10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες

Τα wine bars της πόλης αλλά και τα εστιατόρια όπου το κρασί παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο πλέκουν τον δικό τους θελκτικό after office μίτο, και μας ξεμυαλίζουν με ταξίδια σε μυρωδάτους αμπελώνες, με όχημα τις εκλεκτές τους ετικέτες και τη δυνατή παρουσία του ελληνικού terroir.

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες

Τώρα που οι μέρες μακραίνουν και ο καιρός γλυκαίνει αρκετά ώστε να μη μας κάνει όρεξη να γυρίσουμε από νωρίς στο σπίτι, τα wine bars της πόλης αλλά και τα εστιατόρια όπου το κρασί παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο πλέκουν τον δικό τους θελκτικό after office μίτο, αφού μαζί με φινετσάτα bites και προτάσεις για εμπνευσμένο pairing μάς ξεμυαλίζουν με ταξίδια σε μυρωδάτους αμπελώνες, με όχημα τις εκλεκτές τους ετικέτες και δυνατή παρουσία του ελληνικού terroir.

«Oinoscent»: Χίλιες και μια ετικέτες του διεθνούς και του ελληνικού αμπελώνα

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 1

Μερικές φορές τα δεδομένα και οι αριθμοί αρκούν για να εκφράσουν δωρικά τη δυναμική ενός wine bar. Και στην περίπτωση του «Oinoscent» αυτό αρκεί. Χίλιες προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες του διεθνούς και του ελληνικού αμπελώνα από τον σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη, που ξεκουράζονται στο υπόγειο κελάρι, και πενήντα προτάσεις κρασιών by the glass, οι οποίες εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν πρόκειται μόνο για σημείο αναφοράς όσων λατρεύουν το κρασί αλλά και για ένα φιλόξενο εστιατόριο, ανοιχτό και το μεσημέρι, όπου ο chef Χρήστος Μπούκας παντρεύει με μαεστρία και χωρίς φανφάρες το κρασί με τις ντελικάτες γεύσεις.

Με σύγχρονο fusion πνεύμα κι εξαιρετικές πρώτες ύλες, το μενού φλερτάρει με αφράτα bao buns γεμιστά με τραγανό κοτόπουλο καθώς και με άψογα ψημένο μοσχαρίσιο διάφραγμα με ισορροπημένη chimichurri. Ωστόσο, το «Oinoscent» δεν επαναπαύεται στην πολυσυλλεκτική γευστική παλέτα του, αλλά η δραστήρια ομάδα των σομελιέ προ(σ)καλεί τους οινολάτρες σε αφιερώματα και γευσιγνωσίες κάθε μήνα, που αξίζει να παρακολουθήσετε.

«Vinoterra Resto & Cava»: Από την εξαιρετική κάβα στο τραπέζι

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 2

Μεσογειακά πιάτα με διεθνείς επιρροές, όμορφο περιβάλλον, πληθώρα ετικετών και αρκετά προσιτές τιμές, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το «Vinoterra resto & cava» έχει κερδίσει, στα 10 χρόνια της παρουσίας του, την προσοχή μας. Η λογική του καλού κρασιού που συνοδεύει ένα ωραίο πιάτο, ειδικά αν έχεις να επιλέξεις από μια κάβα με περισσότερες από χίλιες ετικέτες, είναι πραγματική εμπειρία.

Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Κόλλιας DipWset, έχει συγκεντρώσει στα ράφια και στο κελάρι του οίνους από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα και ορισμένες εξαιρετικά σπάνιες εμφιαλώσεις, που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού. Στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του εστιατορίου μπορείτε να επιλέξετε το κρασί που θα δοκιμάσετε στην τιμή της κάβας, με ένα ελάχιστο επιπλέον κόστος σερβιρίσματος, και να το συνδυάσετε με κάποιο από τα πιάτα της μικρής κάρτας του, που ανανεώνεται συνεχώς. Αξιόλογα είναι και τα σεμινάρια και οι ιδιαίτερες γευσιγνωσίες, που πραγματοποιούνται κάθε μήνα με πρωτότυπα concepts πέρα από τα συνηθισμένα.

