10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια

Μερικές από τις κυρίαρχες γευστικές τάσεις της πόλης συνυπάρχουν σε μαγαζιά που άνοιξαν μέσα στους τελευταίους μήνες, ή και νωρίτερα το 2019, για να μη μένετε στα κλασικά.

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια

Vegan γεύσεις, τοπική ελληνική κουζίνα, σύγχρονη ψαροφαγία, all day comfort χώροι, εστιατόρια με αύρα Ιστορίας και κλασική αστική κουζίνα αλλά και μοντέρνα μεζεδοπωλεία... Μερικές από τις κυρίαρχες γευστικές τάσεις της πόλης συνυπάρχουν σε μαγαζιά που άνοιξαν μέσα στους τελευταίους μήνες, ή και νωρίτερα το 2019, για να μη μένετε στα κλασικά.

Colonial (Γκολφ Γλυφάδας)

Μια πανέμορφη αποικία μες στο πράσινο

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 1

Ανοιχτό σε όλους όσοι επιθυμούν να απολαύσουν την ξεχωριστή του ατμόσφαιρα είναι πλέον το πλήρως ανανεωμένο εστιατόριο «Colonial», μέσα στις καταπράσινες και άκρως ειδυλλιακές εγκαταστάσεις του Γκολφ Γλυφάδας. Η ασυναγώνιστη θέα σε ηρεμεί και μοιάζει να βρίσκει τη φυσική της συνέχεια στην κομψή σάλα του εστιατορίου, που αναπνέει σε colonial chic ύφος, με εντυπωσιακούς πίνακες και ταπετσαρίες σε jungle style, πολύ αναπαυτικούς βελούδινους καναπέδες που ευνοούν τη χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και καλοστρωμένα τραπέζια για όσους επιλέξουν το «Colonial» για να γευματίσουν. Υπό την επιμέλεια του πολυβραβευμένου Γιάννη Μπαξεβάνη, η κουζίνα, με επικεφαλής τον ταλαντούχο σεφ Άγγελο Καραμούζη, κάνει μια πρόταση με μοντέρνο ελληνικό χρώμα, που ταιριάζει σε κάθε στιγμή της ημέρας.

Αν ανήκετε για παράδειγμα στους πρωινούς τύπους, στο πολύ προσεγμένο snack menu θα βρείτε μια πληθώρα από «έξυπνες» ιδέες, όπως η τραγανή πίτα Σμύρνης με χοντροκομμένο κιμά από αρνί και μοσχάρι ή το τραγανό ρολό κοτόπουλου με γιαούρτι και τζίντζερ, ενώ γεμάτος ωραίες προτάσεις είναι και ο κατάλογος για το πολύ ενδιαφέρον brunch που σερβίρεται τα σαββατοκύριακα. Όσο για τη συνέχεια, αυτή γράφεται με προτάσεις που αντικατοπτρίζουν τη βαθιά αγάπη του σεφ για την ελληνική κουζίνα αλλά και τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, όπως ο λουκουμάς φέτας με σορμπέ κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης, το στιφάδο μανιταριών με ριζότο από πλιγούρι αλλά και η ταλιάτα από διάφραγμα μόσχου στη σχάρα με βούτυρο άγριων μανιταριών, λαχανικά και τραγανό πουρέ πατάτας, που ξεχωρίζουν στο μενού του εστιατορίου το οποίο μόλις έκανε πρεμιέρα.

The Plant Kingdom

Ευεξία στο πιάτο

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 2

«Ας γίνει το φαγητό η θεραπεία μας και η θεραπεία μας το φαγητό μας». Με το μότο που αποδίδεται συχνά στον Ιπποκράτη ζουν και μαγειρεύουν οι Esco Essence και Τζώρτζης Κασιμάτης, ιδιοκτήτες του μικρού vegan εστιατορίου. Ξεκινώντας με catering services κι εβδομαδιαία μενού, που έρχονται στην πόρτα όσων θέλουν να τρέφονται φυτικά αλλά και όσων ακολουθούν εξατομικευμένη διατροφή, η ομάδα του «The Plant Kingdom» σταδιακά δημιούργησε ένα μοντέρνο, «πράσινο» μαγαζί. Λειτουργεί όλη μέρα με ένα πολυσυλλεκτικό μενού κι επιλογές όπως πένες ρυζιού χωρίς γλουτένη ή vegan burger.

