Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ

Το καινούργιο… κρητικάτσι του Μανώλη Ρωμανάκη φέρνει εδώ και μερικούς μήνες παραδοσιακές αλλά και πιο μοντέρνες γεύσεις της Μεγαλονήσου στην ατμοσφαιρική περιοχή του Κάραβελ.

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ

Oταν βραδιάζει, η κίνηση στην πολύβουη Βασιλέως Αλεξάνδρου καλμάρει και η περιοχή του Κάραβελ ξυπνάει αστικές μνήμες. Το ιστορικό ξενοδοχείο καδράρεται όμορφα από τη γωνιακή βεράντα του νεότευκτου κρητικού εστιατορίου που έστησε εδώ και λίγους μήνες ο Μανώλης Ρωμανάκης. Το όνομα του μαγαζιού προέρχεται από το οικογενειακό παρατσούκλι, το οποίο κρατάει από την Τουρκοκρατία· «καπλάνι» αποκαλούσαν τον πρόγονό του Γιώργο Ρωμάνο, διότι πολεμούσε σαν αγρίμι.

Ήδη από το καλωσόρισμα – φρέσκο προζυμένιο ψωμί, ελιές, αφράτο ξύγαλο και καλή, ελαφριά και γλυκόπιοτη τσικουδιά από την Κρήτη– αντιλαμβάνεσαι ότι η βραδιά θα κυλήσει σε άψογη κρητική διάλεκτο. Ο Ρωμανάκης είναι υπέρμαχος των λίγων υλικών σε κάθε πιάτο, αγαπά την παράδοση με μοντέρνο τρόπο, φέρνει όσα περισσότερα υλικά μπορεί από την Κρήτη, δεν διστάζει όμως να χρησιμοποιήσει ποιοτικά προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα. Στο πνεύμα σε βάζουν τα θαυμάσια χόρτα με λουκάνικο προβατίνας από τις Σέρρες, τα μυζηθροκαλίτσουνα με το ωραίο, στεγνό τηγάνι και τα γουμίδια με τα αρωματικά χορταρικά και την ψιλοκομμένη συκωταριά.

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ - εικόνα 1

Η συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει την οδό της παράδοσης (γαμοπίλαφο και οφτό αρνί παίζουν σταθερά), αλλά μπορεί να έχει και πιο μοντέρνο πρόσημο. Το λεμονοριγανάτο κουνέλι είναι λουκούμι και τα μοσχαρίσια μάγουλα, που σιγομαγειρεύονται στο φούρνο, έρχονται κοκκινιστά με πουρέ από πατάτα και ανεπαίσθητα καπνιστή μελιτζάνα. Όσο για το τέλος, το μαστιχογλυκό θυμίζει ραβανί αρωματισμένο με μαστίχα, ενώ η σφακιανή πίτα επιβεβαιώνει το αλάνθαστο τηγάνι του μαγαζιού και σερβίρεται με καλό μέλι κι ένα πολύ ενδιαφέρον παγωτό κανέλα.

Τιμήστε άφοβα...

Το «Καπλάνι» της κρητικής βιτρίνας σερβίρει παράδοση στο Κάραβελ - εικόνα 2

Ανοιχτή πίτα μπισκότου

Η ωραία μπισκοτένια τάρτα ντύνεται με μερακλίδικα καβουρδισμένο κιμά, ξύγαλο και γκρατιναρισμένη γραβιέρα, σε ένα comfort πιάτο που δεν θέλεις να τελειώσει.

Χόρτα με λουκάνικο προβατίνας

Με πολλά και αρωματικά τσιγαριαστά χόρτα, λίγη ντομάτα, τριμμένο ανθότυρο κι εξαιρετικό σερραίικο λουκάνικο, είναι από τα σταθερά πιάτα ημέρας αυτήν την εποχή και αξίζει να το τιμήσετε.

Κουνέλι λεμονοριγανάτο

Ζουμερό κρέας και αρμονικός ο συνδυασμός του πιπεράτου της φρέσκιας ρίγανης με τις νότες εσπεριδοειδών από το λεμόνι και το ελαφρύ τουρσί περγαμόντο. Έρχεται με χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες.

Περισσότερες πληροφορίες

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/04/2024

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.