Έξι στάσεις για take away αξιώσεων

Η δεύτερη, πιο… ευκίνητη καραντίνα ήταν η αφορμή να γεννηθούν μερικά συναρπαστικά νέα projects που φέρνουν τη νοστιμιά βραβευμένων σεφ στο χέρι μας.

Έξι στάσεις για take away αξιώσεων

Η δεύτερη, πιο… ευκίνητη καραντίνα ήταν η αφορμή να γεννηθούν μερικά συναρπαστικά νέα projects που φέρνουν τη νοστιμιά βραβευμένων σεφ στο χέρι μας.

Smash ‘n’ Bun

Έξι στάσεις για take away αξιώσεων - εικόνα 1

Το project του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου («Première») και του επιχειρηματία Γιώργου Μελισσάρη («Nikkei», «Spit Jack» κ.ά.) φέρνει στο προσκήνιο το smash burger (οι παλιότεροι ίσως το θυμούνται από τους καιρούς των Wendy’s), όπου στην ουσία ο κιμάς ρολάρεται σε μπαλάκι και πιέζεται πάνω στην καυτή πλάκα για να καραμελώσει γρήγορα χωρίς να χάσει τα ζουμιά του. Στο «Smash ‘n’ Bun», το σερβίρουν μετά σε αφράτο ψωμάκι με custom made κέτσαπ και διάφορα καλούδια, που αναζωογονούν το εσχάτως πολυφορεμένο take away, απλοποιώντας το.

Η Βόλβη

Έξι στάσεις για take away αξιώσεων - εικόνα 2

Γεμίζοντας επιτέλους το κενό της κεντρικής αγοράς της Αθήνας, σε απλό και γρήγορο, αλλά ποιοτικό και προσεγμένο φαγητό στο χέρι, ο Άρης Δούκας («Noel», «Mr Fox the Bar») μαζί με τον Καβαλιώτη, πρώην κρεοπώλη και σουβλατζή Τάσο Περδίκη έφεραν στη Βαρβάκειο ένα φίνο, ντελικάτο και μινιμαλιστικό τυλιχτό, που, εκτός του ότι γεμίζει την αφράτη πίτα του με πεντανόστιμο χοιρινό σουβλάκι ή μυρωδάτο, χειροποίητο σουτζουκάκι, φρέσκο μαϊντανό, κρεμμύδι και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, την απαλλάσσει από το πιο περιττό, ’90s κατάλοιπο που την ταλαιπωρούσε: την τηγανητή πατάτα.

Γαλιάντρα

Έξι στάσεις για take away αξιώσεων - εικόνα 3

Δεν πρόλαβε να κάνει εγκαίνια στον νέο της χώρο η Γωγώ Δελογιάννη, κι η καραντίνα την έκλεισε πάλι μέσα. Αντί να το βάλει κάτω, όμως, βγήκε κι εκείνη στην πλατεία, με την ολοκαίνουργια καντίνα της: τη «Γαλιάντρα», που είναι αραγμένη στην πλατεία Αυδή και σερβίρει τα διάσημα κεφτεδάκια της, αλλά και περιποιημένα σάντουιτς, hot dogs και άλλα εδέσματα χεριού, όπου η κομψή μαγειρική συναντά τις πείνες του αφτεράδικου.

Bao Bae

Έξι στάσεις για take away αξιώσεων - εικόνα 4

Με τα bao buns να έχουν τρυπώσει πια ακόμη και στις προθήκες… τυροπιτάδικων, το να βρίσκεις στέκια που τα αντιμετωπίζουν με τη streetfood σοβαρότητα που τους αρμόζει χαρίζει μια μικρή δόση γευστικής αναζωογόνησης. Αυτό προσφέρει και το «Bao Bae», που φέρει τη δημιουργική υπογραφή του Χρήστου Γλωσσίδη (MasterChef 2018 με μακρά θητεία πλάι στον… πολυασιατικό Γιώργο Βενιέρη), αλλά και το μεράκι των ιδιοκτητών του, Μάριου και Άρη Ντούριου, που παρασκευάζουν τις ζύμες τους επιτόπου κι απ’ το μηδέν.

Sando

Έξι στάσεις για take away αξιώσεων - εικόνα 5

Προσκύνημα για τους επισκέπτες του κέντρου τα Σάββατα της καραντίνας, τα πολύχρωμα και άκρως ινσταγκραμικά ασιατικά σάντουιτς του «Sando», pop-up project του «Poke Hawaiian Sushi», δεν γέμισαν μόνο τα timeline μας, αλλά και την οδό Πετράκη με ουρές θαμώνων. Ιδανικά για να τα απολαύσεις στις λιακάδες της διπλανής πλατείας Μητροπόλεως, οφείλουν τη νοστιμιά τους όχι μόνο στα ευφάνταστα γλυκά και αλμυρά fillings τους, αλλά και στο ίδιο το αφράτο shokupan τους, το ιαπωνικό ψωμάκι με το αέρινο δάγκωμα.

Μίμης

Έξι στάσεις για take away αξιώσεων - εικόνα 6

Όχι για όσους συγχέουν την ποιότητα με την ποσότητα, το νεο-παραδοσιακό σουβλατζίδικο του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα («Alficon») εφάρμοσε τη διεθνή τάση των βραβευμένων εστιατορίων, που αναζήτησαν στην καραντίνα μια ευκαιρία να επαναδιατυπώσουν τις γαστρονομικές τους ρίζες. Έτσι, παρουσίασε ένα ντελικάτο, slow food σουβλάκι, που απογειώνεται με καύσιμο τη δεξιοτεχνική διαχείριση της εξαιρετικής πρώτης ύλης, ενώ με τη βοήθεια του Wine Kiosk ταιριάζει τις εναλλασσόμενες δημιουργίες του με ετικέτες που θα ακολουθούν το rotation του μενού.

Περισσότερες πληροφορίες

Smash ‘n’ Bun

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Βόλβη (H)

Ευριπίδου 24-26 και Φιλοποίμενος 1, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Γαλιάντρα

Γιατράκου 4, πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Bao Bae

Καψάλη 5-7, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Sando

Πετράκη 7, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.