Κεντρικόν

Θρυλικό comeback στην καρδιά της πόλης

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 3

Μας έλειψε το «Κεντρικόν» από το χάρτη της εξόδου μας στην πόλη, ωστόσο η αναμονή άξιζε τον κόπο γιατί το εστιατόριο-θεσμός, που μόλις άνοιξε ξανά τις πόρτες του, είναι πανέμορφο κι έτοιμο να προσθέσει νέες σελίδες στη μακρά ιστορία του. Χάρη σε καίριες αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές παρεμβάσεις, όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρίζουν στο εστιατόριο τον τίτλο του all time classic συνυπάρχουν πλέον αρμονικά με πολύ ταιριαστές μοντέρνες πινελιές, δημιουργώντας έτσι μια ζεστή και κομψή ατμόσφαιρα στη σάλα με τα καλοστρωμένα τραπέζια, τις βελούδινες καρέκλες και το ολοκαίνουργιο κι εντυπωσιακό μπαρ, φτιαγμένο εξολοκλήρου από μάρμαρο Πεντέλης.

Οι γεύσεις από την αστική κουζίνα της Αθήνας, που όλοι έχουμε συνδέσει με το «Κεντρικόν», σαν το κοτόπουλο Milanese ή το αρνάκι φρικασέ, διατηρούνται ευλαβικά στο μενού μέχρι το μεσημέρι, διανθισμένες για τη συνέχεια με πιο μοντέρνες ελληνικές και μεσογειακές προτάσεις, ενώ μια πολύ ενημερωμένη λίστα κρασιών καθώς και signature cocktails βάζουν την τελευταία πινελιά της απόλαυσης σε κάθε μας επίσκεψη στο πιο διαχρονικό all day meeting point του αθηναϊκού downtown.

Thes

Εδώ δεν έχει «δεν θέλω»

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 4

Στη θέση του ιστορικού «Πάει Καιρός», στου Ψυρρή, άνοιξε πρόσφατα ένα εστιατόριο με φινετσάτη κυκλαδίτικη διακόσμηση, στις αποχρώσεις του λευκού και του ξύλου και με ένα αίθριο για φαγητό υπό τον ουρανό, ανεξαρτήτως εποχής. Στη σάλα του ψαγμένοι Αθηναίοι που αναζητούν νέα στέκια συναντούν τους ξένους επισκέπτες της πόλης και όλοι μένουν ευχαριστημένοι από την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Η δημιουργική ελληνική κατεύθυνση της κουζίνας έχει ως αποτέλεσμα απρόσμενους συνδυασμούς, όπως οι λουκουμάδες φέτας με πικάντικη μαρμελάδα φράουλα και αφρό μαστίχας. Τα πιάτα δεν είναι πάντα αυτά που ακούγονται: το τζατζίκι φτιάχνεται με αβοκάντο αντί για γιαούρτι, το λαβράκι σεβίτσε έχει γεύση χωριάτικης και ο μπακαλιάρος γίνεται γιαουρτλού. Για πιο τεατράλε καταστάσεις ζητήστε τον τόνο σε καμπάνα, που καπνίζεται επιτόπου από τον σεφ, ενώ το πεϊνιρλί με κουνέλι στιφάδο και γραβιέρα είναι το hit του μαγαζιού.

Το Καπλάνι

Αυθεντική γεύση Κρήτης

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 5

Το πολύ κομψό εστιατόριο, που μας υποδέχεται εδώ και λίγο καιρό στην ατμοσφαιρική γειτονιά του Κάραβελ, αποτελεί τη νέα έδρα του σεφ Μανώλη Ρωμανάκη. Ο έμπειρος σεφ προτείνει εδώ ένα πολύ ιδιαίτερο πάντρεμα των ασυναγώνιστων γεύσεων της Κρήτης με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη, δημιουργώντας έτσι έναν ολοκαίνουργιο πόλο έλξης για τους λάτρεις της αυθεντικής κρητικής κουζίνας. Φέρνοντας τις περισσότερες πρώτες ύλες, και φυσικά την τσικουδιά και το κρασί από επιλεγμένους κρητικούς παραγωγούς, μας ταξιδεύει νοερά μέχρι την ιδιαίτερη πατρίδα του με όχημα σπεσιαλιτέ που εκφράζουν το σεβασμό στην παράδοση αλλά και πιάτα πιο νεωτερικά. Πιάνοντας λοιπόν τραπέζι στη μοντέρνα σάλα, απολαμβάνουμε εξαίσια χορτοκαλίτσουνα, χοχλιούς μπουμπουριστούς και το διάσημο γαμοπίλαφο σε άμεσο link με την κρητική γεύση, βρίσκουμε όμως και προτάσεις σαν την ανοιχτή πίτα μπισκότου με κιμά ή τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ και καπνιστή μελιτζάνα, που συνθέτουν έναν αλλιώτικο γευστικό καμβά της Μεγαλονήσου τον οποίο αξίζει να ανακαλύψουμε.

