«Stories Urban Bistronomy»: Νόστιμα stories ανεβαίνουν στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Νέες και πολύ ενδιαφέρουσες γευστικές ιστορίες ξεκίνησε μόλις να αφηγείται ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Λιόκας στο rooftop εστιατόριο, που κρύβεται στην κορυφή του καινούργιου ξενοδοχείου «Editor Athens».

«Stories Urban Bistronomy»: Νόστιμα stories ανεβαίνουν στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης

Δυο βήματα από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, το rooftop εστιατόριο στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο «Editor Athens» έχει τη speakeasy αύρα των νέων στεκιών που ακόμη δεν τα έχουν ανακαλύψει οι πολλοί. Εδώ πάνω μπορεί να σβήνει ο θόρυβος της πόλης, όμως η θέα στον αθηναϊκό ιστό και τον ιερό βράχο σού θυμίζει ότι βρίσκεσαι στην καρδιά της. Το ίδιο και η ατμόσφαιρα του μαγαζιού, που ποντάρει στην urban ζεστασιά δένοντας το φυσικό ξύλο σε διάφορες αποχρώσεις με τον ορείχαλκο και τις μπλε πινελιές στα ψηλόλιγνα φωτιστικά πάνω από τα τραπέζια ή τα αναπαυτικά σκαμπό μπροστά στην απ’ άκρη σ’ άκρη ανοιχτή κουζίνα. Όλα διαδραματίζονται μπροστά σου, με επικεφαλής τον ταλαντούχο σεφ Γιάννη Λιόκα, ο οποίος ενορχηστρώνει τα πάντα με ήρεμη ακρίβεια.

Οι γεύσεις υφαίνονται σε μοντέρνο ελληνικό καμβά και δεν ακολουθούν τον κλασικό διαχωρισμό σε πρώτα, κύρια κ.ο.κ., αφήνοντάς σε να επιλέξεις ελεύθερα ανάλογα με τη διάθεσή σου. Αν η πλάστιγγα γέρνει προς τη ζεστασιά της παράδοσης, αξίζει για παράδειγμα να κάνετε την αρχή με την εξαιρετική πρασοτυρόπιτα ή τους αλλιώτικους λαχανοντολμάδες με την ωραία γέμιση από προβατίνα, που ψήνονται στα κάρβουνα.

«Stories Urban Bistronomy»: Νόστιμα stories ανεβαίνουν στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης - εικόνα 1

Αν, πάλι, ανήκετε στους πιο περιπετειώδεις, η τρυφερή και βαθιά νόστιμη σελινόριζα, που στεφανώνεται με κανθαρέλες και αρωματικά χόρτα, αλλά και τα πολύ καλά χτένια σε απρόοπτα ευτυχισμένο γάμο με ελαφρύ πουρέ φασολάδας και κονσομέ κρεμμυδιού είναι πιάτα-πρέπει. Το ίδιο και η ψιλοκομμένη βοδινή γλώσσα με μαγιονέζα τόνου και κάππαρη (μια «γαλανόλευκη» απόδοση του vitello tonnato), το μεστό surf ’n’ turf κριθαρότο με μοσχαρίσια ουρά και καραβίδα αλλά και ο φουλ του umami μαύρος χοίρος με κρέμα σελινόριζας, που γράφουν πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Μοντέρνο ελληνικό χρώμα έχουν επίσης τα επιδόρπια, από το ρυζόγαλο με παγωτό από ανθόγαλα και καρύδια μέχρι τον αποδομημένο κι έξτρα αρωματικό μπακλαβά.

Μη χάσετε

«Stories Urban Bistronomy»: Νόστιμα stories ανεβαίνουν στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης - εικόνα 2

Πρασοτυρόπιτα

Δεν χάνεται με τίποτε αυτή η θαυμάσια τάρτα από φίνο χωριάτικο φύλλο, που γεμίζεται με πράσο, φέτα και ακόμη πολλά χορταρικά και μυριστικά, τα οποία χαρίζουν φρέσκες πιπεράτες νότες.

Μαύρος χοίρος

Το τρυφερό κρέας ντύνεται με μια πλούσια σος από σόγια και πετιμέζι, που ξεχειλίζει από umami κι έρχεται κεντημένο με τσάτνεϊ καπνιστής πανσέτας, πίκλες από σιναπόσπορο και αρώνια, έχοντας για συνοδεία απαλή μους σελινόριζας.

Μπακλαβάς

Αγαπά να πειράζει το παραδοσιακό γλυκό ο σεφ, κι εδώ το σερβίρει σε μια ανοιχτή εκδοχή με τραγανά βουτυράτα φύλλα, που «συγκρατούν» ανάμεσά τους νόστιμα καραμελωμένα φρούτα κι έχουν για topping παγωτό κανέλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.