«Monk Grapes & Spirits»: Πίστη... στο καλό κρασί

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 3

Σε έναν ψηλοτάβανο, μοντέρνο και καλαίσθητο χώρο βιομηχανικού στιλ πίσω από την Πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο Ιστορικό Κέντρο φιλοξενείται το «Monk», που με τις groovy μουσικές του, προβάλλει την πιο fun διάσταση των wine bars χωρίς να χάνει κάτι από τον σοφιστικέ χαρακτήρα του. Ο διακεκριμένος sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος βρίσκεται εκεί καθημερινά, για να σας καθοδηγήσει και να σας μυήσει στον κόσμο του κρασιού με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Η wine list που έχει επιμεληθεί για το «Monk» περιλαμβάνει 160 ετικέτες από 15 διαφορετικές χώρες, τις οποίες μπορείτε όλες να τις απολαύσετε σε ποτήρι χάρη στο σύστημα Coravin, ενώ ενδιαφέρον έχει και η cocktail list με εμπνευσμένες μείξεις με βάση το κρασί. Όσο για την κάρτα μεσογειακής κουζίνας, όλα τα πιάτα έχουν επιλεχθεί σε συνεργασία με τον sommelier για την καλύτερη δυνατή οινική και γευστική εμπειρία, ενώ καθημερινά σερβίρει και νόστιμες brunch γεύσεις.

«Bottega»: Φινετσάτα food & wine pairings στο Μαρούσι

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 4

Πάνω από 80 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα αλλά και μεγάλη γκάμα σε spirits, μπίρες και αποστάγματα έχουν εδραιώσει το ατμοσφαιρικό στέκι του Αμαρουσίου ως σταθμό κομψής οινοποσίας στα βόρεια προάστια. Η δυνατή κάβα, ωστόσο, δεν είναι το μόνο σίγουρο χαρτί σε αυτόν τον ξεχωριστής αισθητικής χώρο. Συντονισμένο με την αλλαγή των εποχών, το μοντέρνο, ελαφρύ κι ευέλικτο μενού που υπογράφει η Καρολίνα Δωρίτη, εμπλουτισμένο με μικρές δημιουργικές fusion νότες αλλά και προσηλωμένο στην υπεροχή της εξαιρετικής πρώτης ύλης, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την εμπειρία με αρμονικά pairings.

Πιάτα όπως το μετσοβόνε με κρούστα σπόρων και μαρμελάδα ντομάτας, το καρπάτσιο από μοσχίδα φυσικής εκτροφής από τις Σέρρες αλλά και η ελληνικής εκτροφής χοιρινή τόμαχοκ με ψητό λάχανο, σάλτσα πράσινου μήλου και πουρέ γλυκοπατάτας ζευγαρώνονται ταιριαστά με τις επιλογές της wine list, ενώ εκλεκτά πλατό αλλαντικών και τυριών ευνοούν το elegant τσιμπολόγημα. Ιδιαίτερα σαγηνευτικό τα βράδια, με τις jazzy νότες και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του, το «Bottega» αποκαλύπτει την πιο funky ταυτότητά του από νωρίς το πρωί, με καφέ και καθημερινό brunch.

«Brunello»: Wine bistrοt με ιταλικά χρώματα

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 5

Υποστηρίζοντας την ιταλική φινέτσα σε όλες του τις εκφάνσεις, από το elegant περιβάλλον μέχρι την ενημερωμένη λίστα κρασιών και το comfort μενού, το «Brunello» υπηρετεί με γνώση και με διάχυτη αίσθηση κομψότητας τον όρο «wine bistrοt». Χωρίς το γαστρονομικό κομμάτι του να χάνει έναντι του οινικού, το «Brunello» κάνει και τα δύο πρωταγωνιστές με φόντο την Τοσκάνη.

