"Το Καπλάνι" της Αθήνας αγαπά την Κρητική κουζίνα

Διανύοντας την τρίτη χρονιά λειτουργίας του, το μαγαζί του Μανώλη Ρωμανάκη συνεχίζει τον γαστρονομικό περίπλου στο νησί του Μίνωα.

«Το Καπλάνι» της Αθήνας αγαπά την Κρητική κουζίνα

Στην είσοδο, βαρέλια με φυτά σε ρόλο ζαρτινιέρας και μεγάλα πυθάρια με ελιές, δίνουν ωραία πάσα στον ανοιχτόκαρδο εσωτερικό χώρο: Διάχυτο φως, τραπέζια από λεύκα, παντζούρια με καθρέφτες και κρυφό φωτισμό, με κυρίαρχο χρώμα στη σάλα το καθαρό λευκό. Ο μεγάλος πίνακας που απεικονίζει μια ελιά, σε περίοπτη θέση, μικρές γκραβούρες με παραστάσεις από την ιστορία της "Λεβεντογέννας" και της "σκάλας της ζωής", δύο έπιπλα πάνω στα οποία τα σκαρπέλα και οι ματσόλες έχουν δουλέψει σε υποδειγματικά κομμάτια ξυλογλυπτικής, συνθέτουν έναν εποικοδομητικό διάλογο παράδοσης και μοντερνισμού. Όσο για το όνομα, προέρχεται από οικογενειακό παρατσούκλι από την εποχή της Τουρκοκρατίας, έτσι αποκαλούσαν τον πρόγονό του κου Ρωμανάκη, Γιώργο Ρωμανό, που πολεμούσε σαν αγρίμι.

"Το Καπλάνι" της Αθήνας αγαπά την Κρητική κουζίνα - εικόνα 1

Η έμπνευση εδώ είναι βέρα Κρητικιά και τα πιάτα του μενού στην πλειοψηφία τους καθαρόαιμα, χωρίς λουστράρισμα. Ωστόσο, δεν λείπουν προσθήκες-όχι απόλυτα κρητικές- σε προτάσεις όπως οι χοχλιοί που θα τους βρείτε μεν μπουμπουριστούς αλλά ενίοτε και κοκκινιστούς, και κλασικά μαγειρευτά όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι που φτιάχνουν με μοσχαρίσια μάγουλα. Ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα της αγοράς, προτείνουν επίσης πιάτα ημέρας ενώ τα προϊόντα που δουλεύουν δεν είναι αμιγώς κρητικά αλλά απ’ όλη την Ελλάδα. Με την παράδοση όμως δεν παίζουν, γι’ αυτό και οι αλλαγές στο γευστικό τεφτέρι, όταν γίνονται, είναι φειδωλές.

"Το Καπλάνι" της Αθήνας αγαπά την Κρητική κουζίνα - εικόνα 2

Το καλωσόρισμα με ξύγαλο και πάστα πράσινης ελιάς από τους ελαιώνες τους, παρέα με σφηνάκι τσικουδιάς, είναι μια καλή εισαγωγή στην κρητική μαγειρική ντοπιολαλιά, όπως και η σαλάτα με τσιγαριαστά χόρτα εποχής, ξηρό ανθότυρο τριμμένο, ντοματίνια βελανίδια και λουκάνικο προβατίνας που φτιάχνουν οι ίδιοι. Τα χόρτα έρχονται ζωντανά, σωστά μαγειρεμένα, προαιρετικά, ραντίστε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, δικής τους παραγωγής. Τα χορτοκαλίτσουνα και τα μυζηθροκαλίτσουνα, έχουν ωραία τραγανή κρούστα ενώ τα "ντολμαδάκια της Κυρα Στέλλας"- συνταγή της μητέρας του ιδιοκτήτη- με ρύζι, άνηθο και τριμμένη ντομάτα, είναι σφιχτά τυλιγμένα, αρωματικά και με λεμόνι όσο χρειάζεται.

Οι διπλοτηγανισμένες φρέσκες πατάτες με στάκα, είναι εξίσου νόστιμο ξεκίνημα, όμως ένα λεπτό ακόμα στη φριτέζα το ήθελαν για να μην μοιάζουν με βραστοτηγανιτές. Περνώντας στα κυρίως, από το μενού δεν λείπει το γαμοπίλαφο με ζυγούρι, πρωταγωνιστής στα κρητικά τραπεζώματα. Το κρέας ήταν τρυφερό, σωστά βρασμένο αλλά δυστυχώς παρα- αλατισμένο. Άτυχη μέρα και για το πιλάφι -που ετοιμάζεται τη στιγμή της παραγγελίας-, το οποίο "κράταγε" στο δόντι, δεν είχε λασπώσει, αλλά δυστυχώς το λεμόνι προστέθηκε επίσης σε μεγαλύτερη ποσότητα καλύπτοντας όλες τις γεύσεις. Το οφτό αρνάκι τους όμως ήρθε μαλακό, άψογα ψημένο και αρτυμένο, όπως και οι κυδωνάτες πατάτες του, χρυσαφένιες, ψημένες στο φούρνο με στακοβουτυρο και λεμονοπίπερο. Η σφακιανόπιτα με θυμαρίσιο μέλι και παγωτό κανέλα, είναι γλυκός επίλογος.

Τα κρασιά τους είναι όλα κρητικά ενώ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή σας τσουγκρίστε μερικά σφηνάκια ζεστό αρωματικό ρακόμελο που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Περισσότερες πληροφορίες

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.