Ψάρι Ψάρι

Οι παλιές αγάπες πάνε Αγία Παρασκευή...

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 6

...και γεννάνε καινούργια στέκια, όπως το νέο εστιατόριο του Κώστα Ρωμανάκη, γνωστού από την κρητική ταβέρνα «Τα Ρωμανάκια». Ακριβώς δίπλα στο μαγαζί φόρος-τιμής στη Μεγαλόνησο, η αγάπη του σεφ και ιδιοκτήτη για τα ψάρια βρήκε στέγη και άνοιξε την αυλόπορτά της πριν από μερικούς μήνες, με μια κόκκινη μπουκαμβίλια να κάνει την είσοδο hard to miss. Το αυθεντικό αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό συμπληρώνουν άψογα οι θαλασσινές λιχουδιές. Τα περισσότερα από τα πιάτα φτιάχνονται επιτόπου, όπως οι λουκουμάδες μπακαλιάρου, ενώ δεν λείπουν φρέσκα, σχεδόν σπαρταριστά, πελαγίσια ψάρια κι επιλογές σε ζυμαρικά και ριζότο, με τους μερακλήδες να επιλέγουν σταθερά αστακομακαρονάδα. Αν στήσετε τσιπουροκατάσταση, η ρεβιθάδα με κρασάτο χταπόδι είναι άχαστος μεζές.

Palmie Bistro

Πάμε Αδριανού;

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 7

Το νέο μέλος της νόστιμης παρέας των Palmie bistro βρίσκεται σε ένα νεοκλασικό στο Νο 27 της οδού Αδριανού, στην πιο καρτποσταλική γειτονιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Αγορά, το Μοναστηράκι και το Θησείο. Ανοιχτό όλη μέρα, μας περιμένει μετά τις χαλαρές πρωινές βόλτες στην ομορφότερη γειτονιά της πόλης, για shopping ή business break στην καρδιά της πόλης αλλά και για after office drink εκεί όπου χτυπάει ο παλμός της νεανικής αλλά και της κοσμοπολίτικης πλευράς της Αθήνας. Υγιεινά smoothies και σαλάτες με τη σφραγίδα του διαιτολόγου, παρεΐστικες ποικιλίες στο grill, γεύσεις του κόσμου αλλά και απόλυτα μαμαδίστικες, ζυμαρικά και βέβαια μενού για τα παιδιά, όλα αυτά συνθέτουν την πολυσυλλεκτική γευστική βεντάλια που έχεις ανάγκη σε έναν τέτοιο all day χώρο. Για το πρωινό ή το brunch καθώς και για τις απογευματινές λιγούρες, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα γλυκών και αλμυρών σνακ και πρωτότυπα ζεστά και κρύα ροφήματα, ενώ για να συνοδεύσετε το κρασί ή το κοκτέιλ σας εμπνευσμένα και χορταστικά fingerfood, πάντα σε value for money πακέτο.

Αστερίας

Δημιουργικές γεύσεις θάλασσας

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 8

Αν και βρίσκεσαι δυο βήματα από την Πλατεία Μπουρναζίου, η ατμόσφαιρα και οι γεύσεις του «Αστερία», που άνοιξε εδώ και λίγο καιρό τις πόρτες του, σε κάνουν να ταξιδεύεις δίπλα σε κάποια θάλασσα. Διόλου περίεργο, μια και το πολύ κομψό ψαρο-εστιατόριο με τη σάλα του ντυμένη στα λευκά και τα γαλάζια, έχει στο τιμόνι της κουζίνας του τον έμπειρο σεφ Γιάννη Στανίτσα, ο οποίος εντρυφεί συστηματικά στις γεύσεις της θάλασσας και αναδεικνύει την πολύ καλή πρώτη ύλη μέσα από εμπνευσμένες και πολύ ξεχωριστές σπεσιαλιτέ.

