Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το 2019 είναι η χρονιά της δεκαετίας, οπότε αξίζει να βάλουμε στα ποτήρια λευκές, αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες στα καλύτερά τους.

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το 2019 είναι η χρονιά της δεκαετίας, οπότε αξίζει να βάλουμε στα ποτήρια λευκές, αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες στα καλύτερά τους.

Αηδάνι Κτήμα Αργυρού

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 1

Το άρωμά του πλούσιο, διάχυτα εξωτικό, μοσχοβολάει ώριμο πεπόνι, λευκά λουλούδια, φλούδες πορτοκαλιού, βανίλια. Διαθέτει ωραιότατη δομή και όγκο, αλλά και μια αστραφτερή οξύτητα. Το φρούτο περισσεύει, η minralit του σερφάρει πάνω σε φλούδα του λάιμ. Αναμφιβόλως πολύ ωραίο στιλ. Βγαίνει από δύο αμπελοτόπια της Επισκοπής κοντά στο οινοποιείο του Αργυρού.

Ροζακί Τσικρικώνη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 2

Η οινοποιία Τσικρικώνη στο Μυρτόφυτο Καβάλας διαθέτει έναν αμπελώνα 60 και πλέον χρόνων αυτής της ποικιλίας επιτραπέζιων σταφυλιών που δίνουν έναν πολύ ξεχωριστό οίνο. Ασυνήθιστη κομψή συνύπαρξη λευκών (λεμονάτα ροδάκινα) και κόκκινων φρούτων (κεράσι) μαζί με λουλούδια στο άρωμα. Μεστό κρασί φαγητού που ισορροπεί ανάμεσα στο εκφραστικά ρουστίκ και την κομψότητα.

Τινακτορώγος Κτήμα Μπριντζίκη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 3

Αυτή η σπάνια ποικιλία, γνωστή ήδη από τα ομηρικά χρόνια, οφείλει το όνομά της στον μεγάλο αριθμό λουλουδιών που ρίχνει την περίοδο της άνθησης. Χαίρεσαι να μυρίζεις τη βαθιά και κομψή του μύτη (σιρόπι δυόσμου, χαμομηλιού, εσπεριδοειδή κίτρινα φρούτα). Στόμα ισορροπημένο, με καλή οξύτητα, γεύση πορτοκαλιού και βοτάνων με λεμονάτο δροσερό φινάλε.

Κυδωνίτσα Τσιμπίδη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 4

Ποικιλία παμπάλαια και σπάνια, ένα από τα συστατικά του θρυλικού κρασιού Malvasia. Στο ποτήρι στροβιλίζονται φλούδες εσπεριδοειδών προεξάρχοντος του λεμονιού, που δίνουν σκυτάλη στον γλυκόξινο πλούτο του ανανά για να καταλήξουν σ’ ένα φόντο από πλούσιες μυρωδιές γιαρμά και ώριμου μάνγκο. Νιώθεις μια ωραία πληρότητα και θέλεις να το μυρίζεις ξανά και ξανά.

Μεθυμναίος Orange

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 5

Το σπάνιο κόκκινο σταφύλι της Λέσβου (Χυδηριώτικο) οινοποιείται εξαιρετικά σε αυτό το πορτοκαλί κρασί. Ρουστίκ εκ πρώτης όψεως, αλλά εντέλει κομψό. Οινοποίηση χωρίς κανέναν έλεγχο θερμοκρασίας. Το άρωμα, μεταξύ κόκκινων φρούτων, φλούδας πορτοκαλιού confit και βαλσαμικής καραμέλας, γοητευτικά αλλιώτικο. Κομψή οξειδωμένη γεύση, με μπόλικο φρούτο, αστεράτη οξύτητα και ασυνήθιστη ορυκτότητα.

Βιδιανό Αλεξάκη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 6

Το Βιδιανό είναι σαφώς από τις ανερχόμενες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, και η εκδοχή του οινοποιείου Αλεξάκη εκφράζεται πολύ παραστατικά στη λεπτοκεντημένη πολυχρωμία της ετικέτας του. Μοσχοβολάει άγουρο ροδάκινο, μυρώνια και δυόσμο και έχει σαν σήμα κατατεθέν μια ορεκτική μεταλλικότητα στη μύτη και στο στόμα. Ωραία οινοποίηση και αιχμηρή γευστική φρεσκάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.