εξιτάρει με την αρωματική της γλυκοφάγωτη αιχμηρότητα, η Bolognese με φρέσκα paccheri έχει τη γοητευτική οικειότητα της Ιταλίδας mamma. Την κοτολέτα μιλανέζε ζητήστε την ελάχιστα τηγανισμένη για να την ευχαριστηθείτε. Η bavarese λευκής σοκολάτας με βανίλια και πιπεράτα φρούτα του πάθους είναι ανάλαφρο γλύκισμα για το τέλος, ενώ η σοκολάτα στα φρέσκα προφιτερόλ έχει δυναμική που ξεχωρίζει.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων