Θέμα

61 εστιατόρια ελληνικής κουζίνας φέρνουν την παράδοση στο σήμερα

Tη βλέπαμε να επιστρέφει στα γαστρονομικά μας πράγματα και να γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο, όμως πλέον είμαστε σίγουροι πως η εθνική μας κουζίνα απολαμβάνει την αίγλη που της αξίζει. Και δεν μιλάμε μονάχα για τις κλασικές ταβέρνες που ομιλούν την ελληνική με όπλο τους την κατσαρόλα κι ένα εξαίρετο ιμάμ ή ένα άψογο χοιρινό πρασοσέλινο για πυρομαχικά. Την πειστική ελληνική γεύση, εκείνη που ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα, τη βρίσκουμε πλέον σε ανήσυχα μεζεδοπωλεία, ουζερί και τσιπουράδικα, συχνά μάλιστα με τις βιτρίνες και τα ράφια τους φορτωμένα προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε προσεγμένα all day εστιατόρια και bar-restaurants που βάφουν τη γευστική τους πρόταση στα γαλανόλευκα.

banner

Εκείνο βέβαια που μας γεμίζει υπερηφάνεια και κεντρίζει τις γαστρονομικές μας αντένες είναι το γεγονός ότι η ελληνική κουζίνα έχει κάνει γκράντε είσοδο και στα σαλόνια: όλο και πιο συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι καλύτεροι Έλληνες σεφ δημιουργούν εξαιρετικές σπεσιαλιτέ, παίρνοντας το ελληνικό γευστικό απόσταγμα και σερβίροντάς το με μοντέρνα φορεσιά. Αυτή η εξέλιξη δεν περιορίζεται πλέον στην Αθήνα, αλλά αναπτύσσεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και –πολύ σημαντικό– στις τουριστικές μας ναυαρχίδες, έχοντας όλα τα φόντα να αποτελέσει μοχλό τουριστικής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή μας αρέσει που όλο και πιο συχνά πλέον βλέπουμε τα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις όχι απλώς να υπάρχουν αλλά και να πρωταγωνιστούν στα εστιατόρια και στις ταβέρνες. Είτε στην πιο απλή τους εκδοχή –άλλη γεύση έχει ένα προϊόν που έχει ταξιδέψει ελάχιστα μέχρι το πιάτο μας– είτε περνώντας προηγουμένως από τα χέρια εμπνευσμένων μαγείρων, για να μας σερβιριστεί με ευφάνταστο τρόπο, όλο αυτό γεννά ταυτόχρονα τη συνθήκη της μοναδικής εμπειρίας, την αίσθηση πως αυτό που γεύεσαι το βρίσκεις μόνον εδώ γιατί έξω από εδώ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Εδώ θα βρείτε ορισμένα από τα εστιατόρια που τιμούν το γευστικό πλούτο της ελληνικής κουζίνας, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και –καλοκαιράκι γαρ– σε ολόκληρη την Ελλάδα.

banner