Προτάσεις σαν τον χειροποίητο παστουρμά μπακαλιάρου, τα γιουβαρλάκια γαρίδας με μολόχα, τη μανέστρα Γιαννιτσών με καραβίδες και αβγοτάραχο του Τρικαλινού αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα ταρτάρ από το raw bar δίνουν το στίγμα ενός ξεχωριστού μενού, το οποίο αγκαλιάζει όλες τις όψεις της ψαροφαγίας με προτάσεις που θα ταιριάξουν στη διάθεσή σας, είτε βρεθείτε στο εστιατόριο κάποιο μεσημέρι για το ουζάκι σας είτε για μια πιο επίσημη βραδινή έξοδο. Η λίστα κρασιών προσφέρει την ιδανική συνοδεία στις γεύσεις με καλοδιαλεγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα αλλά και μια εκλεκτή συλλογή από ούζα, τσίπουρα και άλλα αποστάγματα.

Κότταβος

Ποντάροντας στην πρώτη ύλη

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 9

Όταν έπαιζαν κότταβο, οι συνδαιτυμόνες στα αρχαιοελληνικά συμπόσια προσπαθούσαν να στοχεύσουν μια πιατέλα πετώντας κρασί. Το ομώνυμο ατμοσφαιρικό εστιατόριο του Περιστερίου, πάλι, έχει εστιάσει στην εποχικότητα και στα ποιοτικά προϊόντα μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει μια εκλεκτή βάση για το πολύ ενδιαφέρον μενού του. Δοκιμάστε τη σπέσιαλ picanha από ελληνικά μοσχάρια αλλά και την πεντανόστιμη φάβα Σχοινούσας, και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Σε ένα χώρο με χαρακτήρα, στις παρυφές της hot πιάτσας της Βεάκη, ο «Κότταβος» έχει δημιουργήσει ήδη το δικό του φανατικό κοινό σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας. Στη ζεστή σάλα με αύρα παλιού αρχοντικού και στο πατάρι, το οποίο μπορεί να κλειστεί ολόκληρο από μεγάλες παρέες, θα ποντάρετε σε πιάτα όπως η σιουφιχτή μακαρούνα με κρέμα δύο τυριών (γραβιέρα Κρήτης και αρσενικό Νάξου), μυρωδικά και τρούφα μανιταριού ή το κατσικάκι Νάξου με σάλτσα πετιμέζι και στριφτάρια. Θα τα συνοδεύετε, μεταξύ άλλων, με καλό λευκό Chardonnay και κόκκινο Malbec, που εμφιαλώνονται αποκλειστικά για τον «Κότταβο».

Ella Greek Cooking

Σε δημιουργική ελληνική τροχιά

10 εστιατόρια που ήρθαν το 2019 και θα γίνουν στέκια - εικόνα 10

Είναι στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης, βασίζεται σε διαλεχτές πρώτες ύλες κι έχει μια ταλαντούχα σεφ στο τιμόνι: με αυτούς τους τρεις πυλώνες το «Ella Greek Cooking» διεκδικεί τη θέση του στον γαστρονομικό χάρτη της Μητροπόλεως. Η συνεργασία με τη Νένα Ισμυρνόγλου έβαλε την κουζίνα σε δημιουργική ελληνική ρότα. Ευφάνταστα πιάτα, όπως το μοσχάρι ταλιάτα με μπρόκολο και αβοκάντο, συναντούν χειμωνιάτικες σούπες και μαγειρευτά ημέρας, ενώ η σχάρα εκπροσωπείται επάξια από το λαυράκι φιλέτο Anax Maris με σάλτσα κακαβιά, κρόκο Κοζάνης και χόρτα. Οι προμήθειες προέρχονται από μικρούς παραγωγούς και η συνεργασία με ένα μοναστήρι στην Κόρινθο γεμίζει τα ράφια με γαλακτοκομικά και ζυμαρικά πρώτης ποιότητας – μπορείτε να τα αγοράσετε και για το σπίτι από το in-house delicatessen. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς, για brunch με ελληνικό χρώμα.


Περισσότερες πληροφορίες

Κότταβος

Μιλτιάδου 14, Περιστέρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Colonial

Τέρμα Κων/νου Καραμανλή, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Palmie Bistro

Αδριανού 27, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Ella Greek Cooking

Μητροπόλεως 26, κέντρο
  • Εστιατόρια

Thes

Τάκη 16, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".