Η λίστα του με εκατό ετικέτες ­κρασιών κυρίως της Βόρειας Ιταλίας εμπλουτίζεται συνεχώς, ενώ στα της κουζίνας συναντάμε τις εμβληματικές γεύσεις της γείτονος, όπως η δροσερή μπουράτα, η πληθωρική πάστα cacio e pepe με λάδι τρούφας και μπόλικο πιπέρι αλλά και η πολύ νόστιμη πίτσα με άγρια μανιτάρια. Ιδανικό και για aperitivo μετά τη δουλειά, μας περιμένει με προτάσεις fingerfood, όπως ένα ωραίο πλατό αλλαντικών συνοδεία ενός εκλεκτού κρασιού από τους αμπελώνες της Τοσκάνης.

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Οινικά flights με ελληνικό χρώμα

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 6

Δεν σταματάει να ανανεώνεται το ατμοσφαιρικό και ιντελεκτουέλ εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου με τις θαυμάσιες «γαλανόλευκες» σπεσιαλιτέ που δημιουργεί η Βάνα Βρεττού. Κρατώντας σταθερή τη θαλπωρή της σάλας με τις αρτιστίκ πινελιές, που βρίσκουμε σταθερά γεμάτη ακόμη και τις καθημερινές με τους παλιούς και νέους φίλους του μαγαζιού, οι «Μαγικές Κατσαρόλες» έδωσαν φέτος ιδιαίτερη έμφαση στην οινική τους πρόταση. Η wine list ενισχύθηκε σημαντικά, αριθμώντας πλέον γύρω στις 70 ετικέτες που διατρέχουν ολόκληρο τον ελληνικό αμπελώνα, με γνωστές αλλά και πιο δυσεύρετες ποικιλίες που αξίζει να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε σε πολύ καλές τιμές.

Στο πλαίσιο μάλιστα της πολύ ωραίας ιδέας που έχει τον τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα μ’ ένα ποτήρι», στο εστιατόριο βρίσκουμε σταθερά 17 διαφορετικές ετικέτες σε ποτήρι, δίπλα στις οποίες μπορούμε να βάλουμε τις καθημερινές μια ολόκληρη σειρά πιάτων από τον κατάλογο του εστιατορίου που προσφέρονται σε μισές τιμές και μερίδες, όπως οι μαύροι γίγαντες Πρεσπών με πουρέ καρότου και μους ρεγγοσαλάτας, οι παλατιανοί κεφτέδες με τριών ειδών κιμά και φιστίκι Αιγίνης, τα θαυμάσια ντολμαδάκια με φίνο αμπελόφυλλο και άλλα πολλά και νόστιμα με το άγγιγμα της Βάνας Βρεττού.

«Avant Garde Wine Bar Restaurant»: H νέα must επιλογή των βορείων προαστίων

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 7

Το «Avant Garde Wine Bar Restaurant» ανοίγει τις πόρτες του για να ξεναγήσει τους επισκέπτες του στα αρώματα επιλεγμένων κρασιών περιορισμένης παραγωγής, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με τις προσεγμένες γεύσεις του σεφ σε ένα ξεχωριστό γαστρονομικό ταξίδι. Επιλεγμένα κόκκινα, ροζέ και λευκά κρασιά αποτελούν το «νέκταρ» του «Avant Garde», ενώ ο αισθησιασμός των γεύσεων ζωντανεύει στον επισκέπτη τοπία αλλά και πολιτισμούς που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, ταξιδεύοντάς τον σε κάθε άκρη της Ελλάδας καθώς και στους αμπελώνες της Ιταλίας και της Γαλλίας. Οι ’80s-’90s και mainstream ελληνικές και ξένες επιλογές κρατούν τους καλεσμένους του «Avant Garde» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Fabrica de Vino»: Ο γύρος της Μεσογείου

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 8

Το γοητευτικό στέκι με την industrial αύρα, από τους πρώτους διδάξαντες του νέου κύματος των wine bars, είναι πλέον σημείο αναφοράς, με φανατικούς φίλους που αναζητούν τις εκδηλώσεις και τις νέες γευστικές πινελιές του. Η λίστα με τις 500 ετικέτες και τους 140 μικρούς παραγωγούς παραμένει βασικός πόλος έλξης μαζί με την κουζίνα, που φέτος μας ταξιδεύει στις χώρες της Μεσογείου, μέσα από κλασικές συνταγές με πειραγμένη διάθεση, όπως η καρμπονάρα με παστουρμά και το κίμπε, αλλά και τα signature κρεατικά του: φιλέτο προβατίνας και μοσχίδας και κόντρα χοιρινή 500 γρ. Παρασκευή και Σάββατο ανεβασμένη ελληνική πάρτι διάθεση και τις Κυριακές αιθιοπικός μπουφές!

