«Χάι Λάιφ»: Μεζέδες στα high τους

Μια παλιά δόξα του μεγάλου λιμανιού αναβιώνει με σεβασμό στο παρελθόν αλλά και στην κουλτούρα του μεζέ, του αυθεντικού, του κλασικού και του δυσεύρετου.

«Χάι Λάιφ»: Μεζέδες στα high τους

Μια πολύ καθησυχαστική αύρα σε τυλίγει με το που μπαίνεις στο «Χάι Λάιφ», το οποίο (ξαν)άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Πλατεία Κοραή. Παλιές ρεκλάμες στους τοίχους, μωσαϊκό στο πάτωμα, ένα παλιό ψυγείο-βιτρίνα με ελληνικά τυριά αλλά κι ένα πλήρως λειτουργικό τζουκ μποξ φορτωμένο με 45άρια που σε περιμένουν να τα διαλέξεις υλοποιούν πολύ επιτυχημένα τη νεο-ρετρό ατμόσφαιρα που θέλησαν να χαρίσουν στο ιστορικό πειραιώτικο στέκι οι νέοι του ιδιοκτήτες Ιωσήφ και Στέλιος Καπετανάκης, συνδημιουργοί του γειτονικού και πολύ επιτυχημένου «Che». Στα του φαγητού εμπιστεύτηκαν τον έμπειρο σεφ Νίκο Φωτιάδη, ο οποίος στήνει ψαγμένη μεζεδοκατάσταση με γεύσεις που θα περίμενες και κάποιες πιο απρόσμενες, όλες καλοφτιαγμένες ακόμη και τα βράδια που ο ίδιος απουσιάζει από το μαγαζί.

Στο πνεύμα σε βάζει ο ξύλινος δίσκος με τα κρύα ορεκτικά και τις σπιτικές αλοιφές – φίνα ταραμοσαλάτα με αμύγδαλα, τσιπούρα μαριναρισμένη σε χυμό εσπεριδοειδών (πείτε το κι ελληνοπρεπές σεβίτσε), τριλογία ­διαφορετικών τζατζικιών με καλύτερο όλων εκείνο με καρότο και κουρκουμά. Η συνέχεια έχει προτάσεις της θάλασσας, όπως τρυφερή δική τους λακέρδα, δυνατό καπνιστό σκουμπρί στη σχάρα, που ισορροπεί με ντομάτα τηγανητή σε καλαμποκάλευρο, μελωμένο χταπόδι αστυπαλιώτικο-λουκούμι αλλά και τηγανητά καλαμαράκια με ωραία σκορδάτη μαγιονέζα, που περιμένουν τους λάτρεις του ιωδίου. Από την πλευρά της στεριάς, πάλι, κλασικά μαγειρευτά όπως το γιουβετσάκι με στηθοπλευρά και το πολίτικο τας κεμπάπ συνομιλούν με σπάνιους κρεατομεζέδες που κάνουν τη διαφορά, όπως τα αμελέτητα ή τα αρνίσια μυαλά, που λιώνουν στο στόμα και θα τα απολαύσουν ιδιαίτερα οι ρέκτες του είδους.

«Χάι Λάιφ»: Μεζέδες στα high τους - εικόνα 1

Κάνοντας μάλιστα ακόμη πιο πληθωρική τη μεζεδο-εμπειρία, στο «Χάι Λάιφ» τρέχει ήδη ένα ειδικό αφιέρωμα σε τοπικούς μεζέδες μέσα από τα μάτια γνωστών Ελληνίδων σεφ. Έως 12/2, την τιμητική τους έχουν οι πολίτικες γεύσεις με τη σφραγίδα της Νένας Ισμυρνόγλου, ενώ επόμενη προσκεκλημένη του Νίκου Φωτιάδη είναι η Κωνσταντίνα Φάκλαρη, η οποία θα δημιουργήσει ένα ένθετο μενού αφιερωμένο στην Αρκαδία.

Βάλτε στη μέση

«Χάι Λάιφ»: Μεζέδες στα high τους - εικόνα 2

Γιουβετσάκι στηθοπλευρά

Φωνάζει οικογενειακό τραπέζι αυτό το πιάτο, το οποίο σερβίρεται σε πήλινο σκεύος, δένοντας το πολύ τρυφερό κρέας με την καλοφτιαγμένη μανέστρα και το topping από καψαλισμένη γραβιέρα που λιώνει από πάνω.

Λακέρδα

Από τα παστά και τα μαρινάτα, που όλα παρασκευάζονται in-house, ξεχωρίζει η θαυμάσια λακέρδα από σκουμπρί, που καταφθάνει κομμένη όπως πρέπει κι έχοντας για συνοδεία πολύχρωμες πιπεριές τουρσί.

Καλαμάρι

Είναι μια ιδιαίτερη επιλογή ανάμεσα στα ορεκτικά αυτό το καλαμάρι, το οποίο ψήνουν πρώτα και μαρινάρουν ύστερα σε μια πολύ ορεκτική γκασπάτσο, που τσιμπά ευχάριστα στο στόμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.