Focus

6 στέκια για φίλους του ούζου, του τσίπουρου και της ρακής

Από -

Ποτήρια που γεμίζουν και μεζέδες που πληθαίνουν σε έξι στέκια όμορφα και ανεπιτήδευτα, τα οποία εκπροσωπούν μια αγαπημένη συνήθεια, μια κουλτούρα όπου το λίγο γίνεται πολύ.

Το Αποστακτήριον
Στο στρωμένο με κόκκινα καρό τραπεζομάντιλα τραπέζι πέφτουν ζυμωτό ψωμί, ο περίφημος γαύρος της Ζωής, σπιτικά τυρο­πιτάκια, μπακαλιαροκεφτέδες και γλυκιά κολοκυθόπιτα – τον Νοέμβριο στο όμορφο στέκι της Νέας ­Ερυθραίας έχει την τιμητική της η κολοκύθα.

Ουζερί του Λάκη
Καλτ ατμόσφαιρα σε ένα ουζερί βγαλμένο από άλλη εποχή, με κουζίνα που κάνει τα (ωραία) δικά της: αυτόν τον καιρό βάλτε στη σέντρα πατατοσαλάτα παντρεμένη με γαύρο ξιδάτο, φέτα στα κάρβουνα με ντομάτα και καυτερή πιπεριά, κολιό καπνιστό. Και μύδια, και μύδια.

Καραμανλίδικα του Φάνη
Εδώ τον λένε «παστιρμά» και όταν έρχεται σε ένα σαγάνι με αβγά μάτια είναι σκέτη ζημιά. Τα σουτζούκια, τους καβουρμάδες και τα εξαιρετικά τυριά από όλη την Ελλάδα μπορείς να τα πάρεις και για το σπίτι φεύγοντας – είναι και μεζετζίδικο, είναι και πωλητήριο.

Καλή Αθιβολή
Κρητική η καταγωγή του και η ρακή ρέει. Δίπλα της σε αυτό το νεανικό, παρεΐστικο ρακάδικο της Νέας Ερυθραίας εμφανίζονται απάκι, χοχλιοί κοκκινιστοί, κρητικό λουκάνικο, μπεκρή μεζές, ενώ τα δυνατά μυζηθροπιτάκια με μέλι της κυρίας Ματούλας γράφουν γλυκό φινάλε.

Αλλόκοτο
Η φάση στα Βριλήσσια είναι η εξής: εσύ παραγγέλνεις το τσίπουρο κι εκείνοι βάζουν δίπλα του το μεζέ – ένα διαφορετικό κάθε φορά που σου γεμίζουν το ποτήρι. Και αν δεν σου αρέσει, σου τον αλλάζουν με έναν άλλον. Εμείς πάντως σε γαλέο, αστακοκαραβίδες και πεσκανδρίτσα «όχι» δεν λέμε.

Μαριάνο
Τα αποστάγματα στο μεζεδοπωλείο του Χαλανδρίου τα παίρνουν στα σοβαρά. Δίπλα βγάζουν δική τους λακέρδα και γούνα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, αβγοτάραχο Μεσολογγίου, αχινοσαλάτα… Και κάθε Πέμπτη κάνουν «Τσίπουρο πάρτι», με κερασμένο το πρώτο καραφάκι και το μεζέ του.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων