Δυναμικό restart έκανε το «Zillers» που η ταράτσα του με την απρόσκοπτη θέα σε Ακρόπολη και Μητρόπολη έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο αγαπημένες των Αθηναίων. Στη νέα του φάση, ο Παύλος Κυριάκης εστιάζει σε τρία διαφορετικά μενού (γευσιγνωσίας σε 8 στάδια στα € 60, ελληνικό σε 7 στάδια προς € 50 και vegetarian σε 7 στάδια με € 40), αλλά και στη συνεργασία του με τον Γιώργο Πλατινό που τα εξαιρετικά γλυκά του τα χειροκροτούσαμε επί χρόνια στη «Σπονδή», ενώ υπάρχει κι ένας μικρός κατάλογος αλά καρτ πιάτων από τα μενού.
Ο Κυριάκης έχει ανανεώσει την πρότασή του με κομψά και λεπτοδουλεμένα πιάτα. Δοκίμασα και από τα τρία μενού και ιδού τι ξεχώρισα: Η καλή μέρα απ’ το ψωμί φαίνεται, με ωραιότατο χωριάτικο και προζυμένια φοκάτσια που σε προσκαλούν να βάλεις πάνω τους γαλάκτωμα ελαιολάδου με φύλλα λεμονιάς. Η γκουρμέ ανάταση του πρώτου μενού οφείλεται κατά κύριο λόγο στα φίνα ραβιόλια αστακού με δυνατή σάλτσα μπισκ από το κέλυφός του αρωματισμένη με μοσχολέμονο, αλλά και στην απολαυστική φραγκόκοτα με τραγανή πέτσα, τολμηρή κροκέτα με ρουστίκ νοστιμιά από το μπούτι της μαζί με καπνιστό χέλι, πουρέ καλαμποκιού και τρουφάτη σάλτσα με τους χυμούς του πουλιού.
Στο ελληνικό μενού, πολύ χαρακτηριστική είναι η απόδοση της χωριάτικης με ντοµατίνια μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο πάνω σε ζελέ νερού ντομάτας αρωματισμένο με λουίζα και ξινόμηλο, μεταξωτή κρέμα φέτας και αιχμηρή κάππαρη που η γεύση της δεν λέει να φύγει απ’ το στόμα. Ακόμη δύο επιδόρπια του Πλατινού που αξίζουν ειδική μνεία είναι το τρυφερό al dente ρυζόγαλο με καραμελωμένα βερίκοκα, κανέλα, πορτοκάλι και τραγανό μούσλι και η καταπληκτική πολυσύνθετη σοκολάτα με παρφέ μπαχαρικών, καραμέλα με κάρι και τραγανό μπισκότο κακάο.
Στο «Zillers» το μπαρ ετοιμάζει πάντα ψαγμένα κοκτέιλ από τα οποία διάλεξα την πολύ επιτυχημένη παραλλαγή του Negroni The Athenian, με bourbon και Σαββατιανό, και το έξτρα δροσιστικό Rich & Fancy με μεσκάλ και φανταστικό αφρό καπνιστού αγγουριού.
Και τα 3 είναι υπέροχα
Ντομάτα
Καθώς το σερβίρουν στο πιάτο σχηματίζεται μια καρδιά από σούπερ ραφινάτο γκασπάτσο ντομάτας, πρωτότυπα συνδυασμένο με τη δροσερή οξύτητα και την αρωματική γεύση βύσσινων griotte, με ταρτάρ αγγουριού και παγωτό από burrata.
Λαβράκι
Υπερντελικάτο πιάτο επιπέδου Χρυσού Σκούφου. Το αέρινο ψάρι με κρούστα σπόρων και ξηρών καρπών έρχεται σε μια σάλτσα από dashi, τρούφα και αμύγδαλα, μαζί με λευκά σπαράγγια και αρακά.
Τούρτα φιστίκι
Ένα πολυεπίπεδο και πολύ μοντέρνο επιδόρπιο του βραβευμένου chef patissier Γιώργου Πλατινού με κρέμα και «κορδέλα» φιστικιού, βατόμουρα και φράουλες, που συνοδεύεται από παγωτό βανίλια και χυμό φράουλας. Ωραίο δείγμα εξελιγμένης ζαχαροπλαστικής.