Αυτά είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας

Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, τις ανασφάλειες και τις αβεβαιότητες, η εστιατορική σκηνή της Αθήνας κινείται δυναμικά και μάλιστα με μερικά πολύ σημαντικά πρότζεκτ που την ανανεώνουν σχεδόν ορμητικά.

Αυτά είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εστιατορικός κόσμος της Αθήνας, δεν δείχνει διατεθειμένος να μείνει στάσιμος και απαθής στους πανδημικούς καιρούς που διανύουμε. Αρκετά νέα πρότζεκτ έχουν ήδη παρουσιαστεί ή ετοιμάζονται στο άμεσο μέλλον. Μπαίνουμε αμέσως στο ψαχνό με το πολύ μεγάλο νέο του «Milos». Η εποχή του Hilton τελείωσε, και ο Κώστας Σπηλιάδης πρόκειται να λανσάρει το νέο του μεγάλο σχέδιο «Xenodoxeion Milos» μαζί με εστιατόριο, δηλώνοντας ότι «θέλω να εμπεδωθεί διεθνώς ότι το brand building έχει την αφετηρία του στην Ελλάδα, προς τιμήν της ελληνικής φιλοξενίας». Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού 5άστερου γκουρμέ ξενοδοχείου στα δύο πολύ όμορφα νεοκλασικά κτίρια πίσω από την Παλιά Βουλή (Κολοκοτρώνη 3-5).

Το μπουτίκ ξενοδοχείο, τα σχέδια του οποίου επεξεργάζονται αυτήν τη στιγμή οι Divercity Architects των Νικόλα και Δημήτρη Τραβασάρου στο Λονδίνο, θα έχει 42 δωμάτια, «θα εκφράζει την ουσία του ελληνικού lifestyle με καλαισθησία και λιτότητα, έχοντας σαν βασικά του υλικά το λευκό μάρμαρο και το ξύλο», προσθέτει ο Σπηλιάδης. «Όλες οι γεύσεις του θα υποστηρίζονται φυσικά από το “Estiatorio Milos”, όπου θα μπορείς να απολαμβάνεις ένα εξαιρετικό γεύμα στο άνετο τραπέζι του δωματίου σου, χαζεύοντας τη φωτισμένη αρχοντιά της Παλιάς Βουλής». Το διασημότερο ελληνικό εστιατόριο στον κόσμο, το οποίο θα στεγάζεται στην ψηλοτάβανη αίθουσα του ισογείου και στο πατάρι της, θα έχει ξεχωριστή είσοδο από τη Στοά Μπολάνη και χωρητικότητα 135 ατόμων και προβλέπεται ν’ ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Έτσι ενισχύεται η ποιοτική φιλοξενία στο κέντρο της πρωτεύουσας που η ανανέωσή της ξεκίνησε με το «Athens Capital Hotel-MGallery», το καινούργιο ξενοδοχείο της εταιρείας ΛΑΜΨΑ (ιδιοκτήτρια των «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George») στην Πανεπιστημίου. Την κομψή γαστρονομία του εστιατορίου «MFlavours» και του café στο ισόγειο μαγειρεύει ο βραβευμένος σεφ του ξενοδοχείου Δημήτρης Μπούτσαλης.

Αυτά είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 1
Ο Μίλτος Αρμένης ετοιμάζει το μεζεδοπωλείο «Bocas Fine Meze» στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο επίσης βραβευμένος Μίλτος Αρμένης μάς έχει δείξει τη δημιουργική κουζίνα του τόσο στον «Ερημίτη» στους Παξούς όσο και στο «Όμικρον» στην Αθήνα, και τώρα ετοιμάζει το «Bocas Fine Meze» στη Νέα Φιλαδέλφεια μαζί με τον Δημήτρη Τρυφωνόπουλο εκεί που ήταν «Η κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος». Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο Ελληνο-ισπανός σεφ θ’ ανοίξει ένα μεζεδοπωλείο που θα εστιάζει σε μικρά πιάτα δημιουργικής οικειότητας σερβιρισμένα σε παλιά πορσελάνινα πιατάκια μαζεμένα από το Μοναστηράκι. Τι θα βάλει στο μενού; Μεταξύ άλλων κοκορέτσι γαρίδας, στιφάδο σαρδέλας, ρεβιθάδα με μπακαλιάρο και τσορίθο, ακόμη και τηγανητή σκορδαλιά παναρισμένη με τραγανά λέπια ψαριών σκέφτεται!

Το «CTC» έχει ανοίξει ήδη στο γνωστό του πόστο, αλλά φιλοδοξεί να μετακινηθεί πριν από τις γιορτές στο καινούργιο του σημείο στον Βοτανικό, εκεί που μέχρι την άνοιξη βρισκόταν το «Αθήρι», κι ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης δεν κρύβει τη χαρά του που το καλοκαίρι θα μαγειρεύει και θα μας σερβίρει στον πανέμορφο κήπο του. Το ντεκόρ του χώρου, το οποίο έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Χονδροδήμος, θα θυμίζει και πάλι στιλάτη τραπεζαρία, με βασικά υλικά το πράσινο μάρμαρο Τήνου και το ξύλο.

Αυτά είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 2
Ο δραστήριος Jean-Charles Metayer ανοίγει το γκουρμέ «Le Pavillon» στο Χαλάνδρι

Μετακίνηση όμως σχεδιάζει και το «Brilliant Burger» του Jean-Charles Metayer στη Νέα Ερυθραία, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατικών θεμάτων, αλλά θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Το καινούργιο γκουρμέ εστιατόριο του βραβευμένου Γάλλου σεφ, όμως, που θα λέγεται «Le Pavillon», θα ανοίξει στο παλιό «Chefi» στο Χαλάνδρι στις 20 Οκτωβρίου. «Εκεί επιτέλους θα παρουσιάσω 100% τη δικιά μου κουζίνα στο “σπίτι μου” που θα εστιάζει στη γαστρονομία του ψαριού, χρησιμοποιώντας και ακριβές και φθηνές πρώτες ύλες» μας λέει. Στον κατάλογο, που θα αλλάζει συχνά, θα υπάρχουν έξι πιάτα με θαλασσινά και δύο με κρέας, και θα υπάρχει επίσης menu dégustation.

Τη νέα της πρόταση ετοιμάζει πυρετωδώς και η δημιουργική ομάδα των σεφ της «Cookoovaya» και του «Hoocut», το «Γκαστόνε Grill & Spirits». Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα προσεγμένο και προσιτό γευστικό σενάριο «fine casual» λογικής, που θα κάνει focus στο κρέας και όχι μόνο, και το οποίο θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται μέσα στον Οκτώβρη πέριξ της πλατείας Αγίας Ειρήνης. Επίσης, δραστήριοι είναι όπως πάντα ο Γιάννης Μωράκης και ο Γιώργος Μελισσάρης.

Ο χώρος του παλιού «Νikkei» της οδού Λεβέντη μετατρέπεται σε «Brutus Tavern», ένα upscale steakhouse που θα δίνει έμφαση από τη μια στα εκλεκτά κρεατικά από επιλεγμένες ευρωπαϊκές φάρμες και από την άλλη στα φίνα κρασιά. Το μενού θα φτιάξει ο Μιχάλης Νουρλόγλου ενώ τη wine list ο Κωνσταντίνος Κοσμαδάκης, βάζοντας στο παιχνίδι και σπέσιαλ επιλογές από παλιές και δυσεύρετες χρονιές. Η πρεμιέρα αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου, λίγο προτού γνωρίσουμε το «Bucks Burger» που ετοιμάζουν στο παλιό «Stick» της Πατριάρχου Ιωακείμ. Αυτό θα είναι ένα εξειδικευμένο burger house, με σπέσιαλ κιμάδες ωρίμανσης 20, 40 και 80 ημερών που θα μπαίνουν σε δυο ειδών, φυσικά δικών τους, buns.

Γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, το «Brunello» αποκτά βόρειο αδερφάκι ονόματι «Barolo» που θα απλωθεί στο μεγαλο χώρο του παλιού «Misifu» στο Ψυχικό. Κατά το ήμισυ θα είναι ένα εκλεκτό deli-store με επιλεγμένα προϊόντα, ενώ στο εστιατόριο θα κυκλοφορούν κι εδώ γεύσεις με τη φροντίδα του Μιχάλη Νουρλόγλου.

Μόλις άνοιξαν τις πόρτες τους…

Αυτά είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 3
Η Γωγώ Δελογιάννη μόλις άνοιξε το γαστρο-καφενείο «Στοά Φιξ»

Μια παλιά υπόγεια στοά της Ομόνοιας επέλεξε η Γωγώ Δελογιάννη που γνωρίσαμε μέσα από το Master Chef για να στεγάσει το επιχειρηματικό της ντεμπούτο. Η «Στοά Φιξ» έχει ανάψει εδώ και πολύ λίγες ημέρες τα φώτα της στην Αιόλου και είναι ένα μοντέρνο γαστρο-καφενείο με σύνθημα «Εις υγείαν των ερώτων, το ποτήριον το πρώτον». Ξεκινάει με ελληνικό πρωινό και στη συνέχεια προτείνει μικρούς και μεγαλύτερους μεζέδες για τη μέση του τραπεζιού, οι οποίοι θα αλλάζουν συχνά-πυκνά ανάλογα με τα προϊόντα της εποχής: τραγανά κεφτεδάκια, χόρτα τσιγαριαστά, ψωμάκια ατμού με κοκκινιστό μοσχάρι, τσαλαφούτι και πίκλα αγγουριού.

Στη σκιά της Αγίας Ειρήνης τώρα, στο ισόγειο του πανέμορφου νεοκλασικού που παλιότερα στέγαζε το υφασματάδικο του Συμεωνίδη, το all day «Omnivore – Mouth Habits» ήρθε με την υπογραφή του Ομίλου Καστελόριζο και την επιμέλεια του σεφ Βασίλη Καφαλούκου, για να σερβίρει healthy και μοντέρνες γεύσεις όπως το ταρτάρ καπνιστής τσιπούρας με χαβιάρι λεμονιού και πέστο κρίταμου, αλλά και επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από το ειδικά διαμορφωμένο κελάρι.

Αυτά είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 4
Στην Αγίας Ειρήνης έκανε την εμφάνισή του το all-day «Omnivore – Mouth Habits»

Δύο στενά πιο κάτω, στο πάντα ζωηρό hub του «6 D.O.G.S.», εξωτικές μυρωδιές αναδύονται από τη σάλα του «Dara Thai». Το ταϊλανδέζικο του Αγίου Δημητρίου, που έχει εδώ και λίγες εβδομάδες μετακομίσει στο στέκι της οδού Αβραμιώτου, ετοιμάζει phad thai, tom yum soup, som tam και πολλά άλλα, καθημερινά μετά τις 7 μ.μ., παίρνοντας τη σκυτάλη από το all-day εστιατόριο στον όμορφο, φωτεινό κήπο.

Αυτά είναι τα νέα εστιατόρια της Αθήνας - εικόνα 5
Ρακή και tapas στα μαρμάρινα τραπεζάκια του «Γρανάδα»

Απ’ την άλλη πλευρά του εμπορικού τριγώνου, ανάμεσα στα υφασματάδικα της Αγίου Μάρκου, το «Γρανάδα» έχει απλώσει τα μαρμάρινα τραπεζάκια του στο στενό της Μιλτιάδου, μιξάροντας μεσογειακές γεύσεις με σημεία αναφοράς τη ρακή και τα tapas. Εμπανάδας με γαρίδα και τσορίθο πλασάρονται δίπλα σε χταποδάκια με φάβα και μαρμελάδα κάππαρης, ή κροκέτες αρνιού με μετσοβόνε, συνοδεία φίνων αποσταγμάτων από την ομάδα του bar «Praxitelous».

Περισσότερες πληροφορίες

Six D.O.G.S.

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι
  • Bars

MFlavours

Ξεν. «Athens Capital Hotel-MGallery», Ελ. Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.