«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μπήκε από την πρώτη ημέρα στο εστιατόριο/εργαστήριο που άνοιξαν ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς και ο Κώστας Πισιώτης και μας μεταφέρει με ένα αυθόρμητο, ιδιοσυγκρασιακό κείμενο τις εντυπώσεις του.

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Πρώτο βήμα μέσα, πρώτη μέρα, πρώτη ματιά: μια ντιζαϊνάτη mensa (εστιατόριο ιταλικού πανεπιστημίου ή σχολείου), διάχυτο γκρι και δόσεις μαύρου, μπλε του κοβαλτίου, τραπέζια, καρέκλες, stand, στουλ, αύρα Bauhaus, έξω και μέσα. Θέρμη inox κουζίνας, cool bar και μπάρα που ξεκινώντας απ’ τις φωτιές καταλήγει στα σέικερ. Πιάτο-ντιζαϊνιά από αλουμίνιο, pantone like πολύχρωμοι κατάλογοι δίκην σουπλά, η χαρά του γραφίστα.

Νωρίς, στις 7 μ.μ., τα vibes υποβλητικά, ο κόσμος λίγος. Υπόγειο lab, chef’s fun park, ζυμώσεις, ζυμώματα, τυρί μόλις πηγμένο που στραγγίζει, πειράματα homemade αλλαντικών, research & development πίσω από τη φωτεινή blue cobalt screen. Ψωμί αφράτο, ταϊσμένο προζύμι τριών χρόνων, νοστιμιά γήινη με μια σταλιά λάδι (δεν θα ’λεγα όχι αν ήταν λίγο ξινότερο). Fine fast ή fine mom’s κουνουπίδι τηγανητό σε κουρκούτι, τελειοποιημένη veggie κροκέτα με mayo αγριοράπανου. Παραπούλια με γλύκα λωτού και umami επίμονο από miso butter, προσγειωμένος εξωτισμός τύπου «Nolan» – λίγος λωτός ακόμη θα το απογειώσει!

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 1

Τι είναι το Bauhaus στη γεύση; Απάντηση: αυτός ο απίστευτα νόστιμος κεφτές σχάρας με σάλτσα αρσενικού, κρεατένιος, χωρίς μπαχάρια (πιπέρι μόνο ακούγεται), απέριττος αλλά όχι απλοϊκός· κολλάς στη χάρη του. Κι άλλη απάντηση: τα χοιρινά παϊδάκια με γευστική λιτότητα και νοστιμάδα καπνού, χωρίς σάλτσες και μπαχαρικά για να εκφράζεται το κρέας ελεύθερα. Η ευκολόπιοτη και σοβαρή Pale Ale, γλυκοφρουτώδης και μια σταλιά πικρή, είναι η σπέσιαλ μπίρα της Kirki microbrewery ειδικά για το «Proveleggioς». Bartenders, εστιάτορες, food bloggers, δημοσιογράφοι, μοδάτοι, φάτσες προχώ, λαός και intellectuals· ενέργεια στο φουλ. Post-punk γκάζια από τους Franz Ferdinand. Ο φωτισμός γλυκός και σωστός, τα φωτιστικά πολύ σύγχρονα, οι food photos ινσταγκραμικά ωραίες.

Πίτσα χμμμ…, μέτρια ζύμη λαστιχωτή, ζηλευτή ντοματένια φρεσκάδα με σκόρδο, κρεμμύδι και θυμάρι στη marinara και φρέσκο homemade τυρί. Σχαριστό στα κάρβουνα λάχανο κλέβει την παράσταση από το πειραματικό λουκάνικο με συκώτι που διψάει για έξτρα καρύκευμα. Θέλω το πείραμα και τα ερωτήματα της γεύσης πιο εμφανή στο μενού και στο story telling των σερβιτόρων. Στιφάδο ή κρεμμυδόσουπα με πρόβειο γιαούρτι; Συμπαθές αλλά αμήχανο. Κροκέτα πατάτας Korokke χωρίς νεύρο, φλούφλικη, αλλά το κέτσαπ μήλου δίπλα της φυσάει.

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 2

9.10 μ.μ, cool και hot. Ο «Proveleggioς» είναι «club» κι εστιατόριο, η θετική ενέργεια και ο ρυθμός ξεχειλίζουν, η Patti Smith ηλεκτρίζει. Ο Κοντιζάς μάτι άγρυπνο διορθώνει και συμβουλεύει, ο Πισιώτης υποδέχεται, τα παιδιά που σερβίρουν ευγενέστατα απορροφούν τις εντάσεις. Η tarte tatin (καμένη η βάση, αλλά πρώτη μέρα δείχνουμε κατανόηση) έχει ωραία «καραμελωμένα» ξινόμηλα και αταίριαστη ξινή κρέμα. Έξω, το Bauhaus του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου κεντήθηκε με γραμμικό tattoo χρώμα από τον Παύλο –Τwo Hands– Τσάκωνα, τα παιδιά της γειτονιάς βάζουν τις μουσικές τους, οι καπνιστές βγαίνουν να καπνίσουν, το διπλανό «Funky Gourmet» κλειστό. Μ’ αρέσει αυτό το πείραμα, σ’ αυτήν τη γειτονιά…

Περισσότερες πληροφορίες

Proveleggioς

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.