Θέμα

5 στάσεις στη δική μας Ιταλία

Από -

Ένα πρόχειρο γκάλοπ αν κάναμε αυτήν τη στιγμή και ρωτούσαμε τους περαστικούς για την αγαπημένη τους εθνική κουζίνα, μετά ασφαλώς από τη δική μας, η απάντηση των περισσοτέρων θα ήταν σίγουρα η ιταλική. Όποια ηλικία και να έχεις, όσο εγκρατής, πολυταξιδεμένος και γκουρμεδιάρης να είσαι, δύσκολα θα αρνηθείς ότι το δίπτυχο pizza & pasta έχει τη δυνατότητα να σε στείλει κατευθείαν στα ουράνια της απόλαυσης και της νοστιμιάς. Το ευτύχημα βέβαια στην περίπτωση αυτού του αμόρε μας με την ιταλική κουζίνα είναι πως στο πέρασμα του χρόνου ωρίμασε και εξειδικεύτηκε, δημιουργώντας μια τρόπον τινά Little Italy στον εστιατορικό χάρτη της Αθήνας, που φτιάχνει τα δικά της ζυμάρια για πίτσα, παρασκευάζει τα δικά της φρέσκα ζυμαρικά, επενδύει στο σωστό ρύζι για τα ριζότι της και προσπαθεί, κοντολογίς, να διακονήσει την αυθεντική γεύση της Μπότας στην πόλη. Ιδού λοιπόν πέντε αξιόλογοι πρεσβευτές της, σε ισάριθμα al fresco σενάρια ανά την καλοκαιρινή Αθήνα.

«Da Bruno»: Κάτω από τον φαληριώτικο ουρανό

Μια από τις πλέον διαχρονικές πρεσβείες της ιταλικής κουζίνας στην Αθήνα επέστρεψε από την καραντίνα με νέο γευστικό –και όχι μόνο– πρόσωπο. Ο Δημήτρης Τσουκάρης ανανέωσε πλήρως το χώρο, που θυμίζει πλέον κομψό κήπο, δημιούργησε καινούργια γυάλινη κάβα και πρόσθεσε στον κατάλογο ρετσέτες σε σύγχρονο ύφος: ριζότο με ψητά χτένια και κρέμα από σέσκουλα, φρέσκο σολομό μαρινέ με σαντιγί κουνουπιδιού, χειροποίητα σπαγγέτι με κρέμα από πεκορίνο και κρόκο αβγού που γαρνίρονται με φρέσκια καλοκαιρινή μαύρη τρούφα, αλλά και pinsa με χειροποίητο ζυμάρι από τρία διαφορετικά άλευρα, που ξεκουράζεται για τρεις ημέρες.

«Il Trovatore»: Η μελωδία της νοστιμιάς

Ο «τροβαδούρος» της οικογένειας Βουλγαράκη ξεκίνησε να τραγουδά ιταλικές νοστιμιές πριν από περίπου ένα χρόνο σε μια πολύ όμορφη υπερυψωμένη βεράντα του Παλαιού Φαλήρου. Ο πλούσιος κατάλογος ανθολογεί χαρακτηριστικές γεύσεις της Ιταλίας, είτε στην κλασική τους εκδοχή είτε με τις μοντέρνες πινελιές που βάζει ο φιλέλληνας σεφ Pino Saccheri, από αφράτη και αέρινη πίτσα σε πολλούς συνδυασμούς ως χειροποίητα ζυμαρικά και κρεατικά, όπως η τραγανή κοτολέτα alla milanese. Μια γωνιά του μαγαζιού είναι μάλιστα αφιερωμένη στον μεγάλο Andrea Bocelli, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το εγχείρημα.

banner

«Monzu»: Για garden lovers

Χαρίζει νέα ζωή στο υπέροχο αρχοντικό της Κηφισιάς με τον δροσερό και καταπράσινο κήπο, όπου παλαιότερα βρίσκαμε το «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης». Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Γιάννης Λιόκας, ο οποίος ξαναθυμάται τη μεγάλη του αγάπη για την ιταλική κουζίνα και προτείνει, ανάμεσα σε άλλα, θαυμάσια πίτσα με δικό του ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες, αλλά και new style ζυμαρικά, όπως τα λιγκουίνι με ταρτάρ γαρίδας, οι «εικονικές» ταλιατέλες από καλαμάρι all’ amatriciana και τα χειροποίητα agnolotti del plin με γέμιση από τα υλικά της καρμπονάρα.

«Cupola»: Ραντεβού στον πεζόδρομο

Είναι από τα πιο δημοφιλή ιταλικά της πόλης, γι’ αυτό καλό είναι να προνοήσετε για κράτηση προκειμένου να διασφαλίσετε το τραπέζι σας στον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι. Πλάι μάλιστα στις κλασικές του σπεσιαλιτέ και την εξαιρετική πίτσα, αξίζει να ανακαλύψετε τα καινούργια πιάτα που επιμελείται ο Γιάννης Μαρκαδάκης, όπως η αλλιώτικη γκασπάτσο με καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ και αφρό μοτσαρέλας, το μαύρο ριζότο σουπιάς με το μελάνι της και τα χειροποίητα νιόκι πατάτας με αγκινάρα και κρέμα από μασκαρπόνε.

«Piu Verde»: Στο τρικολόρ δάσος του Παπάγου

Ένας ευπρόσδεκτος αέρας ανανέωσης πνέει στο διαχρονικό all-day στέκι που απλώνεται σε επίπεδα μέσα στο καταπράσινο και χαρισματικό Άλσος Παπάγου. Το μενού έχει τη σφραγίδα-εγγύηση του Κώστα Τσίγκα και φέρνει στο τραπέζι από vitello tonnato και χυμώδη buratta με πικάντικο μέλι, ντοματίνια και προσούτο μέχρι αυθεντική καρμπονάρα με guanciale και pecorino romano, αλλά και πολύ καλή πίτσα, που προτείνεται σε ενδιαφέροντες συνδυασμούς, όπως η «λευκή» Finocchiona με σαλάμι, speck, φρέσκια μοτσαρέλα και γκοργκοντζόλα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό εστιατορίων