Mια κοσμοπολίτικη εκδοχή του μεζέ, με επιρροές από την ελληνική παράδοση, τα ισπανικά τάπας και την κουλτούρα του pisco στη Χιλή και το Περού, και με έμφαση στα άριστα υλικά και στην ιδιαίτερη τεχνική ακόμη και στα φαινομενικά πιο απλά πιάτα, απολαμβάνουμε και φέτος το καλοκαίρι στο μοντέρνο μεζεδοπωλείο του Ομίλου Καστελόριζο. Στον πολύ όμορφο και δροσερό κήπο με τους φοίνικες στη Νέα Ερυθραία, ο ταλαντούχος executive chef Μιχάλης Ζάχαρης, που έχει αναλάβει την κουζίνα σε αγαστή συνεργασία με τον consulting chef Γρηγόρη Χέλμη, τιμούν την κουλτούρα του pairing, με έμφαση στο τσίπουρο, το ούζο και τα σπάνια αποστάγματα, σε επιμέλεια του Ανδρέα Διακοδημήτρη.
Φέτος το «Omikron Meze» έχει ανοίξει τα φτερά του ακόμη πιο μακριά από την αγαπημένη του Ισπανία, εντάσσοντας πιάτα με Nikkei βάση, όπως αποδεικνύει και η ειδική κάρτα Σεβιτσερία στο μενού. Τα εκλεκτά ψάρια και θαλασσινά, τα οποία εξασφαλίζει ο Όμιλος Καστελόριζο, μεταμορφώνονται σε πιάτα-έκπληξη όπως chili con tuna, tacos με μυλοκόπι, παέγια με ελληνικά όστρακα και έναν νοστιμότατο τραχανά μικρής παραγωγής, gyoza τηγανητή γεμιστή με καραβίδα και μάνγκο, τάρτα με ζύμη τραχανά γεμιστή με ταραμά και καπνιστά μύδια και, βέβαια, το all-time classic κοκορέτσι θράψαλο. Ο αέρινος γαύρος μαρινάρεται σε βαρελίσιο ξίδι, ενώ το χταποδάκι στη σχάρα μαγειρεύεται σε sous vide και στη συνέχεια καπνίζεται και σερβίρεται με χούμους.
Φυσικά, δεν λείπουν τα κυρίως πιάτα και οι επιλογές πιο αστικής κουζίνας, από μπριζολάκια τόνου μέχρι μπριζόλα βιολογικής εκτροφής από ελληνικό χοιρινό Iberico, σαλάτες και, βέβαια, δικά τους παστά, αλίπαστα και καπνιστά. Πέρα από τα αποστάγματα, που εδώ είναι ένα κεφάλαιο από μόνα τους, και τις οινικές επιλογές, προτείνονται και pairings με κοκτέιλ. Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι εδώ ψάχνουν πολύ κάθε πτυχή του μεζέ, είτε πηγάζει από την ελληνική κληρονομιά είτε από τις έθνικ κουζίνες, έχουν γράψει αρκετά μίλια σε ταξίδια και έχουν ρίξει αρκετό διάβασμα, κι αυτό εγγυάται μια καλοκαιρινή έξοδο με δημιουργικό πνεύμα και κοσμοπολίτικη διάθεση.