«Βασίλαινας»: Κλασική αξία ετών εκατό

Ένα ολοκαίνουργιο φθινοπωρινό μενού που μόλις έκανε πρεμιέρα επιβεβαιώνει τις σταθερά πολύ καλές γευστικές επιδόσεις του ατμοσφαιρικού εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, που ετοιμάζεται οσονούπω να συμπληρώσει έναν αιώνα ιστορίας.

«Βασίλαινας»: Κλασική αξία ετών εκατό

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάθομαι στα τραπέζια του «Βασίλαινα» κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σε κάθε μου επίσκεψη όμως απολαμβάνω εξίσου την κομψή μητροπολιτική ατμόσφαιρα που αποπνέει ο χώρος στη νέα του γειτονιά. Ο Θανάσης Βασίλαινας είναι ο ήρεμος ενορχηστρωτής των πάντων, ευγενής οικοδεσπότης από τη μία αλλά και οραματιστής-καπετάνιος από την άλλη, που δεν αναπαύεται ποτέ στις δάφνες του. Στο πρόσωπο του ταλαντούχου σεφ Μάνου Γαρνέλη έχει βρει τα τελευταία χρόνια τον ιδανικό επικεφαλής της κουζίνας, που οδηγεί σταθερά τον «Βασίλαινα» στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας του «αθηνοράματος», ενώ για την πολύ σημαντική επέτειο των εκατό χρόνων ιστορίας του οικογενειακού εστιατορίου ετοιμάζει μια σειρά εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν με τη νέα χρονιά.

Στο ολοκαίνουργιο φθινοπωρινό μενού, που τρέχει εδώ και λίγες ημέρες, είναι εμφανής η σταθερά πολύ καλή γευστική πλεύση ήδη από το καλωσόρισμα με μια αποδομημένη σπανακοτυρόπιτα, που χαρίζει όλη τη γεύση του παραδοσιακού εδέσματος σε μια συμπυκνωμένη, απολαυστική μπουκιά. Το μοντέρνο στοιχείο συμμετέχει σταθερά, δίνοντας φινετσάτα πιάτα ωμοφαγίας, όπως το πολυεπίπεδο ταρτάρ από γλυκιά γαρίδα Κοιλάδας με καπνιστή μαγιονέζα και ζελέ πράσινου μήλου, που ξεχωρίζει στα ορεκτικά, μαζί με το εξίσου δυνατό ταρτάρ από φαγκρί αλλά και το τρυφερότατο καλαμάρι σχάρας σε γοητευτικό surf ’n’ turf με καπνιστό λουκάνικο, μαυρομάτικα και μαρμελάδα ντομάτας.

«Βασίλαινας»: Κλασική αξία ετών εκατό - εικόνα 1

Στα κυρίως την παραδοσιακά θαλασσινή ψυχή του εστιατορίου τιμούν πιάτα όπως το φιλέτο τόνου που κατεβαίνει από τη σχάρα με ωραίους χυμούς και συνοδεύεται από στακάτο σταμναγκάθι και μια πολύ ξεχωριστή κρέμα με πραλίνα φουντουκιού και καφέ. Δεν λείπουν όμως οι προτάσεις για όσους αγαπούν το κρέας, όπως το θαυμάσιο μοσχαρίσιο διάφραγμα σε τέλειο medium rare ψήσιμο κι ενδιαφέρον πάντρεμα με μανιτάρια ολόκληρα και σε κρέμα, τηγανητά νιόκι και σος bordelaise. Τα γλυκά είναι λίγα και πολύ καλά, ενώ η πολύ πλούσια wine list προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις αρμονίας.

Στα οπωσδήποτε...

«Βασίλαινας»: Κλασική αξία ετών εκατό - εικόνα 2

Ταρτάρ φαγκρί

Σωστά κομμένα κυβάκια ψαριού όλο θαλασσινή γεύση σε τολμηρή αντίστιξη με τραγανό ξινόμηλο, γήινες νότες αρακά αλλά κι αιχμηρή αίσθηση από το σορμπέ πιπεριάς Φλωρίνης.

Ψάρι ημέρας στα κάρβουνα

Η φινετσάτη εκδοχή της παράδοσης. Πεντανόστιμη σφυρίδα στην περίπτωσή μας, που σερβίρεται με γιαχνερά χόρτα, μελωμένες πατάτες και μια αιθέρια σος, που θυμίζει αβγολέμονο, αλλά χωρίς να περιέχει αβγό.

Σοκολάτα

Θα το λατρέψουν οι chocoholics αυτό το ωραίο επιδόρπιο που συνθέτουν ωραιότατα σοκολατένια φοντάν, κομματάκια σε στιλ brownies, κουλί από κόκκινα φρούτα κι ένα ξινούτσικα δροσιστικό σορμπέ φραμπουάζ.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.