«Gigifioggos »: Οινική περιπλάνηση σε 16 χώρες

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 9

To βαθύ πράσινο ενώνεται με το κόκκινο και αγκαλιάζουν την πανέμορφη ρετρό μπάρα. Ο «Gigifioggos» έχει σίγουρα στιλάτη εμφάνιση, το ραφινάρισμα όμως δεν μένει μόνο στην εικόνα. Η λίστα των κρασιών του είναι αναπάντεχη και είναι ο λόγος που το Περιστέρι μπήκε στο χάρτη των wine lovers. Ο head sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος έχει συγκεντρώσει 75 ετικέτες από 16 hot προορισμούς του νέου και του παλιού οινικού κόσμου που μπορείς να τις παντρέψεις με τις comfort προτάσεις της Αριστέας Βλάχου, όπως οι τραγανές γαρίδες, τα νιόκι με τρούφα και οι τορτίγιες με μοσχαράκι. Ηομάδα του «Gigifioggos», με πρώτο και καλύτερο τον ιδιοκτήτη Τάκη Ζαχαρόπουλο, σου ανεβάζει τη διάθεση και η ρετρό και τζαζ μουσική από DJs που εναλλάσσονται είναι λόγος για να ξαναπάς. Σημειώστε ότι κάνει κάθε μήνα wine parties κι εκδηλώσεις wine pairing.

«Villa Grigio 46»: Ιταλικός αέρας σε πράσινο φόντο

10 wine bars & restaurants για ξεχωριστές οινογευστικές εμπειρίες - εικόνα 10

Αγκαλιασμένο από το πράσινο μιας απλόχωρης αστικής αυλής και φωλιασμένο στο ισόγειο ενός εντυπωσιακά φρεσκαρισμένου κτιρίου του 1930, το σοφιστικέ aperitivi e vino bar της οικογένειας του «Da Bruno» κρατά ψηλά τα χρώματα της ιταλιάνικης οινοποσίας στο Παλαιό Φάληρο. Ο ιταλικός και ο ελληνικός αμπελώνας, όπως είναι φυσικό, έχουν την τιμητική τους, ενώ δεν λείπουν και προσεγμένες διεθνείς επιλογές από τη Χιλή μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, σε μια κάρτα που ξεπερνά τις 85 ετικέτες, όλες διαθέσιμες και σε ποτήρι.

Η ανάλαφρη οινογνωσία για την οποία προσφέρεται ο easy going κήπος εμπλουτίζεται από προσεγμένο μπουφέ με εκλεκτά fingerfood, tramezzini και άλλα λαχταριστά συνοδευτικά καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, ενώ το ιταλιάνικο ταμπεραμέντο του κομψού spot συμπληρώνει η λίστα των aperitivi, με Negroni, Bellini, Rossini αλλά και τολμηρά κοκτέιλ να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες. Δυνατό χαρτί το κυριακάτικο brunch, που ξεφεύγει από την πεπατημένη επενδύοντας σε ενδιαφέροντα concepts με ευφάνταστες μεταμφιέσεις του χώρου αλλά και του μενού.


Περισσότερες πληροφορίες

Vinoterra Resto & Cava

Μαρίνου Αντύπα 74-76, Ν. Ηράκλειο
  • Εστιατόρια

Oinoscent

Βουλής 45-47, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Bottega

Φραγκοκλησιάς 3Α & Γρανικού, Μαρούσι
  • Εστιατόρια

Monk

Καρόρη 4, Πλ. Αγίας Ειρήνης, κέντρο
  • Εστιατόρια

Villa Grigio 46

Αγίου Αλεξάνδρου 46 & Ναϊάδων, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Brunello

Λουκιανού 21, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Gigifioggo

Κώστα Βάρναλη 16, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.